Tu îți irosești talentul sau te bucuri de el?
De multe ori, citind sau ascultând despre oamenii de succes, îmi pun anumite întrebări și, nu mă las, până nu-mi găsesc și eu singură răspunsurile mele! Dând zilele trecute de un interviu al lui Patzaichin de prin 2011, mi-au venit în minte câteva întrebări, iar 3 dintre ele vi le adresez și vouă, pentru că eu consider că merită câteva minute pentru a le găsi răspunsurile!
1. Cine te-a inspirat prima oară când ai plecat pe durmul pe care ești astăzi? Acum cine te inspiră?
Patzaichin și-a început cariera la Dinamo în 1967 unde a fost recomandat de către niște foști consăteni de-ai lui. Aceștia practicau caiac-canoe și ieșiseră campioni mondiali cu un an în urmă. ”N-aveam altă șansa decât să fiu pescar. Obișnuiesc să glumesc spunând că cel mai mult puteam să fiu pescar fruntaș, mai sus n-aveam unde să ajung… Și atunci am zis, dacă ei au putut, de ce nu aș putea și eu? De vâslit știu, de stat în barcă știu, de înotat știu…” spunea Patzaichin cu gândul la începuturile lui ca sportiv. Iar acum stau și mă gândesc: dacă acei campioni mondiali la caiac-canoe nu erau de la el din sat, Patzaichin ar fi ajuns doar un pescar fruntaș sau mai mult de atât?
2. Ce sau cine te face să continui și să nu renunți? Întâmplări aparent fără importanță sau e ceva în tine care te susține? Sau ambele?
În 1972, la seriile de calificare la 1.000 m, la Olimpiada de la Munchen, imediat după start, la primele lovituri, pagaia lui Patzaichin s-a rupt. Regulamentul permitea oprirea cursei dacă se înregistrau nereguli în primii 25 de metri, însă arbitrii nu au observat când Patzaichin a ridicat pagaia și a arătat că aceasta se rupsese. Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri, așa că sportivul s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depășească linia culoarului. A trecut linia de sosire la 3 minute după sosirea penultimului sportiv, în aplauzele publicului care nu știa ce i se întâmplase. După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, deși regulamentul nu permitea un barem de timp în care să se desfășoare proba. După contestații admise Patzaichin a câștigat toate cursele de recalificări, semifinala și finala, venind acasă cu medalie de aur!
3. Câtă încredere ai în tine și cum ți-o alimentezi? Ai încredere că îți atingi fiecare obiectiv? Știi asta deja?
”Eu n-am tras niciodată pentru recompense”, spune Patzaichin. ”Pentru Jocurile Olimpice luam cam 10.000 de lei, erau două-trei salarii… Eram atât de sigur că şi la anul voi câştiga o medalie încât, dacă nu-mi dădeau ceva, ziceam, bine, poate îmi vor da la anul.”
Patzaichin nu concepea să vină acasă fără aur, pe toți îi obișnuise așa. Sunt sigură că o astfel de atitudine i-a adus atâtea medalii și l-a făcut de 4 ori campion olimpic! Să fie atât de siguri că și data viitoare vor câștiga este unul dintre motivele principale pentru care campionii sunt campioni!
Închei prin a vă aminti spusele lui Sydney Smith: ”O mare cantitate de talent este pierdută în lume din cauza absenței curajului. În fiecare zi dispar oameni a căror timiditate îi împiedică să facă un prim efort.” Și nu mă pot abține să îți mai adresez o întrebare:
Tu îți irosești talentul sau te bucuri de el?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different