Angajații talentați inovează și optimizează costurile
Anda a terminat facultatea de Studii Economice în Limbi Străine, secţia engleză, din cadrul Academiei de Studii Economice. Experienţa ei profesională a început în contabilitate, achiziţii şi marketing, dar, odată cu angajarea în HP, în 2010, a descoperit zona de management de proiecte, pe care a decis să o urmeze. În prezent, este responsbailă de optimizarea continuă a rezultatelor operaționale pentru trei centre din România, Polonia și Bulgaria. Mai exact, responsabilităţile ei sunt legate de zona de Supply Chain EMEA şi includ stabilirea planului de îmbunătăţire a proceselor, coordonarea activităţilor şi proiectelor ce susţin acest plan, precum şi promovarea culturii de îmbunătăţire a proceselor în cadrul organizatiei.
Citește și Managementul talentelor, un program win-win
„Printre indicatorii de performanţă pentru care sunt responsabilă se numără reducerea costurilor, creşterea productivităţii, reducerea timpului de livrare şi îmbunătăţirea metricilor de proces către standardele din industrie”, spune Anda. Cum a făcut ea acest lucru posibil? Cu ajutorul roboticii. „Orice organizaţie are ca obiectiv reducerea costurilor şi adoptarea cât mai rapidă a inovaţiilor din industire, iar utilizarea eficientă a roboticii este o parte importantă a ambelor tendinţe, revoluţionând modul în care companiile îşi administrează procesele, infrastructura şi chiar munca de back-office”, spune Anda, care a fost numită recent coordonator regional pentru implementarea programului de Robotics&Automation în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).
Activitatea ei presupune o bună înţelegere a strategiei organizaţionale, cunoştinţe solide de management de program şi experienţă în lucrul cu echipe virtuale.
Citește și Programul care descoperă liderul din fiecare angajat
Pe de altă parte, Alexandra, absolventă de Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul SNSPA şi masterandă în Project Management, se ocupă de realizarea de analize statistice şi de business cu scopul de a monitoriza şi proteja brandul HP împotriva diferiţilor factori de risc ce pot afecta imaginea companiei.
Ea a început să lucreze în HP în 2007, la sugestia unei prietene, şi a ajuns să facă analize de risc la nivel global, incluzând regiuni ca America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia. „Rezultatele analizelor sunt comunicate directorilor companiei şi sunt folosite pentru a îmbunătăţi sau implementa noi procese de management al riscului deja existente”, spune Alexandra despre munca ei. Ea spune că a ajuns „high-potential employee” datorită managerilor care i-au recunoscut calitățile de lider și i-au permit să conducă proiecte și echipe globale de o complexitate ridicată.
Ecaterina Ion, HR Manager HP GeBOC
Ce înseamnă pentru dumneavoastră angajaţii cu mare potenţial? Cum îi recrutaţi, dar mai ales cum îi păstraţi?
Într-o organizaţie de talia HP, angajaţii cu mare potenţial sunt lideri formali şi informali ai valorilor şi filosofiei companiei. Ei reprezintă modele de performanţă pentru colegi, sunt cei care îşi creează uşor conexiuni şi sunt un liant între angajaţi şi comunitate, organizaţie şi structura de management, şi chiar catalizatorii schimbărilor organizaţionale.
Oamenii cu potenţial se remarcă cu uşurinţă. De obicei sunt curioşi, ambiţioşi, iau iniţiativa cu uşurinţă şi sunt eminamente optimişti.
HP pune un accent deosebit pe dezvoltarea şi păstrarea angajaţilor cu mare potenţial, punându-le la dispoziţie programe de dezvoltare la nivel local, regional sau global. În aceste programe, ei beneficiază de sesiuni de educaţie formală şi de oportunităţi de implicare în proiecte cu impact în comunitate. Spre exemplu, proiectul HP Institute of Technology are la bază crearea de laboratoare HP în universităţile tehnice partenere. Această platformă de proiect a fost dezvoltată de un grup de angajaţi cu mare potenţial, în cadrul unui program de dezvoltare la nivel regional.
Câţi astfel de angajaţi puteţi spune că aveţi la nivel de companie?
Nu știu dacă mărimea frupului de angajați cu mare pontețial este relevantă, având în vedere că populația din cadrul companiei are o dinamică destul de mare când vine vorba despre mișcări interne, promovări și implicare în proiecte cu impact de business și de inovare. Putem vorbi de 3-7% din populaţia la nivel regional (Europa Centrala şi de Est). Avantajul unei companii de talia HP, când vine vorba despre evaluarea performanţei, îl constituie existenţa suportului tehnic, instrumentele de măsurare şi monitorizare ale performanţei. Aceste unelte ne pot ajuta să definim nişte criterii solide de evaluare ale angajaţilor cu potenţial şi, bazându-ne pe date istorice, de exemplu indicele de performanţă pe ultimii doi ani, încurajând astfel angajaţii cu un nivel ridicat de performanţă să menţină constant acest nivel.
„Pentru noi, angajații high-potential sunt extrem de valoroși pentru că exemplifică standardele cele mai înalte de valori și performanță. Ei au un nivel de energie care inspiră colegii. Mai mult, sunt lidferii de mâine, cei care vor duce mai departe valorile companiei”, subliniază Andrei Romanescu, Director General, HP GeBOC.