Ce coeficient ROI are un MBA?
Exista destule institutii si scoli care monitorizeaza viata profesionala a absolven-tilor dupa terminarea masterelor, realizeaza statistici, fac topuri, insa nimic din toate acestea nu poate fi indeajuns de standardizat pentru ca cifrele sa spuna cat de eficiente au fost cursurile si cat de mare este coefici-entul ROI. Evolutia carierei cuiva nu se poate inscrie intr-un tipar, ci este variabila si, prin urmare, putin relevanta in evaluarea unui program de MBA.
Potrivit statisticilor, dintre alumnii programului de EMBA WU Executive Academy oferit de Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena, 43% si-au schimbat functia pentru una de CEO, partener sau membru in consiliul de condu-cere al unei companii, dupa absolvirea cursu-rilor. De asemenea, 79% dintre ei au cunoscut o crestere substantiala a veniturilor la scurt timp dupa absolvirea masterului. Cursantii invata sa managerieze responsabilitati foarte diferite si sa dezvolte o capacitate crescuta de schimbare, de evolutie si de leadership. Dar cat de masurabile sunt acestea?
"Este imposibil sa determini un ROI de ordin financiar atunci cand vine vorba de un master. Intr-adevar, unii dintre absol-venti isi schimba jobul si obtin mariri de salarii, insa e greu de spus in ce masura acesta este un rezultat al obtinerii diplomei de MBA", explica Bodo Schlegelmilch, Decanul WU Executive Academy. El considera ca nu ar fi etic sa-i promiti cuiva ca avansarea sa in cariera se poate baza pe detinerea unui MBA, oricare ar fi institutia care il ofera. Promovarea reprezinta rezul-tatul cumularii caracteristicilor personale cu experienta generala, cu educatia si cu un dram de noroc.
In plus, unii dintre absolventii de MBA-uri si-au creat propriile companii, astfel ca nu se poate sti daca ei castiga acum mai mult decat inainte de absolvire ori daca aceste cifre ar trebui masurate dupa cinci sau dupa zece ani. Mai mult de atat, nimeni nu poate afla care este coeficientul ROI pentru cresterea cunos-tintelor, a increderii in sine si a numarului de oportunitati in cadrul jobului.
Pentru Florin Dumbrava, absolvent al EMBA WU Executive Academy, programul a reprezentat in special o oportunitate de a cunoaste profesori de la scoli de afaceri renumite si de a participa la cursuri bazate pe exemple practice. "Dincolo de cunostin-tele testate si dobandite, raman oamenii. Colegii mei (oameni de succes in domeniile in care activeaza), relatiile care s-au sedimentat intre noi, sansa de a invata unii de la altii, toate acestea raman un lucru deosebit de valoros", marturiseste el.
Florin Dumbrava este in prezent manager zonal in cadrul organizatiei non-profit World Vision Romania. Cu toate ca ONG-ul nu este orientat spre obtinerea unui profit material, profitul se masoara si aici in gradul de satis-factie al beneficiarilor proiectelor pe care le dezvolta organizatia, precum si in reusita de a atrage maximul de resurse necesare. "Un ONG ramane o organizatie ca oricare alta. EMBA-ul absolvit ma ajuta in gestionarea resurselor umane si materiale, in intelegerea nevoilor organizatiei si, nu in ultimul rand, in efortul de dezvoltare a acesteia", explica Florin Dumbrava.
Despre program
EMBA-ul oferit de WU Executive Academy integreaza teoria si practica intr-un program bazat pe studii de caz si pe o interactiune constanta intre studenti si companii. Durata masterului este de 14 luni, cursurile se desfasoara in limba engleza si sunt organizate in module de patru zile pe luna. Programul include si o calatorie de studiu in Austria si una in SUA, iar costul total al EMBA-ului este de 35.000 de euro, acesta fiind cel mai scump master de pe piata autohtona.
In evaluarea candidatilor inscrisi se iau in considerare, printre altele, nivelul educa-tiei (diploma universitara, cursuri si trai-ninguri ulterioare), experienta profesionala (numarul anilor petrecuti in domeniu, la conducerea unei echipe, posturile de middle si top management detinute, numarul de subordonati), cunostintele de limba engleza si activitatile sociale in care au fost impli-cati.
EMBA-ul universitatii austriece a patruns pe piata de profil din Romania anul trecut si are deja 30 de absolventi. Proiectul este rezultatul colaborarii dintre Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena si companiile Erste Bank si Petrom, care au finantat integral cele 30 de locuri puse la dispozitia candidatilor de universi-tate in anul 2007. Anul acesta cele doua au oferit alte 20 de burse, participantii selectati trebuind sa contribuie cu suma de 3.000 de euro. Restul de 10 locuri disponibile sunt platite de manageri sau de companiile in care acestia lucreaza.
WU Executive Academy are 20.000 de studenti si peste 400 de cercetatori si profesori. EMBA-ul oferit detine acreditarea EQUIS si este recunoscut la nivel interna-tional de institutii de invatamant superior precum Harvard, INSEAD, Thunderbird, Carlson School of Management s.a.