Coplata nu va revitaliza sistemul national de sanatate
Incepand cu trimestrul 3, nu vor mai fi bani pentru nici un spital de stat, afirma unele voci. „Sistemul national de sanatate are o nevoie acuta de finantare. Am ajuns la 3,5-3,8 procente din PIB, fata de bulgari, cu aproximativ 5%, si fata de media europeana, de circa 8%. Bugetul de anul trecut pentru Sanatate nu a fost alocat cu adevarat”, afirma Mihai Marcu, presedintele CA Medlife. Cu banii din 2010 s-au platit cheltuielile restante.
„De abia in 2015 vom avea un buget de sanatate rezonabil. in rest, se vor dezvolta serviciile private”.
Coplata trebuie introdusa pentru ca ea reprezinta o trecere prin „sita” a pacientilor. Foarte multi dintre ei se prezinta la medicii platiti de stat, deci – gratuit, fara sa aiba neaparat nevoie. Insa, cand vor da ceva din buzunar, chiar si o suma mica, va conta si se vor gandi de doua ori inainte de a se programa, continua oficialul. Parerea este impartasita si de Catalin Popa, Director General Euroclinic Hospital & Medical Centers: coplata in sine este un mecanism de control al utilizarii serviciilor de sanatate si mai putin de contributie la finantarea actului de ingrijire medicala.
Suntem codasii Uniunii
Tarile membre UE, de la Bulgaria si Ungaria, pana la Marea Britanie si Irlanda, au introdus coplata, insa nu fara scandal. Chiar daca este vorba despre sume modice, subiectul e delicat si are importante implicatii sociale. Germania si Franta sunt doar cateva exemple de tari care au redus cheltuielile cu sanatatea cu 30% din momentul in care au introdus coplata, desi banii scosi de pacienti din buzunar erau foarte putini. In Elvetia, unde se aloca 17-18% din PIB Sanatatii (o cifra de peste patru ori mai mare decat la noi), 10 procente din totalul sumei vin din out-of-pockets.
„Pentru Medlife, introducerea coplatii nu inseamna nimic. E 0”.
Presedintele Medlife crede ca la nivelul serviciilor medicale gratuite consumul va scadea. „Nu medicii sunt de vina. Fie ca activeaza in zona de stat, fie in cea privata, ei sunt calificati. Problemele intervin la dotari, la materialele cu care lucreaza”. Daca piata serviciilor medicale nationale va scadea in acest an, cea privata va creste cu 20-35%. Cand pacientul va deveni un co-finantator al serviciilor medicale, este foarte posibil ca acest lucru sa devina un imbold pentru multi sa aleaga sistemul medical privat ca principal canal de primire a ingrijirilor de sanatate, afirma Catalin Popa (foto). „Pacientul este tot mai informat asupra posibilitatilor diagnostice. Ca urmare, va alege sa mearga acolo unde sunt servicii de calitate. In contextul in care oricum plateste la stat, pacientul poate migra catre sistemul privat”, completeaza Directorul de Vanzari Sanador, Dr. Madalina Buculei.
„Noi nu ne adresam segmentului cu venituri mici, care ar putea avea de suferit de pe urma introducerii coplatii. La noi, o consultatie medie e 100 de lei. Costurile cu echipamente si utilaje sunt mult prea mari ca sa discutam despre un aport al statului pentru zona de Ambulatoriu. In spitale, pe zona de chirurgie, ar putea sa conteze. Daca se va aloca o suma rezonabila catre Sanatate, probabil ca diversi operatori vor incheia contracte cu statul”, afirma Mihai Marcu (foto). Exista insa operatori care lucreaza in contract cu CASMB, inclusiv pe partea de ambulatoriu, care ar avea de castigat. Euroclinic este unul dintre furnizorii de servicii medicale ce a incheiat un contract cu CASMB pentru servicii de spitalizare, 2010 fiind cel de-al doilea an integral de colaborare. „Acest contract reprezinta un ajutor semnificativ pentru pacienti, ale caror facturi se pot reduce ca urmare a finantarii partiale a actului medical de catre sistemul social de asigurari”. Medlife insa nu se implica in afaceri cu statul: „Avem un consultant care a fost seful Casei de Asigurari care ne tot indeamna sa lucram cu statul, insa am refuzat pentru ca lucrurile sunt imprevizibile, se schimba peste noapte. In Ungaria, acum doi ani s-au privatizat 14 spitale. Pana in prezent, 11 au dat faliment, urmeaza restul. Tot in contract cu statul. Noi am ales sa mergem pe privat".
Cat vor plati romanii in comparatie cu alti cetateni europeni:
Germanii:
Coplata intervine numai la prima consultatie dintr-un trimestru si este de aproximativ 5-10 euro (medic generalist sau medic specialist). Germania a redus cheltuielile cu sanatatea cu 30% din momentul in care s-a introdus coplata.
Francezii:
Consultatia costa 42 de euro. Pacientul scoate din buzunar doi euro. Statul acopera 70%, iar 25-30% vin obligatoriu prin asigurarile private de sanatate (fata de asigurarea medicala de stat, pacientul francez e obligat sa incheie o asigurare suplimentara privata).
Romanii:
Coplata va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore se vor plati 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru 20 de lei. Contributia anuala nu va depasi 600 de lei.
Citeste in numarul 161 al Revistei Cariere radiografia sistemului sanitar de stat:
1. Coplata va educa pacientii
„Toate tarile din Uniune au introdus coplata. Cu scandal, ce-i drept”.
– Mihai Marcu, presedintele CA Medlife
„Este posibil ca introducerea coplatii sa duca la cresterea numarului de pacienti in privat”.
– Dr. Madalina Buculei, Director Vanzari Sanador
2. Asigurari private de sanatate, in 2015
„Va mai trece ceva vreme pana vom avea asigurari private de sanatate”.
– Catalin Popa, Director General Euroclinic Hospital & Medical Centers
3. Piata de corporate se contracta
„Zilnic, 3-5% dintre cei 2.000 de clienti corporativi fac disponibilizari”.
– Mihai Marcu, preşedintele CA Medlife
4. Din iunie, nu vor mai fi bani pentru medicamente gratuite si compensate
– Ovidiu Buluc, Director General Farmexim