„Nu aș fi fericită într-o lume în care nu am identitate”
Se vorbește mult în ultima vreme despre valori, sentimente, despre identitate. Tinerii în general – și nu numai ei consideră că nu s-ar simți bine într-o lume în care nu au identitate. Apropo de identitate, Jeff Bezos, fondatorul binecunoscutului site Amazon, definea brandul personal ca fiind „ceea ce se spune despre noi când nu suntem de față”. Iată însă că, metaforic vorbind, ceea ce spunem despre noi când…suntem de față, devine și mai interesant.
Este și cazul Ellidei Toma, care spune că nu ar fi fericită într-o lume în care nu are identitate. A absolvit cursurile de doctorat în Modă – Design Vestimentar, din cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Are şi un master în Strategii de Modă. În plus, a urmat cursuri de specializare în tehnologii pentru creație vestimentară.
Ellida (foto) este designer vestimentar, stilist, consultant de imagine și scenograf de costume. E implicată în proiecte de teatru şi televiziune, participă la expoziţii de costume în țară și în străinătate, în manifestări personale și de grup, iar în anul 2013 și-a lansat propriul brand. Legătura cu lumea modei a pornit, pentru Ellida, cu 19 ani în urmă şi a vrut să facă totul ca la carte. Aşa că a început să studieze acest domeniu. Şi-a urmat visul şi a investit multe ore de muncă. Succesiv, a lucrat pentru mai multe branduri, considerând că aceasta a fost o experiență bogată în acumularea de cunoștințe.
Cum a ajutat-o doctoratul în traseul profesional?
„A contat foarte mult experiența de lucru și mi-am cultivat spiritul de observație pentru detalii”, explică Ellida. „Am lucrat pe construcție de tipar și transformări de tipare, imprimeuri, experimente pe material și documentare. M-am implicat de-a lungul anilor în multe proiecte de fashion. Aveam puțin peste 20 de ani când am deschis primul atelier în București. Doctoratul a avut ca punct de plecare preocupările mele personale reflectate în colecțiile de modă, proiectele de teatru, expozițiile personale din ultimii ani. M-a preocupat impactul conceptualismului în artă și influența lui asupra modei. Cercetarea mea vizează domeniul modei și face trimiteri spre arta secolului al XX-lea. Așa s-a născut lucrarea mea de doctorat, care presupune o documentare și o investigare teoretică, argumentare științifică, dar și viziunea mea personală generată de experiența acumulată de-a lungul celor 19 ani în domeniu. Consider că doctoratul îmi deschide noi dimensiuni, nu doar la nivel teoretic, ci extins spre domeniul practicii în modă. Doctoratul mă deschide și mă încurajează către experimente noi, dimensiuni noi. Este vorba despre complexitate si substanță. Doctoratul nu e «o modă»!”.
Înțelegerea propriilor mind tip-uri
Pentru Ellida, doctoratul a reprezentat o metodă prin care a explorat dimensiunile conceptuale, atât în proiectele contemporane de modă, cât și în demersurile personale. „Studiile doctorale sunt foarte importante pentru mine în aprofundarea terminologiei de specialitate, pentru o mai bună înțelegere a artei și a modei conceptuale, dar mai ales, pentru înțelegerea propriilor mind tip-uri. Sunt tehnici pe care le înveţi în şcoală, paşii necesari pentru a ajunge la o colecţie. Însă poți schimba sau adapta aceste reguli în funcţie de felul personal de a crea şi lucra. Ceea ce am acumulat în perioada studiilor mi-a influenţat foarte mult stilul și modul de abordare. Studiile, la care se adaugă lucrul efectiv în atelier și studiul individual, sunt importante în formarea unui designer”. Cu alte cuvinte, Ellida folosește veșmintele pentru a-și expune părererile artistice. „Iar dacă reușești să o faci într-un mod atractiv, atunci oamenii chiar poartă părerile tale!”.
Elementul-cheie
Dar cum vede ea educația copiilor de azi și de mâine, în contextul transformărilor digitale? „Este evident că suntem în epoca smartphone-urilor, a cursurilor, examinărilor și testelor on-line, întâlnim tot mai des conceptul de e-learning, iar e-manualele și resursele digitale pot oferi mai multă interactivitate decât cele tradiționale. Tehnologia are o evoluție extrem de rapidă, iar din acest motiv este necesar ca educaţia să ţină pasul. Profesorii, cadrele didactice reprezintă elementul-cheie pentru a schimba modul de predare cu ajutorul tehnologiei, însă au nevoie de programe de formare, de sprijin, de încurajare, de practici concrete și de instrumentele de utilizat. Viteza cu care se inovează cere în mod constant cunoștințe și competențe pentru a ține pasul.
Sunt importante programele flexibile, personalizate, predate de către profesori care devin mentori pentru elevii, studenții sau cursanții lor. Utilizarea inteligentă a datelor, combinată cu implicare și consultări individuale cu elevii, studenții, cadrele didactice și personalul de sprijin pot determina o mai bună individualizare și o mai bună diferențiere a predării, dar și participarea activă a elevilor în procesul de învățare. Cred că perioada în care trăim cere acum ca oamenii să se concentreze pe ingeniozitate, pe a înţelege şi a crea lucruri noi”, susţine artista.
„Nu aș fi fericită într-o lume în care nu am identitate”
Momentul greu din viața ei a fost atunci când a trebuit să ia decizia dacă va pleca din țară sau dacă va rămâne aici, ca să continue ce începuse. A ales a doua variantă: „Am realizat că nu aș fi fericită într-o lume în care nu am identitate. Mi-am dat seama că pentru orice lucru pe care vreau să-l construiesc am nevoie de o temelie foarte bună. Iar temelia trebuie să fie de aici. Din țară”.
În ultima vreme auzim din ce în ce mai des că suntem o țară mică, dar cu rezultate mari. E adevărat că Ellida a plecat la un moment dat cu acest gând, când a fost vorba să dezvolte un proiect, în Japonia, țara care a și inspirat-o pentru prima colecție de haine masculine și nu numai (foto). „România are valori autentice. Dacă le cauți, le găsești. Moda fiind o resursă impresionantă, „Escape by Ellida Toma” e colecția inspirată de estetica și arta japoneză prin forme, volume și puritatea liniilor. Mesajul colecției este: „Gândește liber, exprimă-te liber prin veșmânt, exprimă dragostea de libertate și refuză conformismul!”.
„Spre ce vei dezvolta cariera ta în viitor?”, am întrebat-o pe Ellida. „Fac exact ceea ce mi-am dorit să fac dintotdeauna. În copilărie, desenam și pictam, făceam tot felul de schițe pe care și acum le mai păstrez…Pentru mine, totul se concentrează în jurul oamenilor. Tot ceea ce fac vorbește despre aceasta. Creez, construiesc, armonizez, transpun în scenă, pe stradă sau la un eveniment. Designul vestimentar e dimensiunea în care mă regăsesc. Și prin care pot să mă exprim. Să spun o poveste”, a fost răspunsul ei.
Articol preluat din numărul 250/septembrie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.