Prezentul si viitorul Executive MBA-urilor
Tendinte
Prima schimbare majora care se petrece in piata mondiala a masterelor in afaceri este schimbarea polului autoritatii in privinta curriculei. Daca pana acum ceva timp, universitatile din SUA dadeau tonul in materie de cursuri de MBA, in prezent situatia pare sa se schimbe. MBA-ul a fost o inventie americana, iar universitati ca Harvard, Stanford, Wharton si Tuck au inceput sa predea management inca de la inceputul secolului al XX-lea. In Europa, in schimb, acest tip de mastere au cunoscut succesul mult mai tarziu. Cu toate acestea, in prezent, scolile de business europene le-au ajuns din urma pe cele americane, iar in alte parti ale lumii noi jucatori din acest domeniu se dezvolta si probabil ca vor aduce perspective noi cu privire la rolul managementului.
Des Dearlove, realizator al topului Thinkers 50 impreuna cu Stuart Crainer, sustine ca scoli precum London Business School, INSEAD (Franta), IMD (Elvetia) si IE (Spania) ofera in prezent programe MBA de clasa mondiala, alaturi de universitati cum sunt Oxford si Cambridge, care au intrat si ele pe piata in anii '90. In acelasi timp, se inregistreaza o crestere simtitoare a calitatii scolilor de business din tari precum India si China si din statele emergente, astfel ca a studia in afara Statelor Unite devine o alternativa din ce in ce mai viabila. "Interesul pentru3 scoli de business din India si China creste. La fel se intampla si in Rusia, de exemplu, unde Skolkova Moscow School of Management a fost infiintata de catre bankerul Ruben Vardanian si de catre presedintele rus Medvedev, iar Roman Abramovich se afla in consiliul director", afirma Des Dearlove.
El crede ca scolile de business europene au avut dintotdeauna un focus relativ diferit de cel al universitatilor din SUA, care au urmarit mereu ca managementul sa fie privit ca o stiinta si si-au dorit ca ele sa fie vazute drept institutii academice. "In Europa, in educatia de afaceri accentul se pune mai mult pe partea practica. MBA-urile europene au in general o durata de un an, in loc de doi si vad managementul mai degraba ca pe o arta decat ca pe o stiinta", spune Dearlove.
O alta schimbare importanta este reprezentata de cresterea in popularitate a masterelor destinate special executivilor, cautate mai ales pentru ca se focuseaza pe problemele si nevoile specifice acestui nivel al ierarhiei organizationale. Un alt motiv pentru care din ce in ce mai multi manageri aleg sa urmeze un Executive MBA sunt agendelele lor foarte incarcate si disponibilitatea scazuta de a-si parasi job-ul. In consecinta, cei mai multi prefera programele part-time celor full-time. De asemenea, este foarte probabil ca ei sa caute mai degraba un master disponibil pe piata in care activeaza decat unul international, care necesita deplasari numeroase.
Nevoie acuta de soft skills
Cand cineva decide din proprie initiativa sa urmeze un Executive MBA, inseamna ca acea persoana fie doreste sa isi organizeze mai bine experienta de care dispune deja, fie ca are nevoie sa obtina cunostinte economice fundamentale (este cazul persoanelor ale caror studii anterioare nu au avut nimic in comun cu afacerile). Mai exista si cazul in care aplicantul vrea sa isi intareasca pozitia pe piata muncii si sa devina mai competitiv. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe companii isi incurajeaza top managerii sa urmeze un EMBA si adesea chiar le finanteaza acestora studiile. In consecinta, firmele se asteapta ca acesti oameni sa fie capabili sa-si insuseasca noi abilitati si cunostinte in cel mai scurt timp.
In plus, organizatiile isi doresc ca cei aflati pe posturi de conducere sa fie nu doar manageri, ci si lideri. Cercetarile arata ca cele mai importante abilitati pe care ar trebui sa le aiba un lider sunt cele de comunicare interpersonala, de gandire strategica si de leadership, acestea fiind considerate de angajatori mult mai importante decat cunostintele financiare sau de marketing. "Multe dintre companiile din intreaga lume considera ca absolventii scolilor de business inca nu reusesc sa atinga asteptarile privind abilitatile soft dobandite, insa acestea sunt si cel mai greu de dezvoltat", sustine Zoya Zaitseva, Global Operations Manager la QS World MBA Tour.
Asadar, cei mai buni furnizori de MBA-uri ar trebui sa isi dea seama ca in prezent leadershipul, comunicarea si alte cateva abilitati aflate sub umbrela soft skills sunt vitale pentru un manager bun. In trecut, mai toate scolile de business predau cu precadere subiecte precum strategie si finante, insa din ce in ce mai multi specialisti spun ca fara soft skills este foarte dificil sa faci lucrurile sa se miste. "Poti avea o strategie geniala, dar daca nu o poti comunica oamenilor cu care lucrezi si daca nu te dovedesti un lider adevarat, atunci nu vei reusi in ceea ce iti propui", spune Des Dearlove.
Potrivit lui, adevarata provocare pentru scolile de business este faptul ca leadershipul este foarte greu de predat, deoarece implica un proces in care cursantul trebuie sa isi descopere si sa isi foloseasca abilitatile de care dispune. In plus, fiecare lider este unic – gandeste diferit si se dezvolta diferit. "O greseala pe care foarte multe companii si scoli au facut-o in trecut este sa adopte o abordare de tipul cookie-cutter* a leadership-ului. Aceasta atitudine poate functiona in cazul managementului, dar leadershipul presupune intelegerea calitatilor unice ale fiecarui individ", explica Des Dearlove.
*concept potrivit caruia un lucru/domeniu este abordat printr-un proces standardizat, ca atunci cand aluatul pentru prajituri este taiat identic, cu o forma fixa;(aici) standardizare a leadershipului.
Goana dupa EMBA-uri
Conform specialistilor, cererea de Executive MBA-uri a cunoscut, in ultimii cinci ani, cea mai mare crestere din randul programelor de educatie in business. Pe langa firmele care aleg sa isi trimita oamenii din conducere la cursuri de EMBA, executivii care se inscriu din proprie initiativa la astfel de programe sunt din ce in ce mai multi. Motivul cel mai des invocat: gasirea unui nou job, mai bun. Din statisticile QS Network reiese ca numarul in crestere al studentilor care isi autofinanteaza masterul il depaseste pe cel al cursantilor sponsorizati de propriile companii. Aproape o treime dintre candidati este partial sponsorizata de firme, o alta treime este finantata integral, iar restul de peste 30 de procente se autofinanteaza, in timp ce in anii precedenti sub 25% dintre aplicantii cursurilor de EMBA se sustineau independent.
Dar este usor pentru candidati sa isi convinga angajatorii sa le finanteze cursurile? Ei bine, asta depinde de compania pentru care lucreaza, de piata in care activeaza si chiar de tara. Unele industrii (cum sunt de exemplu consultanta, investitiile bancare si finantele) considera ca fara o diploma de master in business administration pur si simplu nu vei putea sa iti construiesti cariera. In sectoarele mai conservatoare (precum industria petroliera, producatoare de masini, constructiile s.a.), valoarea unor astfel de studii nu este atat de evidenta. Pe de alta parte, in tari cum este Romania, unde MBA-urile reprezinta un trend relativ nou, este mult mai usor sa iti convingi patronul sa-ti plateasca el cheltuielile, in special daca este vorba de un program local de studii, crede Zoya Zaitseva.
De ce ar trebui companiile sa sprijine aceste intentii ale managerilor? Pentru ca, in functie de scopurile strategice si de dinamica manageriala a organizatiei, un numar mai mare de alumni ai EMBA-urilor aflati in board ar putea sa aiba un impact pozitiv asupra productivitatii. De asemenea, o companie locala care intentioneaza sa isi extinda sau sa isi dezvolte colaborarea si cauta un partener international, se va descurca cel mai bine daca va avea un angajat care cunoaste psihologia si modul de gandire al partenerului.
Pe deasupra, aceasta este si o situatie de win-win. Potrivit unui studiu realizat recent de QS Network, firmele care finanteaza EMBA-urile angajatilor lor isi recupereaza investitia intr-un timp relativ scurt, iar managerii sunt si ei satisfacuti. La nivel international, procentul absolventilor de cursuri EMBA care au fost promovati in cadrul firmelor a crescut in 2007 la 43%, in crestere cu noua procente fata de 2004. In plus, pentru multe dintre companiile care se confrunta cu probleme in retentia personalului, sponsorizarea unui program de EMBA poate reprezenta o unealta foarte buna in pastrarea angajatilor de valoare.
De ce un EMBA?
Exista cateva reguli privind Executive MBA-urile: acestea se adreseaza managerilor cu cativa ani de experienta in spate si cu rezultate dovedite in domeniul lor de activitate. Interviurile la care participa candidatii sunt vizibil mai riguroase decat in cazul MBA-urilor, iar din peisaj sunt exclusi proaspat absolventii de studii superioare, care abia dau piept cu businessul. Pentru cursuri se cauta profesori cu experienta solida in afaceri, care sa cunoasca bine gustul acestui domeniu dinamic si complex. Multi considera ca un master in administrarea afacerilor este esential pentru un manager care tinteste sus, insa destui specialisti cred ca absolvirea unui EMBA nu reprezinta garantia unei cariere viitoare remarcabile.
"E adevarat ca o diploma de Executive MBA constituie un avantaj pentru un candidat la o pozitie de top management, in sensul ca un asemenea program ofera un suport valoros atat unui manager in curs de afirmare, cat si unui manager confirmat care vrea sa isi extinda viziunea de business", crede Silviana Boian, Head of Research la compania de executive search Alexander Hughes. "Din pacate, noi suntem un popor care are cultul diplomelor; o parte dintre cei care se gandesc sa treaca printr-un program de EMBA considera ca asta ii va ajuta sa acceada rapid la o pozitie importanta si platita consistent", constata ea.
Experta in recrutare mai spune ca nu trebuie uitat faptul ca, in cazul angajarii, o diploma nu poate face minuni in lipsa unui background profesional relevant si a unui potential ridicat. Este important ca managerul aflat in proces de recrutare sau de avansare in functie sa arate ca stie cum functioneaza piata in care va lucra, ca stie sa lucreze cu oamenii si ca a asimilat informatiile si abilitatile intalnite la cursurile masteratului.
Desi EMBA-ul ar putea sa nu se numere printre cele mai importante motive pentru care un manager este angajat, un astfel de program reprezinta un mare avantaj. Cursurile unui masterat dedicat executivilor ii trec pe cursanti prin toate aspectele strategice ale administrarii afacerilor si le imprima o conceptie si o perceptie diferite nu numai asupra companiei in care lucreaza, ci mai ales asupra mediului economic si de business international. Acesta este modul in care cursantii pot capata acea viziune globala necesara pentru intelegerea mecanismelor care duc la construirea unei organizatii solide si care contribuie la bunul mers al activitatilor. "Managerii care participa la un Executive MBA au mai ales oportunitatea de a se dezvolta ca lideri. Si aici nu discutam despre pozitia de conducator ierarhic al unei organizatii, ci despre cei care ii inspira pe cei din jurul lor, despre vizionari si despre mentori. In plus, EMBA-urile dau si ocazia familiarizarii cu lucrul intr-o echipa ai carei membri provin din domenii de activitate diferite", este de parere Silviana Boian.
Beneficiile participarii la cursurile unui program de Executive MBA sunt deci numeroase: dezvoltarea unei noi mentalitati, acumularea de cunostinte si abilitati (printre care si unele aflate sub paleta soft skills), networking, recunoastere sociala si implinirea unui obiectiv personal important. Acestea sunt complementare cunostintelor acumulate prin practica, la locul de munca si se recompenseaza cel mai adesea cu marirea salariului si chiar promovarea.
Viitorul
Vizate in special de catre managerii seniori si de catre tinerii executivi, programele de Executive MBA reprezinta acea zona din educatia manageriala care a cunoscut cea mai mare dezvoltare in ultimii cinci ani. Potrivit specialistilor, viitorul acestor programe educationale de top arata destul de bine. Odata cu globalizarea tuturor ariilor din business, cererea pentru top manageri bine pregatiti, care sa se poata lauda totodata si cu o retea internationala de cunoscuti, va fi tot mai crescuta, avand in vedere dezvoltarea economiilor emergente.
Asadar, piata mondiala a masteratelor in business se va dezvolta in continuare, iar o parte din directia catre care se indreapta se vede inca din prezent. SUA au pierdut rolul de centru al lumii MBA-urilor, pe fondul aparitiei unui numar din ce in ce mai mare de scoli, in tari din intreaga lume, care ofera cursuri la standarde foarte ridicate. In plus, au loc noi si noi intelegeri intre diverse institutii aflate la antipozi, care ofera programe in colaborare, facilitandu-le astfel cursantilor accesul de acasa la masterate din tari indepartate, pentru care altfel ar trebui sa sacrifice mult timp si bani.
In acest context, la nivel local, pe langa scolile autohtone, care si-au construit o experienta puternica in oferirea de EMBA-uri, pe piata patrund si scoli internationale. Lupta pentru oferirea de programe cat mai bune din punct de vedere calitativ se va intensifica, iar pregatirea managerilor nu va avea decat de castigat, mai ales ca multe dintre companii incep sa ia in considerare doua dintre cele mai mari nevoi ale secolului XXI: soft skill-urile si mobilitatea.
Fundatia ASEBUSS
PROGRAMUL -Executive MBA. Programul este realizat in parteneriat cu Kennesaw State University, Atlanta (Georgia, SUA).
SPECIALIZARILE – Management general
PERIOADA DE DESFASURARE – 20 de luni. Cursurile au loc saptamanal, vinerea si sambata, de-a lungul unui an academic (septembrie – iunie). Acestor intalniri li se adauga weekendul orientativ (in anul I, doua zile) si patru saptamani rezidentiale: trei la Neptun si una in Atlanta.
PRETUL – 9500 euro/an academic. Taxa aferenta fiecarui an academic se poate plati in mai multe rate.
NR. LOCURI 70-75 locuri/an, dispuse in doua serii de participanti.
CONDITII DE INSCRIERE – Experienta manageriala de minimum trei ani. Evaluarea fiecarui candidat se face pe baza unui test scris de tip grila, in limba engleza – GMAT (Graduate Management Admission Test) – si a unui interviu in limba engleza pe baza unui dosar de inscriere. Inscrierile si admiterea au loc in doua sesiuni: mai-iunie si august.
LIMBA DE PREDARE – Engleza
LOCATIA- Bucuresti, sediul ASEBUSS. De asemenea, mai au loc cursuri la Neptun si in Atlanta (SUA).
ACREDITARI – ARACIS. De asemenea, ASEBUSS este in curs de acreditare AACSB. Partenerul ASEBUSS, Kennesaw State University, detine acreditarea AACSB din 1994, diplomele eliberate la finalizarea programului fiind recunoscute international.
ALTELE – Prima serie EMBA a ASEBUSS a debutat in septembrie 1993. De la inceperea programului, au absolvit 14 promotii, in total 940 absolventi. Varsta medie a absolventilor scolii este de 34-35 de ani.
Central European University (CEU), Business School
PROGRAMUL – Transnational MBA
SPECIALIZARILE – Finante, Marketing si IT Management
PERIOADA DE DESFASURARE – 2 ani
PRETUL – 21.000 de euro. Sunt insa disponibile si diverse tipuri de burse si Merit Awards, date pentru scoruri bune la testul GMAT, vechimea in munca etc.
NR. LOCURI – 45
CONDITII DE INSCRIERE – Admiterea se face pe baza unui dosar de aplicare. Candidatul va sustine un interviu, un test de limba engleza si un test GMAT. O alta cerinta este experienta in domeniu de cel putin trei ani. Inscrierile se pot face oricand, neexistand un deadline, in principiu. Aplicantii sunt acceptati pana cand cele 45 de locuri sunt ocupate. Viitorul program va incepe la data de 30 ianuarie 2009.
LIMBA DE PREDARE – Engleza
LOCATIA – Se poate studia fie in Romania, fie la Budapesta.
ACREDITARI – MSCHE, AMBA, Consiliul pentru Formarea Profesionala a Adultilor din Ungaria; Licenta scolii este conferita de Board of Regents of the New York State Department of Education.
ALTELE – Primul program de MBA oferit de CEU in Romania a inceput in ianuarie 2006. Programul initial avea o durata de doi ani si jumatate, astfel ca studentii inscrisi vor absolvi abia peste cateva luni. La acea data, varsta lor medie va fi de 32 de ani. EMBA-ul derulat de CEU la Budapesta are deja 80 de absolventi romani.
IEDC-Bled School Of Management, Slovenia
PROGRAMELE EMBA – Acestea sunt create in functie de flexibilitatea pe care o au cursantii:
1. One-year Executive MBA. Un program ce se desfasoara pe durata unui an (17 sapt.): incepe in luna ianuarie si se termina in decembrie. Cursurile sunt organizate in jurul a patru module.
2. Two-year Executive MBA. Cursurile acestui program sunt asemanatoare cu cele ale EMBA-ului de un an, dar sunt destinate managerilor cu un program de lucru cu o flexibilitate redusa. Cursurile sunt impartite in sapte module (tot 17 sapt.) si incep in fiecare an in luna iunie, luand sfarsit in luna decembrie a anului urmator.
3. President's MBA. Acest program este creat pentru executivii de top cu o agenda incarcata. Abordarea academica este la fel de riguroasa ca si in cazul celorlalte doua. Diferenta este ca orarul de desfasurare a cursurilor este realizat de fiecare candidat in parte.
PRETUL – One-year Executive MBA – 23.000 de euro. Two-year Executive MBA – 28.500 de euro. President's MBA – 34.000 de euro. Preturile includ costurile cursurilor, al materialelor de predare, al pauzelor de cafea si al calatoriilor.
NUMARUL DE LOCURI DISPONIBILE – Cate 50 de locuri pentru fiecare dintre primele doua tipuri de EMBA si 15 locuri pentru President's MBA.
CONDITII DE INSCRIERE – Diploma de licenta, vorbirea fluenta a limbii engleze, experienta de minimum trei ani intr-o functie relevanta (functia de director, in cazul President's MBA). Deadline-ul pentru inscrierile de anul acesta la One-year EMBA este 15 noiembrie. Inscrierile pentru Two-year EMBA de anul viitor sunt posibile pana in vara lui 2009. Cei care doresc sa urmeze programul Prezident's MBA o pot face oricand.
LIMBA DE PREDARE – Engleza
LOCATIA – Bled, Slovenia.
ACREDITARI – Ministerul educatiei din Slovenia, AMBA, CEEMAN.
ALTELE – IEDC-Bled School Of Management ofera cursuri de EMBA la nivel international inca din 1991. De atunci, aproximativ 800 de manageri din 40 de tari au absolvit programele puse la dispozitie de institutia slovena, varstele lor fiind cuprinse intre 25 si 45 de ani.
Universitatea Sheffield
PROGRAMUL – Sheffield Executive MBA
SPECIALIZARILE – Management, marketing, logistica, finante
PERIOADA DE DESFASURARE – 2 ani
PRETUL – 14.300 de euro. Include doar costul studiilor.
NR. LOCURI – 70
CONDITII DE INSCRIERE – Experienta de minimum cinci ani. Diploma de licenta, in orice domeniu. Anual sunt organizate doua sesiuni de inscriere: prima, in perioada martie-mai, iar cea de-a doua in perioada septembrie-octombrie. Programul de EMBA debuteaza anual la data de 1 noiembrie.
LIMBA DE PREDARE – Engleza
LOCATIA – Camera de Comert a Romaniei – 11 module. Universitatea Sheffield, Marea Britanie – trei module. Pentru fiecare modul sunt repartizati cate patru profesori.
ACREDITARI – AMBA, BAC.
ALTELE – Cursurile Sheffield sunt disponibile in Romania din 2006. Scoala nu are inca nici un absolvent. Prima generatie de studenti va absolvi in primavara anului 2009. La acea data, varsta medie a absolventilor va fi de 33 de ani.
WU Executive Academy, Vienna University of Economics and Business Administration (WU Wien)
PROGRAMUL – Executive MBA Romania
SPECIALIZARILE – EMBA-ul se concentreaza pe management general si financiar: Managing People and Organizations, Accounting, Data Analysis & Decision Making, Marketing, Financial and Change Management, Negotiation & Conflict Management.
PERIOADA DE DESFASURARE – 14 luni. Cursurile au loc in Romania. Se organizeaza si calatorii la New York si Minneapolis (SUA) si la Viena (Austria). Urmatoarea perioada de inscriere pentru acest program – toamna anului 2009.
PRETUL – 35.000 de euro.
NR. LOCURI – 30
CONDITII DE INSCRIERE – O diploma de licenta, experienta de minimum 5 ani intr-o pozitie manageriala si vorbirea fluenta a limbii engleze. Candidatii vor sustine si un interviu. Actele necesare se pot depune oricand, de-a lungul anului, exceptand cele sase saptamani de dinaintea inceperii unui program nou. Urmatorul program al WU Executive Academy va incepe in toamna lui 2009.
LIMBA DE PREDARE > Engleza
LOCATIA – In Romania – Bucuresti, Brasov si Mamaia (ultimele doua orase reprezinta locatiile pentru cursurile ce au loc vara). Extern – Viena, New York, Minneapolis.
ACREDITARI – EQUIS, FIBAA, AACSB
ALTELE WU Executive Academy se afla in Romania din decembrie 2006. De atunci, 30 de studenti au absolvit programul pus la dispozitie de aceasta institutie si inca 27 sunt in curs de absolvire. Varsta medie a absolventilor este de 33 de ani. Programul EMBA reprezinta rezultatul cooperarii dintre Universitatea din Viena si doua mari companii private din Romania – Erste Bank Group (parte a Eastern European Bank) si Petrom Ltd. (detinuta de austriecii de la OMV). Acestea sponsorizeaza in prezent, prin intermediul burselor de studii, un numar de 20 de executivi de top, care participa la cursurile EMBA.
Tiffin University in cadrul Universitatii din Bucuresti
PROGRAMUL – Tiffin Executive MBA
SPECIALIZARILE – General Management
PERIOADA DE DESFASURARE – 21 luni
PRETUL – 15.490 de euro. Se adauga taxa pentru manuale, de 1.200 de euro.
NR. LOCURI – 25 de locuri/grupa. Din aceasta toamna, pe langa grupa din Bucuresti, va mai exista una si in Timisoara.
CONDITII DE INSCRIERE – Studii superioare, experienta manageriala de minimum 3-5 ani, limba engleza. Inscrierile se pot face oricand. Pentru cei ce doresc sa participe la programul de anul acesta, care debuteaza pe 18 octombrie 2008, deadline-ul pentru inscrieri este data de 1 oct.
LIMBA DE PREDARE – Engleza
LOCATIA – Bucuresti, sediul Tiffin
ACREDITARI – MECT, NCACS, AACBSP, ECBE
ALTELE – Cursurile Tiffin University se desfasoara in Romania din anul 2002. De atunci, programul a fost absolvit de 72 de participanti. Varsta medie a absolventilor este de 34 ani.