Lider autentic. Ce gândești. Ce spui. Ce faci
„Vârfurile munților inspiră liderii, dar văile îi maturizează”
Winston Churchill
Am vorbit deseori în ultimii ani despre leadership ca despre o artă – arta de a conduce oameni. Am vorbit despre adaptare la șoc și la noua realitate, despre tranziție și apoi despre schimbare. Și, de fiecare dată, raportat la moment, am așezat sub lumina reflectoarelor exemple de bune practici, idei inovatoare și oameni care inspiră.
Însă, în mediul de business, se (re)conturează, astăzi, un nou stil de conducere și un nou portret de lider – liderul autentic. Adică acel lider care consolidează afaceri și construiește relații bazate pe transparență, etică și sinceritate și care în orice decizie luată și responsabilitate asumată pune nu doar inteligență/profesionalism, ci și o doză sănătoasă de empatie și bun simț. Un lider care alege să conducă nu din perspectiva funcției, ci a misiunii sale și a capacității de a motiva și inspira. Un lider care a înțeles că, oricât de profitabil ar fi businessul pe care îl conduce, indiferent cât de bun este produsul sau serviciul pe care îl oferă, adevărata valoare o dau oamenii. Adică echipa – oamenii care îi transformă în realitate misiunea și viziunea, clienții – oamenii care beneficiază de produsele ori serviciile oferite și oamenii din comunitatea în care activează.
Despre autenticitate, sub toate înțelesurile acestui cuvânt, dezbatem în cea mai recentă ediție a Revistei CARIERE, realizată sub tema umbrelă: Lider autentic. Ce gândești. Ce spui. Ce faci.
CARIERE 284
Între gura lumii, mască și fes. Dilema socială este titlul editorialului acestei ediții. O analiză obiectivă despre relația noastră, ca popor, cu autenticitatea, despre curaj și ”justițiari”, dar și despre cum mutăm, fără prea mari procese de conștiință, în funcție de propriile interese, scala autenticității de la un capăt la altul al eșichierului social.
Sistem de învățământ, oameni și școli, aceste trei elemente le punem sub lupă în primul articol al ediției, cel care a dat și coperta, în care vorbim despre triada câștigătoare, școală – familie – comunitate, cu Anca Celina Grecu, Directorul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. O triadă asupra căreia revenim, dar dintr-o altă perspectivă, și în articolul rubricii ”De la Alpha la Z”, cel mai nou proiect educațional marca Revista CARIERE – o călătorie profundă, un drum inițiatic spre incredibila și încă insuficient cunoscuta lume a copiilor noștri, în care partener ne este ALPHA BANK. Despre rostul și plusvaloarea pe care o aduce vieții o bună educație o întrebăm pe Dana Ilieș, Life coach și Mentor pentru copii și adolescenți, metoda SoulKids Singapore, co-fondatoarea programului de educație nonformală Educație cu Rost.
Copiii rămân în centrul atenției și în rubrica Work Life Choices, interviuri speciale cu oameni speciali, un proiect susținut de ASCENDIS și Revista CARIERE, în care o avem ca invitată pe Mădălina Scutelnicu, creatoarea conceptului ”judecător cu pantofi albaștri”, primul „Cavaler al avocaturii” din România.
Mai poposim asupra educației, de această dată a educației pentru sănătate, și în articolul care o are ca invitată pe Alina Mihaela Gamauf, HR, CSR & Corporate Affairs, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour.
Dosare speciale
Liderul autentic este personajul principal din întreaga serie de dosare speciale. De la leadership autentic la diversitate, incluziune și învățare continuă vorbim în această ediție cu: Dana Banu, HR Director Synevo România & SEE Region Diagnostic Services Medicover; Ferhan Borasan, HR Unit Manager ETI International; Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director la Kaufland România și Moldova; Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU; Gieorgian Ochi, consultant, Ascendis Agile; Roxana Mocanu, Chief Game-Changer Officer, Noosfera; Raymond Marin, Managing Partner Marco Polo Central & Eastern Europe; Paul Chipriean, Head of Window Solutions REHAU România; Monica Lasca, Liderul echipei de învățare și dezvoltare în cadrul fabricii Bosch Cluj; Gabriela Vila, Director General ADAMA România și Republica Moldova; și Andrei Cruceru, Cofondator și Președinte Directorat METAMINDS
Ce gândești. Ce spui. Ce faci
Care mai este locul și rostul autenticității în viața noastră, în aceste vremuri atât de provocatoare? Răspunde la această întrebare dar și la multe altele, în Cover Story-ul acestei ediții: Adrian Vascu, Senior Partner Veridio, fost președinte al ANEVAR – Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, precum și fost membru în Boardul TEGoVA – Grupul European al Asociațiilor de Evaluatori, Lavinia Țânculescu-Popa, psiholog, Lect. Univ. Dr., Membru în Consiliul Director al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO), Președinte SRAJ, și Antonio Amuza, cercetător sociolog la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), profesor la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie.
Autenticitatea, atât în mediul de lucru cât și în viața de zi cu zi, este subiectul pus pe masa discuțiilor și de contribuitorii acestei ediții: Madi Rădulescu, Lavinia Rașcă, Adrian Stanciu, Irina Kuhlmann, Alina Mărgineanu și Florin Dull.
Încheiem CARIERE nr. 284 cu un interviu valoros despre Motivarea angajaților – bomba cu ceas ce ticăie silențios în multe companii, în care îl avem ca interlocutor pe Sorin Faur, expert în Resurse Umane, psiholog, sociolog și trainer.
Cea mai recentă carte a sa ”Motivarea și Retenția Angajaților. Strategii, metode și soluții practice”, lansată la începutul lunii iunie, a fost momentul propice pentru a-l provoca la o discuție onestă despre relația angajat-angajator, despre starea de spirit a echipelor, despre eșec și succes organizațional, dar și despre ceea ce îl motivează, ce îl ține atât de pasionat și productiv profesional.
Aceasta este ediția cu numărul 284 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!