Dan Ionescu, Vicepreședinte Daiichi Sankyo Europe | De la medicina de gardă la decizii globale. Drumul unui lider român într‑o industrie care salvează vieți

Puțini profesioniști reușesc să îmbine empatia medicului cu viziunea strategică a unui lider din industria farmaceutică. Dan Ionescu este unul dintre aceștia.
De formație neurolog, el și-a început cariera în România, într-un sistem aflat în plină tranziție și în care, dincolo de provocările clinice, realitatea economică și lipsa accesului la medicamente esențiale îngreu nau profund actul medical.
După o perioadă în care a lucrat simultan în spital și într-o companie farmaceutică, Dan Ionescu a ales să-și îndrepte total direcția profesională către industria farmaceutică. Finalizarea unui MBA în 2009, i-a oferit instrumentele necesare pentru a înțelege dinamica pieței, politica de sănătate și deciziile strategice din spatele întregului proces.
Doi ani mai târziu, în 2011, a plecat din România pentru a continua această traiectorie la nivel internațional.
Astăzi este Vicepreședinte și Head of Value and Access Specialty Medicine la Daiichi Sankyo Europe, companie farmaceutică globală cu sediul în Tokyo, care operează în 14 țări europene.
În acest rol, Dan Ionescu coordonează strategii complexe privind accesul pe piață și valoarea terapeutică a medicamentelor inovatoare, un proces care implică dialog constant cu autorități, asigurători și părțile interesate din sistemele de sănătate.
Între frustrare și speranță
Motivația care l-a condus spre acest domeniu a fost însă una personală:
„Tranziția de la medicină la industria farmaceutică a fost destul de lungă și a avut o motivație foarte simplă la vremea respectivă: salariul de rezident, la sfârșitul anilor ’90 în România, era mai mic decât chiria unei garsoniere într-o zonă destul de periferică a Bucureștiului. Am început cu un job part-time la o firmă de medicamente, unde primeam, pentru munca depusă în pauza de masă de la spital, de două ori mai mult decât salariul de tânăr medic. După vreo trei ani, am încercat fără succes să îmi găsesc un post ca specialist neurolog în București, așa că a trebuit să trec full-time în industria farmaceutică”.
Dar dincolo de natura personală a deciziei, a existat și o latură etică, izvorâtă din realitățile sistemului, o frustrare trăită ca medic: „Am fost de foarte multe ori frustrat pentru că, după ce puneam un diagnos tic pacientului, vedeam fie că medicamentul nu era disponibil în România din cauza lipsei de compensare, fie că pacientul nu își putea permite să plătească coplata uriașă, comparativ cu pensia sau salariul pe care îl avea. Cred că de aceea am ales cariera în market access: am vrut foarte mult să ajut cât mai mulți pacienți să poată primi tratamentele de care aveau nevoie.”
În inima deciziilor grele
La intersecția dintre inovația farmaceutică și accesul pacienților la tratamente se află însă o zonă critică, cu numeroase pro vocări și dileme. Dan Ionescu este chiar în centrul ei. Pentru că, din poziția pe care o ocupă, este cel care coordonează aceste eforturi delicate. Este responsabil să facă posibil ca medicamentele inovatoare să ajungă la pacienți, fără să piardă din vedere presiunea rezultatelor economice și, mai ales, angajamentul față de principiile etice care guvernează industria farmaceutică. Cum echilibrează aceste nevoi?
„Inovația în domeniul farmaceutic aduce, fără îndoială, speranță pentru milioane de pacienți din întreaga lume”, explică Dan Ionescu. În același timp, recunoaște, accesul la aceste tratamente rămâne un obstacol major.
Bugetele pentru sănătate, afirmă el – și în mod special, cele dedicate medicamentelor inovatoare – nu sunt suficiente, iar ritmul lor de creștere este mult prea lent pentru a ține pasul cu dezvoltarea continuă a noilor terapii. „Arii terapeutice, cum este cea a bolilor cardiovasculare, în care lucrez în prezent, sunt deprioritizate pe baza unei false percepții că nu mai există necesitatea de a inova. În plus, bugetele de sănătate au fost reduse în ultimii ani, pe fondul cheltuielilor generate de recentele conflicte geopolitice. Împreună cu echipa mea, încercăm să demonstrăm valoarea medicamentelor noastre și să le includem în schemele de compensare ale diferitelor sisteme de sănătate europene. Pentru mine, nu este o mare diferență între ceea ce încercam să fac ca medic, în trecut, și munca mea de acum: dacă pot ajuta chiar și un singur pacient să trăiască puțin mai mult sau mai bine, cred că munca mea are un impact și ceea ce fac este relevant”, punctează ferm Dan Ionescu.
Învățarea continuă – cheia unei cariere globale
Un moment definitoriu în cariera lui Dan Ionescu a fost absolvirea programului Executive MBA de la ASEBUSS, în 2009, un parcurs încheiat ca șef de promoție. La scurt timp după acest succes academic, a urmat o tranziție majoră: primul său rol internațional. Privind în urmă, el vede în acel EMBA nu doar o diplomă, ci o rampă de lansare.
„EMBA-ul la ASEBUSS a avut o influență covârșitoare asupra carierei mele. La mai puțin de doi ani de la absolvire, compania la care lucram în România m-a promovat într-un rol global, la sediul central din Germania. Ca medic, nu știam nimic despre finanțe, contabilitate sau HR, dar toate aceste lucruri le-am învățat de la profesorii și colegii mei în cei doi ani de EMBA. Sunt sigur că, fără acele cunoștințe și experiențe, nu aș fi putut avea cariera pe care am avut-o”, spune Dan. Învățarea, însă, nu s-a oprit acolo. Recent, a finalizat și un program de Executive Leadership la INSEAD – o completare firească a traseului său profesional.
„Programul de la INSEAD a fost special conceput pentru liderii din compania în care lucrez și a reprezentat o experiență extraordinară. A fost un adevărat «refresh» despre ce înseamnă leadership într-o lume profund schimbată de inovație și tehnologie. Dar în fiecare zi petrecută la Fontainebleau am avut un fel de déjà vu – aveam impresia că sunt din nou în grupa mea de studiu de la ASEBUSS, pregătind cazuri de business ca în urmă cu mai bine de 15 ani. Mi s-a făcut foarte dor de foștii mei colegi și profesori”.
DAN IONESCU, Vicepreședinte și Head of Value and Access Specialty Medicine la Daiichi Sankyo Europe. Absolvent ASEBUSS 2009 și al unui Program Executive Leadership de la INSEAD, 2025
Foto: DAN IONESCU

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.