Ionuț Datcu, fondatorul WOPA | Secretele unui lider-catalizator de oameni și idei: cum transformi egoul în combustibil pentru business

A pariat pe oameni și pe potențialul lor creativ. A mizat pe talent, curaj și empatie. Și a reușit într-o piață extrem de capricioasă – advertising. O industrie în care ideile bune rareori apucă să respire.
Reușite au mai fost, succesul nu este o raritate în publicitate. Însă ceea ce îl face cu adevărat special pe Ionuț Datcu este contextul în care a pornit: cu curaj, de la zero, într-un moment în care lumea afacerilor încă își oblojea rănile după marea criză. Un început riscant, dar cu o viziune clară, care i-a permis să transforme o simplă idee într-un grup de comu nicare cu identitate puternică și un loc bine definit în rândul agențiilor independente din România. Astăzi, WOPA este deja un nume consacrat în piață, iar fondatorul ei, Ionuț Datcu, este unul dintre cei mai apre ciați manageri din domeniu.
Succesul lui nu se datorează însă doar unei strategii sau viziuni clare. Este și rodul unui stil de leadership aparte, unul care refuză să urmeze șabloane, care nu se teme să gândească dincolo de limitele convenționale. Dar curajul și încrederea, este con vins, își trag seva dintr-o experiență educațională pe care o consideră deo potrivă ancoră și lampă de lansare: Programul MBA Româno-Canadian de la Bucharest Business School.
Curajul de a începe când nimeni nu știa ce va urma
Astăzi, privind în urmă, Ionuț iden tifică mai multe momente-cheie în traseul său antreprenorial. Primul cu adevărat important, lansarea agenției WOPA, în 2011, un proiect început într-o perioadă de maximă incertitu dine economică.
„Am plecat de la zero când am con struit WOPA – mai întâi agenția, ideea de grup a venit mai târziu – într-o peri oadă incertă pentru business. Eram în 2011 și criza încă nu trecuse. Privind în urmă, realizez că am avut norocul să fiu bine pregătit pentru ce aveam în plan: experiența acumulată, interacți unile profesionale și, mai ales, educația au fost un mare plus”, își amintește el.
Dar și după ce a intrat pe drumul antreprenoriatului și-a propus să con tinue să învețe și să se expună acelorași stimuli. A avut și norocul să lucreze cu lideri și antreprenori senzaționali, dar și cu manageri excepționali, oameni de la care a învățat și continuă să învețe. Abordările diferite, perspectivele out of-the-box, înțelegerea businessului după noi coordonate sunt doar câteva dintre aspectele pe care le-a dezvoltat continuu. Și, da, recunoaște cu o umi lință constructivă, a căutat mereu să fie prezent în acele „încăperi” în care nu era „cel mai deștept”.
De aceea, astăzi, este convins că expe riența MBA-ului pentru el a fost una definitorie, nu doar profesional, ci și personal: „Pentru mine, absolvirea programului MBA cred că a avut cea mai mare greutate, atât la nivel profesio nal, cât și la nivel personal (am rămas prieten cu mulți dintre colegii de atunci). A fost o expe riență intensă, dar m-a ajutat mai ales prin prisma faptului că s-a ivit la momentul potrivit. Mult knowledge, expunere la cultura diferită a profesorilor români și nord-americani, abordarea extrem de aplicată și interactivă au contribuit atât la formarea mea, cât și la întă rirea valorilor personale pe care le aplic și în business: pro fesionalism, pasiune, muncă făcută cu simț de răspundere, diversitate și responsabilitate”.
MBA, deopotrivă ancoră și rampă de lansare
Începerea businessului într-o perioadă în care antreprenoriatul românesc era încă într-o etapă de revenire și căutări și-a pus amprenta asupra stilului de leader ship. Poate și de aceea, crede Ionuț Datcu, programul de MBA nu a fost doar o etapă de învățare, ci o adevărată schimbare de paradigmă.
„A fost un moment de pivot clar în felul în care m-am raportat la business și la rolul unui lider. Înainte de MBA, aveam energie, motivație și o doză sănă toasă de ambiție. După MBA, am învățat să le așez într-un cadru strategic, să-mi pun întrebări mai bune și să construiesc procese, nu doar proiecte. A contat enorm expunerea la metode diferite de gândire și abordare, dar mai ales interacțiunea cu colegii și profesorii care aveau perspective complet diferite de ale mele.”
Programul l-a învățat, de asemenea, că un lider nu este „doar un executant de planuri, ci un catalizator pentru idei și oameni”.
„Am început să privesc businessul mai puțin ca pe un set de taskuri și mai mult ca pe un organism viu, care are nevoie de atenție, cultură și valori ca să funcți oneze. Dacă ar fi să aleg o metaforă, aș spune că MBA-ul a fost rampa de lansare, dar și ancora, pentru că mi-a oferit atât impulsul, cât și reperele esențiale pentru ce urma să construiesc mai departe.”
Și l-a mai învățat ceva foarte important: că leadershipul nu este o chestiune de titu latură, ci de responsabilitate față de ceilalți. „În școala de business înveți teoria, stu diile de caz, frameworkurile. Dar poate cel mai valoros aspect este modul în care înveți să pui sub semnul întrebării lucruri pe care le credeai clare. Pentru mine, asta a contat enorm: să ies din tipare, să-mi testez convingerile și să îmi construiesc propriul mod de a conduce. Un mod în care oamenii contează cu adevărat, nu doar ca resursă, ci ca sursă.”
Dincolo de răspunsuri, în căutarea întrebărilor
Comunicarea cere, poate mai mult decât alte domenii, viziune, adaptabilitate și curaj creativ. De aceea, un lider dintr-un astfel de domeniu trebuie să gestioneze nu doar un business, ci și talentul, inspirația și egoul creatorilor. Ce calități crede Ionuț că sunt indis pensabile pentru succes?
„Comunicarea este, prin natura ei, un domeniu care cere atenție constantă la context. E despre a ști să asculți, dar și despre a ști când să vorbești. E despre a încuraja creativitatea, dar și despre a ști să-i canalizezi energia în direcții sus tenabile. Dacă ar fi să aleg câteva calități esențiale pentru un lider în comunicare, aș spune: echilibru, empatie și curaj”, crede Ionuț.
Și asta deoarece, explică el, echi librul te ajută să navighezi printre multiple perspective și presiuni. Empatia te ține conectat cu oame nii și te ajută să construiești relații de încredere, atât în echipă, cât și cu partenerii. Iar curajul – în sensul lui real, nu teatral – e ceea ce te împinge să inovezi, să provoci statu-quoul și să iei decizii care, deși nu sunt întotdeauna comode, sunt necesare.
„Am învățat că, într-un business creativ, egoul poate fi atât o sursă de energie, cât și o capcană. Rolul unui lider nu e să îl elimine, ci să îl înțeleagă și să îl transforme în com bustibil pentru proiecte cu sens.”
Un rol pe care îl rezumă simplu, dar puternic: „Pentru mine, rolul de lider nu înseamnă să dețin mereu răspunsurile, ci să cultiv un mediu în care întrebările bune își găsesc locul. Iar dacă în tot acest proces mai și reușim să zâmbim și să ne bucurăm de drum, cu atât mai bine”.
Foto: Ionuț Datcu, Managing Partner WOPA.
Este absolvent al Programului MBA Româno-Canadian, organizat de ASE prin Bucharest Business School, promoția 2008

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.