DOCUMENT | Crește pragul de la care firmele trebuie să plătească TVA. Care e noul plafon

Autoritățile intenționează să crească pragul de la care firmele devin plătitoare de TVA de la 300.000 la 395.000 de lei. Modificarea apare într-un proiect de ordonanță de urgență (OUG) pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor și consultat de Revista CARIERE.
Măsura vine ca urmare a unei obligații a țării noastre, care trebuie să transpună în legislație o directivă europeană pe această temă.
„Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, nu depășește plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b)”, prevede propunerea de modificare a legislației fiscale.
Proiectul pus în dezbatere publică va permite, totodată, companiilor mici care sunt înregistrate în alt stat decât cel în care se datorează TVA să beneficieze de scutire, în anumite condiții.
„Transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2020/285 va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri, întrucât, în noile coordonate, regimul de scutire pentru întreprinderile mici va permite și întreprinderilor mici stabilite în alt stat membru decât cel în care este datorată TVA să beneficieze de scutire, ceea ce va conduce la scăderea sarcinilor de conformare pentru întreprinderile mici. Astfel, persoanele impozabile stabilite în România vor avea posibilitatea să aplice regimul special de scutire pentru mici întreprinderi în alte state membre dacă cifra de afaceri a acestora nu depășește la nivel unional plafonul de 100.000 de euro și operațiunile efectuate în statul membru în care solicită aplicarea scutirii nu depășește plafonul de scutire aplicabil în statul membru respectiv”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de OUG.
Proiectul de OUG poate fi consultat, în întregime, AICI.
Pentru ca modificările aprobate să producă efecte, ele trebuie să primească undă verde în Guvern și să fie publicate în Monitorul Oficial.
Foto: ID 164161824 © Vlad Ispas | Dreamstime.com