Respect pentru forța de muncă multi-generațională
O provocare esențială în decursul următorului deceniu va fi atragerea și reținerea angajaților calificați, pe măsură ce piața muncii și forța de muncă continuă să scadă, iar tehnologia continuă să evolueze. În acest context, a fi și a rămâne un angajator de top este o provocare cu atât mai mare.
De exemplu, principala problemă care afectează competitivitatea companiei Cris-Tim este legată de deficitul de forță de muncă, cu care se confruntă, de altfel, toată piața. Compania reușește să angajeze săptămânal doar jumătate din necesarul de forță de lucru.
Suplimentar, situația pe piața muncii este dificilă, deoarece companiile se află în administrarea a patru generații de angajați. În acest sens, fiecare grup, fiecare generație, are propriile caracteristici distincte, valori și atitudini față de muncă, formate pe baza experiențelor personale de viață, dar și pe cele comune ale generației sale. „Pentru a integra cu succes aceste generații diverse la locul de muncă, va fi necesar cu siguranță să îmbrățișăm schimbări radicale în recrutare, beneficii și crearea unei culturi care să demonstreze în mod activ respectul pentru forța de muncă multi-generațională“, spune Gabriela Marin, Director Resurse Umane Cris-Tim. Ea crede că din cauza varietății de angajați de astăzi, companiile nu mai pot respecta regulile tradiționale de leadership și management. Astfel, se poate obține un avantaj strategic real doar prin adoptarea diversității între generații, pentru a crea un mediu de lucru flexibil, care să valorizeze toți oamenii și să îi mențină productivi, indiferent de vârstă.
Cum poate însă o companie să ajungă un angajator de top? Potrivit Gabrielei Marin, un angajator de top este cel care creează cu atenție un mediu în care oamenii doresc să lucreze și să aibă o carieră de lungă durată. Angajații aleg să rămână loiali, fiindcă locul respectiv de muncă le asigură stabilitate și durabilitate.
De exemplu, în cadrul Grupului Cris-Tim există angajați care au împlinit 20, 25 de ani de vechime în muncă, deci practic au evoluat odată cu compania. „Ei au ales să rămână în cadrul companiei pentru că au găsit satisfacția muncii de calitate, dedicarea unei familii care are o mare atenție pentru oameni“, explică Gabriela Marin.
De altfel, fundamentul unui loc de muncă minunat constă într-o cultură a încrederii și a angajamentului care unește managementul și forța de muncă într-o viziune comună care nu se referă doar la succes, dar care și descrie tipul de organizație pe care un angajator îl dorește: orientat către oameni, către performanță și, nu în ultimul rând, către o viață sănătoasă.
CULTURĂ ORGANIZAȚIONALĂ SĂNĂTOASĂ ȘI PROGRAME DE DEZVOLTARE PENTRU ANGAJAȚI
Desigur, acesta nu este un deziderat ușor de realizat. Construirea și menținerea unei culturi organizaționale sănătoase necesită lideri care sunt angajați suficient pentru a acorda timp și atenție unui efort care nu se termină niciodată. „Din punctul meu de vedere, înseamnă a avea o viziune pe termen lung care poate intra în conflict cu rezultatele pe termen scurt ale businessului, precum și menținerea unui stil de comunicare frecvent, autentic și profund“, adaugă Gabriela Marin.
Aceasta presupune implementarea programelor de dezvoltare pentru angajați, precum și alte proiecte de HR.
De exemplu, amestecarea angajaților de diferite vârste la locul de muncă poate crea experiențe zilnice de învățare atât pentru angajații neexperimentați, cât și pentru cei mai experimentați.
SUSȚINEM ÎNVĂȚĂMÎNTUL PROFESIONAL – PROFIL INDUSTRIAL
Mulți tineri încep activitatea în cadrul companiei prin programele de practică. De asemenea, oportunitățile de dezvoltare profesională vin în multe forme și dimensiuni. Acestea includ activități de învățare online, evenimente găzduite la locul de muncă, seminarii și ateliere de lucru în afara sediului și membri ai organizațiilor profesionale. În cadrul Grupului, în anumite cazuri, dezvoltarea profesională poate include, de asemenea, costuri de școlarizare.
„Dezvoltarea profesională în cadrul Grupului Cris-Tim reprezintă un bene ficiu clar pentru angajații care doresc să își îmbunătățească abilitățile și valoarea pe piață. Îi poate ajuta să beneficieze de o promovare pe plan intern și să se dezvolte profesional. Investim în angajații noștri, asigurăm pregătirea de specialitate necesară pentru desfășurarea activității, în urma definirii nevoilor de dezvoltare“, spune Gabriela Marin.
În plus, pentru a se asigura că și pe viitor angajații vor fi familiarizați cu cerințele companiei, în Cris-Tim există un program pe care organizația îl are în derulare de câțiva ani și care vizează pregătirea și angajarea tinerilor: Proiect – susținerea învățământului profesional – profil industrial – operator fabricarea mezelurilor. Astfel, la Fabrica „Recunoștința“ compania oferă cursuri de calificare pentru Operator la prepararea mezelurilor.
De asemenea, susținem două clase de școală profesională în Filipeștii de Pădure. Este un proiect în continuă derulare, în cadrul căruia elevii celor două clase – producție și tehnic – fac practica în Fabrică. Elevii au contracte de susținere pentru practică la Fabrica „Recunoștința“. O parte dintre ei sunt copii ai salariaților Recunoștința. Ei se familiarizează cu responsabilitățile, cu un loc de muncă unde se respectă procedurile, cu programul de lucru. De asemenea, au contact direct cu o fabrică de mezeluri cu utilaje și tehnologie de înaltă calitate, învață să prețuiască munca, banii, clientul, prin regulile impuse de siguranța alimentului. Pe timpul practicii, aceștia folosesc echipament de la Recunoștința și iau masa la cantina societății. La sfârșitul practicii, ei susțin un examen final, cu material și materii prime de la Recunoștința, cu o comisie din partea fabricii. Programul se finalizează cu diplomă de Calificare – Operator la fabricarea mezelurilor.
Personal, îmi spun: „Gabi, acceptă faptul că trăim într-o lume imperfectă și că oamenii fac greșeli. Eliberează-te de mânie și resentimente, eliberează-te de energia negativă prin iertare și mișcare“. Nu este nimic mai calmant decât petrecerea timpului de calitate cu o altă persoană care te face să te simți în siguranță, apreciat și înțeles. Promovăm comunicarea deschisă, acordarea de feedback.
Gabriela Marin, Director Resurse Umane Cris-Tim
Articol preluat din numărul 257/mai 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.