Viața într-o agenție de recrutare
Ești interesat de un job în HR? Ai venit în locul potrivit. Am stat de vorbă cu echipa dintr-o agenție de recrutare din București să descoperim cum arată o zi din viața lor, care sunt părțile bune, dar și provocările din jobul de recruiter.
Adevărul este că nu există o zi dintr-o firmă de recrutare care să arate exact ca cea precedentă, însa acest articol îți poate oferi niște insight-uri care să-ți răspundă la întrebarea: “ este locul meu într-o firmă de resurse umane, sau nu?”.
Din experiență putem spune ca a fi un recruiter de succes înseamnă să găsești echilibrul în responsabilitățile zilnice, să rămâi productiv în condiții de stres și să stai pe poziție în fața provocărilor. Pe lânga asta, pentru cei care au o înclinație către oameni, este o meserie frumoasă, dinamică și plină de satisfacții.
“Viața într-o agentie de recrutare este foarte frumoasă, daca iti place să “vânezi”, să performezi constant, și dacă îți place diversitatea proiectelor. Meseria de recruiter înseamnă reinventare continuă și provocari multiple; presupune să găsești mereu soluții noi și să îți dezvolți constant albilitățile soft și hard”, ne spune Gianinna, Managing Partner și Senior Headhunter al agenției de recrutare din București, Evolve Today.
Ce abilități trebuie să aibă un recruiter?
Recruiterii sunt implicați în tot procesul de recrutare, de la start până la finish, și ei sunt cei care se asigură că toate părțile implicate au parte de o experiență bună – atât candidații, cât și companiile angajatoare. Așadar, ca să poată atinge performanța, un om de resurse umane trebuie să-și dezvolte constant abilități de management al candidaților și de management al clienților. Trebuie să construiască relații profesionale bazate pe încredere și foarte important: să dobândească un bun time-management.
Într-o firmă de recrutare care are varietate în serviciile de recrutare poți fi expus la multe proiecte, din industrii variate. Vei căuta roluri cu specializări diversificate și grade diferite de senioritate, poate chiar și poziții manageriale, așadar profesionalismul și promptitudinea sunt abilități must-have pentru recruiterii cu la orice nivel de senioritate.
Acest rol a înglobat în timp multe abilități din rolurile de vânzare și marketing pentru ca te învață să vinzi, să promovezi, să-ți controlezi limbajul, să transmiți mesajul corect si sa iti ascunzi emoțiile, ne spune Valentin, IT Recruiter la agenția Evolve Today.
Ce responsabilități are un om de recrutare?
Ce nu scrie în JD-ul unui recruiter, dar este o mare parte din multe proiecte, este că atunci când recrutezi ai de fapt un rol de consultant – atât pentru candidați când și pentru companie. Pe deoparte, îndrumi candidații în definirea brandului personal, îi pregătești pentru interviu, îi sfătuiești cum să își îmbunătățească CV-ul. Pe de altă parte, oferi consultanță hiring managerilor pentru procesul de recrutare și angajare.
Dacă ești la început de drum trebuie să știi că:
- Pentru a fi un bun recruiter, trebuie să depui efort să înțelegi foarte bine cerințele unui rol, nevoile de business ale clienților, dar și cultura organizațională a companiei angajatoare, pentru a putea asigura o bună compatibilitate cu un candidat pe care îl propui. Înainte să începi căutarea efectivă, trebuie să-ți faci temele și să analizezi specificul și particularitățile industriei pentru care recrutezi și ții un ochi deschis asupra activității competiției.
- Un recruiter are nevoie de abilități de bun comunicator, observator și ascultător. Trebuie să stăpânească tehnicile unui interviu profesionist și să analizeze corect profilul unui candidat, competențele și motivațiile acestuia. Obiectivitatea și empatia sunt de asemenea must-have pentru un recruiter bun.
- Trebuie să fii mereu la curent cu ce se întâmplă în piața: să vezi care sunt tendințele în recrutare și cum se modifică comportamentul candidaților pe parcursul carierei lor. Într-o mână ții motivația și curiozitatea, iar în cealaltă ambiția și evoluția continuă. Doar așa poți să-ți atingi obiectivele.
- Tehnologia este cel mai bun prieten al tău și trebuie să te adaptezi la tool-uri și tehnologii noi, dar și să cauți mereu canale noi prin care să comunici cu potențialii tăi candidați.
Fiecare zi variază în responsabilități, ceea ce face acest job dinamic și fun. În fiecare dimineață te pregătești pentru ce urmează în ziua respectivă și îți organizezi calendarul. Verifici mailurile și te asiguri că ai o bună comunicare cu hiring managerii, colegii tăi recruiteri și toți candidații cu care ești în discuții. Tab-urile tale deschise permanent sunt LinkedIn, Google, Facebook, și alte platforme dedicate de recrutare online.
Alte responsabilități includ: search și research, verificarea CV-urilor, programarea interviurilor, pregătirea interviurilor, colaborarea cu hiring managerii și cea mai frumoasă parte este cand se finalizează procesul de recrutare prin acceptarea ofertei de către candidați și ești fericit ca ai gasit persoana potrivită pentru echipa respectivă.
Ce oportunități de dezvoltare există?
Viața în agenție îți poate oferi șanse de promovare în roluri roluri de management. Dacă performezi, poți trece de la un rol de Junior, a unul de Middle și apoi de Manager Recruiter, Headhunter sau Project Manager pe mai multe proiecte.
Cu muncă și perseverență poți deveni direct responsabil de performanță echipei dintr-o firmă de recrutare și să îți dezvolți skilluri de leadership.
Pentru cei care sunt la început de drum în recrutare într-o agenție de recrutare din România și sunt motivați să urmeze această cale, practica într-o agenție este o școală bună, de unde pot “fura meserie” de la seniori recruteri. Poate fi un parcurs profesional dificil la început, pentru că ai foarte multe de învățat însă dacă ești în echipa și ai managerul care trebuie, restul ține doar de tine să-ți dezvolți o carieră frumoasă.
Ce îi motivează pe recruiteri?
Probabil cea mai satisfăcătoare parte a acestei meserii este atunci când reușești oamenii să-și găsească jobul potrivit, “dream job-ul” și îi vezi că sunt fericiți, performează și evoluează. Ca recruiter, ai “superputerea” să pui în legătură o companie grozavă cu un talent de top și asta este o ocupație cheie în contextul actual.
“Principala satisfacție este atunci când reușești să angajezi un candidat care și-a dorit acel rol, iar clientul este fericit. Acest lucru te motivează și îți dă energie pentru a merge mai departe.” – Valentin, IT Recruiter
Într-o agenție de recrutare ai mereu lucruri noi de învățat, deoarece nu recrutezi doar pentru o anumită industrie. Andreea, middle recruiter ne spune că exact aceasta este partea care a atras-o cel mai mult la cariera de HR: “Azi invat ce reprezintă rolul de Full stack developer, maine despre rolul de Inginer proiectare. Însă asta este și frumusețea acestui rol.”
Provocările dintr-o agenție de recrutare
Nu există un job perfect, fiecare alegere în carieră vine cu o serie de provocări. Pentru recruteri, provocarea este să rămână mereu în control și să învețe constant să gestioneze situații noi sau neașteptate. Printre provocări se numără: lipsa răspunsului unui candidat, lipsa deschiderii la feedback a candidaților, și cea mai puțin simpatică parte, candidații care refuză o ofertă sau tratarea cu superficialitate a unui process de recrutare din partea clientului sau a candidatului.
Valentin, middle recruiter ne spune că pentru el “rolul de recruiter te poate duce repede de la agonie la extaz și invers; te învață când sa te bucuri pentru victorie și cand sa iti recunosti eșecul.” Din punctul lui de vedere, dificultățile acestui rol apar atunci când nu cunoști suficient de bine clientul pentru care recrutezi, iar chimia dintre client și candidat este esențială. Doar dacă depui efort poți înțelege cu adevărat ambele tabere și poți propune candidați compatibili, care au șanse maxime de integrare în colectiv.
De asemenea, oamenii de recrutare se luptă să-și mențină sus motivația, și atunci când lucrurile nu decurg așa cum trebuie. Fie că un candidat nu acceptă oferta, sau primești un feedback negativ pentru un candidat care credeai că are potențial, trebuie să continui, să perseverezi până aduci omul potrivit la locul potrivit.
Deci, cum e o zi de lucru în agenție?
Pe scurt, o zi în agenție este plină de surprize. Surpriză! Ai rămas fără soluții când te aștepți mai puțin. Clientul nu-ți răspunde la telefon, ai un deadline strâns, candidatul nu ți-a acceptat oferta. Trebuie să fii dispus să te adaptezi din mers, să apelezi la ajutorul mentorilor și uneori… îți trebuie un pic de noroc.
“Pe scurt, să lucrezi într-o agenție de recrutare înseamnă dinamism, diversitate, adaptabilitate și foarte multă învățare. Fiecare zi e că o plimbare cu un roller-coaster – acum ești sus, în secunda următoare ai căzut, sau invers. “ – Cătălina, Senior Recruiter.
În mod ideal, ziua de lucru începe cu o cafea și cu o listă de “to-do”. Apoi urmează întâlniri cu echipa pentru evaluarea statusului proiectelor și prioritizarea acestora. Pe parcursul unei săptămâni, apar întâlniri și traininguri de perfecționare a proceselor de recrutare și ședințe pentru a găsi soluții împreună.
Andreea, Middle Recruiter de la o agenție de recrutare din București ne împărtășește din experiența ei : “nu este o zi de lucru care sa semene cu alta. Indiferent de cat de bine îți planifici ziua, mereu va exista cateva modificări: fie un candidat care este disponibil pentru o discuție telefonică, fie un alt rol de recrutat, care presupune la rândul lui multă munca pe partea de a înțelege ce înseamnă rolul respectiv, care este cea mai bună strategie de recrutare.”
Experiența într-o agenție de recrutare are suișuri și coborâșuri, provocări și satisfacții, însă atunci când închizi cu succes un rol, îți dai seama că vrei să o iei din nou de la capăt.
Dacă te atrage o carieră în HR, este important să fii curios, perseverent și autodidact. Trebuie să citești și să te informezi constant, să pui umărul la treabă și vei vedea cât de repede poți evolua.
Diferența dintre o agenție de recrutare și un departament intern de HR este…
Diferența dintre a lucra într-un departament intern de resurse umane și o agenție de recrutare este faptul că fiecare proiect te provoacă să mai înveți ceva – despre un rol nou, o companie sau o altă industrie, într-un timp foarte scurt. E nevoie să te adaptezi foarte rapid și să reușești să te pui în pantofii clientului pentru a-I înțelege care sunt nevoile, care este cea mai potrivită soluție pentru el, unde o găsești și cum faci să ajungi la ea.
Nu ai cum să te plictisești. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Fiecare proiect este diferit. Probabil că această noutate este ceea ce îmi place și mă atrage cel mai mult, ne spune Cătăłina, Senior Recruiter.
Gianinna Romașcu este fondatoarea agenției de recrutare Evolve Today. Are peste 13 ani de experiență în HR și recrutare, în care a descoperit că cel mai satisfăcător lucru este să găsească oportunități pentru oameni talentați să se implice în proiecte de impact și să evolueze constant. Gianinna se mândrește cu abilitățile ei de “matchmaker” și caută să găsească cariere, nu doar job-uri pentru candidații pe care îi întâlnește. Ea este managerul și liderul echipei Evolve Today.