Aproape jumatate dintre CEO ar pleca!
Cum si apetitul executivilor de top pentru relocare s-a exprimat tot in procente foarte mari, am cerut initiatorilor cercetarii cateva explicatii.
Punctam in cele ce urmeaza cele mai interesante rezultate si motivatia lor, impreuna cu Athena Tavoulari, Managing Director in compania de Executive Search.
Intentii de schimbare
Intrebati fi ind in ce masura sunt interesati de noi oportunitati in cariera, 47,12% dintre CEO s-au declarat foarte orientati in aceasta directie, in timp ce 43,27% au un oarecare interes. Numai aproximativ 10% scot din calcul aceasta eventualitate. Cifrele sunt cu atat mai interesante cu cat parea ca recesiunea nu a lovit la fel de grav nivelurile de top management precum pe celelalte. Ca informatie suplimentara, doar 6,25% dintre respondenti se afl a la ora actuala in afara unui contract.
„Executivii romani, mai ales pana la sfarsitul lui 2008, se obisnuisera sa aiba de ales intre multe oportunitati de cariera. Piata romaneasca fiind mai degraba una a angajatului, acesta a castigat si puterea de negociere. De aici, poate, identifi cam in raspunsurile date o nevoie puternica, psihologic vorbind, ca lucrurile sa revina unde au fost”, explica Tavoulari. In plus, trebuie avut in vedere ca ultima perioada n-a fost o experienta profesionala prea fericita pentru multi dintre executivi. Din acest motiv, majoritatea lor tind sa creada ca daca isi vor schimba jobul, lucrurile vor merge automat mai bine. Se mai pare, de asemenea, ca multi dintre executivi nu sunt multumiti de angajatorul lor actual, nu se simt siguri pe pozitia lor si nu se considera rasplatiti pe masura, li se pare ca au facut o multime de compromisuri, au muncit mult, acceptand salarii mai mici ori reducerea beneficiilor, ca sa nu mai mentionam disparitia bonusurilor.
47,12% dintre CEO sunt interesati de noi oportunitati in cariera, desi doar 6,25% dintre respondenti se afla la ora actuala in afara unui contract.
E posibil, de asemenea, ca schimbarile din organizatia de la nivel global sa-i fi afectat pe plan regional ori local. Ca motivatie a interesului crescut pentru alt job, directorii din varful ierarhiilor indica (vezi tabelul 1), in primul rand, ratiuni de dezvoltare a carierei, apoi, obtinerea unui pachet salarial mai mare si lipsa de satisfactie in relatia cu angajatorul actual. Nu fara interes citim si intentia de retragere din pozitia de angajat spre cea de intreprinzator, fondator si dezvoltator al unui business independent.
Dar ce cauta, de fapt, un CEO la un alt angajator, la un alt job? Cele mai multe raspunsuri (56%) s-au dus catre cresterea responsabilitatii si dobandirea unui rol managerial de senioritate. Asta cu toate ca se afla deja in situatia de a conduce companii prin criza, ceea ce este in sine o mare provocare.
Specialistii leaga aceasta nevoie de profi lul specific leadershipului, cel care se simte in largul sau in zone incitante de business. Pe locul doi (50%), apare din nou antreprenoriatul, ca spirit al actiunii sau ca atitudine, si abia in pozitia a treia (35%) regasim interesul de natura financiara.
Factori de satisfactie
Printre factorii responsabili de satisfactia la job, dezvoltarea personala este considerat ca cel mai important. Rezultatul n-ar trebui sa ne mire cata vreme un „CEO este in mod natural mai orientat catre putere decat alti executivi, are in sange ambitia de a atinge niveluri inalte ale senioritatii”, dupa cum spune directorul companiei de Executive Search.
Pe urmatoarele doua locuri ale topului, ca motive de satisfactie, cu acelasi procent (65%) se afl a nivelul de responsabilitate manageriala (marimea si complexitatea echipei pe care urmeaza sa o conduca) care contribuie la cresterea profesionala a unui CEO si nivelul de autonomie/independenta, atribut ce trimite catre un stil managerial de tip antreprenorial.
Dar nivelul de responsabilitate poate, de asemenea, sa se refere si la increderea cu care l-a investit boardul directorilor sau al actionarilor, la credibilitatea sa, precum si la capacitatea de a pastra controlul asupra proceselor, oamenilor si taskurilor. Din studiu reiese clar ca un CEO roman ar fi destul de atras de o oportunitate interesanta in stare sa-i asigure cresterea personala.
In ceea ce priveste autonomia/independenta, Athena Tavoulari aminteste ca participantii la studiu sunt, in general, CEO foarte cunoscuti, din mari companii internationale sau romanesti si ca este de asteptat ca in timpul si, mai ales, dupa criza, ei sa prefere un mediu de lucru mai liber de control decat acum. „Sa nu uitam ca, de obicei, cand nu exista incredere in organizatie, aceasta devine birocratica si cere permanent raportari. Lucru care poate deveni cateodata impovarator pentru un CEO. In astfel de cazuri, top managerii ar prefera sa munceasca intr-un mediu care sa le ofere, in afara de promovare in ierarhie, satisfactie, provocari, expunere, si independenta si autonomie in luarea deciziilor”.
Pe de alta parte, chiar daca vorbesc din pozitii de top management, CEO considera ca functia de general management duce lipsa de abilitati. Criza pare sa fie prima responsabila de declansarea acestui spirit autocritic. Au fost destul de multe organizatii care n-au luat cele mai bune decizii pentru a depasi criza. Spre exemplu, s-a redus dramatic investitia in oameni: fi e nu s-a luat in considerare nevoia de executivi (talente din exterior), fi e s-au ignorat nevoile interne ale oamenilor (investitia in training si in programe de dezvoltare etc.). Din perspectiva businessului, managerul Stanton Chase mentioneaza ca sefi i de companii din Romania si-au dezvoltat abilitatile doar in ultimii 10-15 ani sau chiar mai tarziu. Nu au avut inca parte de suficienta expunere, nici pe piata locala, nici pe cea internationala, motiv pentru care nu au avut sansa de a-si dezvolta puternic aceste abilitati. (vezi tabelul 2)
Problema flexibilitatii/adaptabilitatii, ca si cea a productivitatii in management se afla printre cele mai importante abilitati pe care un CEO ar trebui sa le posede. Si asta nu numai in Romania, ci oriunde in lume. Din comparatia rezultatelor, descoperim ca productivitatea in management este cea mai importanta competenta acum (98% dintre respondenti au califi cat-o ca fi ind foarte importanta si importanta), alaturi de flexibilitate/adaptabilitate care aduna un numar egal de procente. Totusi, trebuie remarcat ca fl exibilitatea singura aduna 75% dintre voturile celei mai importante competente.
In opinia Athenei Tavoulari, in actualele conditii de piata si mai ales dupa aceasta criza fi nanciara si sistemica, este foarte important pentru un CEO, ca si pentru organizatie, sa fi e flexibili si adaptabili la noul context. Abilitatile de change management (60%) nu sunt mai putin importante.
„In perioadele cu schimbari atat de dramatice, liderii trebuie sa se schimbe pentru a deveni mai orientati catre oameni. De vreme ce stilul lor de management poate fi singurul factor motivant pentru echipa, ei trebuie sa-si petreaca mai mult timp ascultand si observand, folosindu-si expertiza ca punct de plecare in incurajarea dialogului intre toate nivelurile decizionale, stabilind transparenta decizionala, explicandu-si viziunea si valorile clar, fara sa le impuna”. (vezi tabelul 3)
Multi dintre executivi nu sunt multumiti de angajatorul lor actual, nu se simt siguri pe pozitia lor si nu se considera rasplatiti pe masura.
Directii de relocare
Intrebati in ce masura ar fi dispusi pentru relocare, marea majoritate a executivilor (79,81%) s-au aratat favorabili, ceea ce este cu adevarat interesant. Destinatiile lor predilecte sunt Europa de Vest (23,39%), Europa de Est (16,49%) si America de Nord (14,09%). Trei ar putea fi explicatiile, in acceptiunea directorului de la Stanton Chase:
a. nevoia amintita mai devreme pentru provocari si promovare personala;
b. faptul ca se asteapta ca in afara tarii sa aiba mai multe oportunitati;
c. speranta ca regiunile mentionate vor iesi mai repede din criza decat Romania.
Drept concluzie, as lega raspunsurile date si comentate mai sus de viziunea fata de viitor. 45,67% dintre CEO manifesta un optimism relativ, iar 41,35% nu sunt optimisti, ca sa nu spunem altfel. De aici, poate, dorinta de a schimba jobul, industria, tara…
Intrebarea este: daca din varful ierarhiei se vad astfel lucrurile, in restul organizatiei cum o fi ?
La cercetare au participat 208 CEO din Romania. 90% dintre ei au intre 30 si 49 de ani si reprezinta companii din principalele sectoare ale economiei.