Cât muncim și, mai ales, cine muncește mai mult în Europa
Germanii au o bună reputație de muncitori eficienți, cu o economie trainică bazate pe cel mai mic număr de ore de muncă pontate anual, potrivit clasamentului care vizează statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană (OECD). Clasamentul nu e nou, e din 2013, dar știm cu toții că programul de lucru nu este un element foarte flexibil în statele stabile economic. Numele neașteptat de la celălalt capăt al topului european de ore muncite este – surpriză! – Grecia, cu aproape 700 de ore peste germani: 2060, versus 1363.
Un alt angajat care stă bine în clasamente este cel danez, care lucra în 2013 doar 1438 de ore pe an. Dacă luăm în calcul și concediile și zilele libere, danezii se bucură de timp liber în cea mai mare măsură, în comparație cu restul statelor OECD (din care România nu face parte). În compania relaxatei Danemarce și a Germaniei mai stau, la coada clasamentului, Norvegia, Olanda și Franța (1408, 1421 și respectiv 1489 de ore muncite).
Românii se apropie de 1800 de ore, potrivit altui clasament, al European Industrial Relations Observatory – EIRO, care ia în calcul toate statele membre UE. Datele Eurostat de anul trecut indică o medie săptămânală de 41 de ore de lucru, o cifră decentă, am putea spune, în raport cu media europeană de 40,4 ore. Eurostat detaliază ceva mai mult aspectul muncii în România, unde 29% din populația ocupată muncește în agricultură, față de media UE de 5%. Cât privește serviciile, avem cel mai mic procent de populație în acest sector, de 43%, versus media europeană de 69,8%.
Pentru cei care nu sunt la curent cu legislația muncii în România, legal, putem munci maximum 48 de ore pe săptămână, inclusiv ore suplimentare. Putem depăși acest nivel doar dacă așa se stipulează în contractul colectiv de muncă. Cei mai tineri de 18 ani pot munci maximum șase ore pe zi, 30 pe săptămână. În privința gravidelor, reducerile de program pot fi de maximum un sfert din programul de lucru normal; statul tocmai s-a îngrijit să clarifice câteva aspecte din legislație referitoare la protecția maternității la locul de muncă – detalii aici.
Citește și: