Ce oportunităţi post-absolvire poate aduce un MBA?
Şi atunci, ce îi determină pe candidaţi să aplice la aceste şcoli de business de top ce percep taxe exorbitante?
Sistemul MBA-urilor funcţionează după un model în care serviciul oferit către client (studentul la MBA) nu este văzut ca unul “contra-cost”, ci mai degrabă ca pe o “investiţie”, iar beneficiile acestei investiţii sunt resimţite chiar încă din timpul programelor, în unele cazuri, şi curând după absolvire. Nu eşti pur şi simplu un absolvent cu diplomă de MBA. Eşti absolvent cu diplomă MBA de la Harvard sau cu diplomă MBA de la London Business School, Tuck, INSEAD sau IE Business School, ceea ce face ca alegerea unei şcoli de business să fie probabil una dintre cele mai importante mutări în carieră pe care o poate face un profesionist.
William McDonald, directorul programului de EMBA din cadrul Thunderbird School of Global Management susţine că „e o chestiune de costuri și beneficii”. „E ca și cum ți-ai cumpăra o casă: să urmezi un MBA înseamnă, într-un fel, să-ți ipotechezi cariera”. Cu alte cuvinte, completează McDonald, dacă să prevezi beneficiile investiției într-o casă depinde de așteptările tale vizavi de piața imobiliară, valoarea unui MBA depinde de încrederea ta în piața muncii.
Pregătire pentru poziții de management în cadrul companiilor
Mulţi din cei care urmează programe MBA îşi doresc să acceadă pe poziţii de management în cadrul unei companii şi să aibă un venit mai bun. Un manager trebuie să aibă în vedere 3 aspecte esenţiale ale activităţii sale profesionale: networking, comunicare şi cunoştinte de specialitate în domeniul în care activează. Un program MBA cu siguranţă acoperă toate cele trei aspecte, iar programele MBA internaţionale aduc avantajul dezvoltării acestor trei zone la nivel internaţional. În plus, şcolile de business abordează tot mai mult aspectul practic în educaţie. Nevoia de manageri bine pregătiţi, capabili să identifice riscurile, să găsească soluţii eficiente la problemele cu care se poate confrunta o companie şi să dezvolte oportunităţile de antreprenoriat a determinat şcolile de business să îşi pregatească programe specifice: cursuri de “Corporate Social Responsibility”, “The Global Context of Business” sau“International Strategic Management”.
Schimbări de carieră
Pentru profesioniştii care își doresc un masterat în business pentru a-și schimba slujba sau pentru o schimbare majoră în carieră, un program MBA full-time ar putea fi o opțiune potrivită. David Simmons de la Cranfield este de parere ca „MBA-ul e mai mult decât o structură de cunoștințe, e despre a-ți dezvolta conștiința de sine pentru a avea rezultate mai bune cu și prin ceilalți, iar asta o înveți prin lucrul direct cu alți oameni și prin experiențe reale intense”.
Alternativa antreprenoriatului şi oportunităţi de business
Alternativa antreprenoriatului este şi ea tentantă pentru numeroşi candidaţi, dar şi absolvenţi. Mai mult de o treime (34%) dintre cei care aleg să urmeze un MBA o fac pentru a beneficia de pe urma cunoştinţelor antreprenoriale pe care le dobândesc pe parcursul şcolii, arată analiza “TopMBA.com Applicant Survey”, realizată de compania Quacquarelli Symonds (QS), specializată în consultanţă şi cercetare în educaţie şi studii în străinătate, care va organiza pe 8 octombrie, la Bucureşti, un nou târg de programe MBA. Acelaşi studiu arată că românii care vor să se înscrie ori cei care s-ar putea înscrie la un program de MBA vizează cursurile unei şcoli de business fie pentru că sunt atraşi de o poziţie de top management (63%), fie pentru că îşi doresc să demareze o afacere pe cont propriu.
Pe lângă dezvoltarea reţelei de contacte şi oportunităţi de afaceri în cadrul programelor MBA, studenţii ajung să dobândească o serie de abilităţi de business management, îşi dezvoltă gândirea strategică şi capacitatea de analiză, elemente esenţiale atunci când vrei să întemeiezi şi conduci o afacere. Maia Novolan, director general la Syscom Digital şi absolventă a unui program de Executive MBA, este de părere că“un program MBA acoperă un spectru larg de teme de business şi este bine să cunoşti toate aspectele unui business dacă vrei să ai afacerea ta.”.
Un MBA nu garantează însă o carieră de success. Îţi oferă oportunitatea de a rezolva provocări importante (în afaceri şi la nivel social), iar odată ce îţi iei un astfel de angajament, acesta aduce cu sine împlinire şi satisfacţii din punct de vedere al dezvoltării atât personale cât şi profesionale.
În cazul în care vrei să afli mai multe informaţii despre particularităţile fiecărui tip de program MBA, despre ofertele de programe din cadrul unor şcoli de business de top, precum IE Business School, WU Executive Academy, INSEAD, Thunderbird sau Tuck School of Business și despre oportunităţi post-MBA, te invităm să participi la o nouă ediţie a QS World MBA Tour Bucureşti, târg MBA, organizat pe 8 octombrie, la Athenee Palace Hilton.