Ei sunt românii care câștigă 3.000 de euro/lună, dar aleg să muncească peste hotare
3.000 de joburi în 50 de companii active în IT sunt disponibile în fiecare minut, în timp real, în România, potrivit ultimului studiu Brainspotting IT Talent map. Cifra indica o mare lacună de profesioniști în acest domeniu, lucru care le face viața mai dificilă companiilor de recrutare sau departamentelor aferente din companii.
”Impactul direct pe care această lipsa a profesioniștilor îl are ar fi prelungirea timpului de recrutare, şi implicit a costurilor, deoarece este mult mai greu să convingi şi să atragi seniori în interviuri, astfel sourcingul devenind unul de volum, chiar şi pe poziţii destul de nişate. Este de asemenea adevărat că din ce în ce mai multe companii încep să introducă stagii de internship sau să angajeze juniori pe care să îi formeze, fidelizeze şi reţină în companie, însă nu putem spune că s-a ajuns încă la situaţia de a angaja juniori pe posturi de seniori. Un senior se presupune că are o autonomie pe care unele proiecte o necesită, astfel că varianta angajării unui junior, care trebuie format şi mentorat, nu este o opţiune viabilă”, a povestit, pentru Revista CARIERE, Maria Hostiuc, Senior IT&C Recruitment Consultant Brainspotting.
Primesc salarii uriașe, dar aleg să plece peste hotare
Dacă până acum aveam impresia că românii pleacă peste hotare doar pentru un salariu mai mare, recrutorii ne spun că, deși profesioniștilor IT li se oferă salarii la nivelul țărilor dezvoltate din UE, mulți dintre ei aleg să plece pentru o calitate mai bună a vieții.
”Din păcate lipsa profesioniştilor IT pe piaţă din România nu se ameliorează şi nici nu considerăm că se va ameliora prea curând, deoarece o altă tendinţa cu care se lupta deja piaţa este plecarea profesioniştilor IT peste graniţele ţării. Profesionişti IT&C aleg această varianta nu din prisma unor măriri salariale (deoarece putem spune că la nivel de seniori salariile din România sunt comparabile cu media europeană), ci pur şi simplu pentru un „nivel de trăi mai bun”: infrastructură mai bună, sistem educaţional mai organizat/competent pentru copiii lor, deschidere mai bună spre proiecte complexe sau tehnologii de ultima ora. Este adevărat că tinerii se orientează din ce în ce mai mult către studii şi mai apoi activarea în domeniu. Totuși, cu părere de rău, concluzionam că nici calitatea absolventilor nu mai este aceeaşi cu a celor de acum câţiva ani. Scopul lor final este de a ajunge să activeze în IT, deoarece ştiu că este un sector profitabil, însă nu dau atâta importantă cât ar trebui şi cunoştinţelor debaza, teoretice, pe care trebuie să le aibă pentru a ajunge acolo. Nu este suficient să fii inginer IT că să obţii un job călduţ şi bine plătit; IT-iştii sunt bine plătiţi, însă numai dacă sunt foarte buni, că în orice domeniu dealtfel”, ne-a mai spus Maria Hostiuc.
Juniori care câștigă până la 1.500 de euro din prima zi
Studiul Brainspotting ne arată că nivelul salarial al unui dezvoltator mobile (IOS/Android) porneste de la 500-700 de euro pentru juniori și ajunge la 3.000 de euro în cazul seniorilor. Dacă vorbim însă despre posturile de Big data Analyst, lucrurile stau mult mai bine: juniorii ajung la 1.500 de euro, iar seniorii sunt remunerați și cu 3.500 de euro de companii.
”Cu siguranţă absolvenţii de studii IT sunt ”răsfăţaţii” recrutorilor, mai ales seniorii, iar ei o ştiu foarte bine şi, precum orice profesionist „curtat” de angajatori, o arată prin cerinţele pe care le emit la angajare. Îngeneral cerinţele lor salariale sunt aliniate cu media europeană, deci cu mult peste media salariilor din alte sectoare ale economiei din România, însă nu rar ne este dat să vedem cerinţe care pot fi clasificate drept „exagerate”: sediu cât mai aproape de casă, remote working (2-3 zile/săptămâna), educaţie pentru copii plătită de către angajator, reduceri la diverse echipamenente şi electronice achiziţionate de la anumite magazine de profil, sala de sport în incinta sediului sau cerinţe şi mai exacte precum: staţii de lucru de ultima generaţie, aer condiţionat adecvat, poziţionare foarte exactă a biroului în sediu, nu birouri open space, etc.”, ne mai spune consultantul Brainspotting.
În ceea ce privește beneficiile salarile pe care aceștia le preferă, același studiu ne arată că 64% dintre profesioniștii IT optează pentru asigurare medicală privată, 43% aleg un program flexibil de muncă și doar 22% optează pentru bonusuri în bani pentru sărbătorile legale.
Companiile externalizează recrutarea din ce în ce mai mult
De ce apelează companiile din IT tot mai des la servicii de recrutare externalizate? Care e beneficiul utilizării acestor servicii în defavoarea unui departament intern în companie, vorbind despre un domeniu în care recrutarea este cu adevărat un subiect sensibil?
”Boom-ul din IT a dus la recrutări masive (100-200 persoane/an), care nu mai pot fi susţinute de echipa internă de HR. Astfel, se preferă externalizarea acestor servicii către companii de profil, precum Brainspotting, 100% axată pe recrutare IT&C, cu profesionişti cu experienţă, care fac recrutare tehnică de foarte mult timp şi pot filtra foarte bine candidaţii în vedereaangajării. În plus, aceştia au o vedere globală, foarte exactă, asupra stadiului pieţei şi nu se rezumă numai la recrutare, ci pot ajută clientul în a-şi defini un brand de angajator IT dorit, o regândire a profilului căutatsau setarea unei strategii de atracţie & retenţie adecvată. O companie de recrutare specializată pe IT&C, unde consultanţii ştiu ce anume să caute, unde să caute şi beneficiind de baze de date foarte mari, pot targeta mult mai corect şi aduce în interviu candidaţi cu potenţial mare. Drept dovadă, de pe un shortlist de 3 candidaţi livraţi de către compania noastră, în majoritatea cazurilor, este angajat cel puţin 1 candidat”, conchide specialistul Brainspotting.
Studiul integral poate fi consultat AICI.