MANAGEMENTUL, intre expati si romani
Industriile care ridica probleme angajatorilor, in ceea ce priveste recrutarea top managerilor, sunt cele care s-au dezvoltat intens in ultimii ani, respectiv: Retailul, IT-ul si Real-Estate-ul.
Problema a aparut in momentul in care nevoile companiilor nu s-au sincronizat cu oferta de pe piata fortei de munca, la aceasta adaugandu-se si nepotrivirea dintre sistemul de invatamant si economia actuala. Astfel, pentru a reduce gradul de risc, o mare parte dintre angajatori apeleaza la firmele de recrutare sau la leasing-ul de personal. "Cred ca sistemul prin care un specialist in recrutare iti face evaluarea unui candidat iti da o siguranta in plus. De asemenea, o varianta avantajoasa este situatia in care se apeleaza la leasing-ul de personal", declara Mirela Marinescu – Head of Recruitment & Selection, APT Resources and Services.
Categorii de manageri si investitori
Potrivit Danielei Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions, atat managerii, cat si investitorii pot fi clasificati in cate doua categorii. In ceea ce priveste managerii, Daniela Necefor a observat ca problemele apar la nivel de middle management, unde intalneste tot mai des manageri care supraliciteaza pachetul salarial. Pe de alta parte, investitorii sunt impartiti de specialistul Total Business Solutions in investitori care cunosc cerintele pietei romanesti si investitori care nu cunosc piata si care se asteapta la ceva senzational. "Acestia din urma vin cu o schema de buget care nu corespunde realitatii. De asemenea, exista noi categorii de investitori: cei care accepta consultanta si cei care nu accepta. Exista investitori care isi prioritizeaza cerintele si care accepta candidati profesionisti, cu potential si care vor sta mult timp in companie. In ceea ce priveste cea de-a doua categorie de investitori, acestia prefera <
Cei mai buni au plecat deja
Mirajul salariilor si profesionalismul promovat in companiile multinationale din Anglia, Germania sau Austria i-au determinat pe foarte multi dintre managerii romani sa emigreze. Astfel, incercarea recrutorilor de a gasi pe piata fortei de munca din Romania oameni cu abilitatile necesare a devenit tot mai dificila. "Sunt din ce in ce mai putini manageri profesionisti pe piata si evident, dificultatea creste proportional cu pozitia pe care o au in companie. Daca se cauta un om care sa aiba si cunostinte de IT si sa fie si un bun manager, atunci chiar este greu de gasit. Acest lucru se datoreaza si faptului ca multi dintre ei au plecat in Germania si Anglia", declara Mirela Marinescu.
Rolul expatului in Romania
In ceea ce priveste abundenta de manageri straini pe piata romaneasca, specialistii in recrutare au puncte de vedere diferite. Pe de o parte, exista voci care sustin ca expatii isi au rolul lor in companiile din Romania, si anume acela de a pastra cultura organizatiilor si de aduce un plus de experienta internationala. Pe de alta parte, trebuie sa facem referire la aspectul financiar, multi dintre managerii straini avand pretentii salariale mai scazute decat cei romani. "In general, companiile care au venit in Romania au adus si o echipa de expati. Incet, incet acesti expati au fost inlocuiti de middle si top manageri romani. Exista insa si cazuri cand au ramas si expatii, nu pentru ca nu s-ar fi gasit cineva care sa le preia joburile, ci pentru ca este vorba si despre politica companiei, de a pastra macar unul, doi oameni-cheie in investitia lor din Romania", sustine Mirela Marinescu.
Se cauta totusi romanii
Curios este faptul ca de cele mai multe ori, investitorii care solicita serviciile firmelor de recrutare prefera managerii romani. Ioana Tot, Senior Consultant la Consulteam Romania, este de parere ca motivele investitorilor sunt diverse. Unul dintre ele este faptul ca managerii romani cunosc mai bine piata, au deja o experienta cu oameni de aici, au un background cultural care le permite sa se orienteze mai bine pe piata locala. Alta explicatie este faptul ca pur si simplu, departamentul pentru care este nevoie de un manager nu necesita coordonarea unui expat.
Daniela Necefor a observat inclinatia investitorilor catre romanii cu experienta internationala, dispusi sa se intoarca in tara. In acest sens si Mirela Marinescu sustine ca a intalnit tot mai des manageri romani care au fost plecati in Canada, Spania, Italia si care se intorc in Romania, atrasi fiind de afacerile din tara si avand totodata avantajul de a locui din nou aici.
Fluctuatie redusa la nivel de top
Una dintre vestile imbucuratoare pe care le-am aflat a fost faptul ca, macar la nivel de top management, fluctuatia este redusa. Mirela Marinescu sustine ca in partea de productie, managementul este mult mai stabil, cei care lucreaza in acest domeniu fiind mult mai implicati in proiecte, comparativ cu cei din zona de servicii, unde fluctuatia de personal este mult mai mare. La acest nivel sunt mai des intalnite mutarile de pe o pozitie pe alta sau in alte companii, Ioana Tot observand ca acest fenomen este specific in FMCG, banking si asigurari.
Cat mai dureaza o recrutare?
In contextul actual, procesul de recrutare si timpul necesar acestuia difera de la o companie de specialitate, la alta. In functie de complexitatea postului si de oferta disponibila in acel moment pe piata, recrutarea unui top-manager poate sa dureze de la trei saptamani la sase luni. In cazul Consulteam, procesul se intinde pe o durata de la trei la sase saptamani, iar perioada se poate prelungi de la trei luni la un an, in cazul companiei APT Resources and Services. "Este vorba despre o evaluare la nivelul companiei de recrutare. Vorbim despre multiple interviuri si despre persoane ocupate, intrevederile fiind stabilite de la o saptamana la alta. Aceste situatii pot fi considerate o problema pentru investitorii straini.Tocmai de aceea, de regula, companiile care intentioneaza sa se extinda si pe piata romaneasca isi formeaza echipa de conducere cu mult timp inainte sa se lanseze, uneori cu un an in avans", sustine Mirela Marinescu.
In concluzie, exista trei motive de optimism: calitatea managerilor expati, cunostintele despre piata locala a celor romani si tendinta de revenire in tara a celor din strainatate.