Managerii romani, pesimisti in privinta perspectivelor de angajare
Prudenta ramane cuvantul-cheie, majoritatea directorilor care au participat la studiu preferand sa aplice in continuare modele de business traditionale, in loc sa apeleze la inovatie. Intrebati de rolul inovatiei in cresterea companiei, aproape un sfert (23%) considera ca acesta se va diminua in urmatorii trei ani, ceea ce reprezinta cea mai pesimista perspectiva din randul tarilor chestionate.
„Nu este neaparat un lucru rau, ci mai degraba efectul unor schimbari structurale în derulare sau necesare în contextul local de business. Calitatea fortei de munca si interesul limitat fata de inovatie sunt doua exemple”, a declarat George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania.
Rezultatele cercetarii arata ca 64% dintre executivii romani chestionati nu stiu (16%) sau nu au realizat investitii locale in activitati de cercetare si dezvoltare (R&D) (48 % – cel mai ridicat procent comparativ cu restul tarilor participate la studiu) in 2010. De asemenea, un procent semnificativ de 71% dintre participanti spun ca bugetul R&D se va diminua in urmatorii cinci ani.
In stransa legatura cu provocarea actuala de pe piata resurselor umane, o mare influenta asupra cheltuielilor R&D o are, potrivit respondentilor, disponibilitatea fortei de lucru calificate (24%). „Pe de o parte, aceasta statistica arata ca directorii din Romania se concentreaza pe restructurarea personalului actual, investind in dezvoltarea talentului si instrumente inovative de management al performantei”, spune Doina Patrubani, Director Coordonator al Deloitte Consultanta si expert pe consultanta in resurse umane. „Pe de alta parte, un astfel de raspuns poate sublinia dificila sarcina pe care o au toti angajatorii din Romania in acest moment – resurse limitate de candidati calificati, in conditiile in care interesul cade cu precadere pe angajarea de personal cu experienta si pe pozitii-cheie”, afirma ea.
Procentul directorilor dispusi sa majoreze bugetele de investitii (CAPEX – capital expenditure) in urmatoarele 12 luni aproape s-a dublat, fata de prima editie a studiului, din septembrie 2009. Se remarca insa diferente de la tara la tara, apetitul fiind mai mare in Cehia, Slovacia si Polonia, fata de Croatia, Ungaria sau Romania. Reluarea exporturilor spre Germania, care traverseaza, la randul sau, un proces de revigorare economica, poate sta in spatele acestei perspective pozitive in tari unde industria prelucratoare este in mare parte dependenta de exporturi.