Paradoxul general managerilor romani
De asemenea, majoritatea general managerilor este mai degraba centrata pe prezent si pe rezolvarea de probleme, decat pe dezvoltarea unei performante sustenabile pe termen lung. Cei mai multi dintre ei isi aleg locotenentii dupa atitudine si asteapta dedicare si loialitate de la acestia.
Cu titlu de ipoteza, puteam afirma ca toate aceste tendinte reprezinta asimetria general managerului roman.
Cum putem interpreta aceste rezultate ale studiului “Profilul managerului roman”? Putem interpreta aceste date plecand de la faptul ca nu au beneficiat de o educatie manageriala propriu-zisa si au preluat pattern-urile de gandire si comportament managerial de la referintele pe care le-a avut fiecare in tinerete.
Conform expresiei ca “meseria se fura”, au luat de unde au putut si ce au avut. In acest sens, poate fi extrem de periculos atat pentru viitorul afacerii, cat si pentru oameni ca actul managerial sa tina mai degraba de interventia divina sau de noroc, decat de instrumente pertinente de analiza si decizie. Atitudinea luata drept criteriu preponderant in procesul de selectie poate fi atat o resursa, cat si o limitare.
O resursa prin faptul ca tuturor ne face placere sa avem de a face cu persoane pozitive, constructive. De asemenea, atitudinea este un atu care ne poate ajuta extrem de mult in procesul de integrare culturala. O limitare prin faptul ca, nefiind dublata de competenta, poate sa duca in final la o boala care sa se generalizeze la toate nivelurile organizationale. De asemenea, o consecinta directa a accentului pe intuitiv si inspiratie este un comportament plin de spontaneitate, dar relativ imprevizibil. Lipsa de predictibilitate nu intra in apanajul managementului modern. Imprevizibilitatea coreleaza cu ancorarea preponderenta in prezent si cu orientarea relativ scazuta spre viitor.
Un alt efect negativ generat de comportamentul imprevizibil este lipsa de incredere. Si increderea este vitala in orice aspect al vietii noastre si, implicit, in afaceri. Este elementul fundamental pe care construim viitorul. Centrarea pe prezent si pe probleme genereaza o implicare scazuta a general mangerilor romani in dezvoltarea unei performante durabile pe termen lung.
Dar principalul pericol este un comportament cu tendinte compulsive si fara rabdare. Iar in pozitia de general manager este nevoie viziune si de multa, foarte multa rabdare pentru a o implini. Managementul intuitiv, inspirational si centrarea puternica pe prezent sunt resurse excelente ale managerilor romani. “Flerul” este invocat in lumea afacerilor de peste tot. Dar in concluzie, este important sa spunem ca managementul intuitiv trebuie sa completeze managementul stiintific, nu sa-l inlocuiasca.
Dorin Bodea
Senior Consultant, Result Development