Prudenta in salarizare
Studiul analizeaza prima luna a anului in curs fata de ianuarie 2008, pentru a vedea evolutia pe un an, dar si ianuarie 2009 versus iunie 2008, pentru a observa evolutia crizei comparativ cu perioada anterioara ei. Raportul include raspunsurile a 98 de companii cu 14.000 de angajati din industriile auto, financiar, retail, medical si servicii.
Evolutia numarului de angajati
In ceea ce priveste evolutia numarului de angajati, studiul arata ca numarul acestora a crescut in ianuarie 2009 fata de perioda similara a anului trecut cu 3,4 procente. Comparand numarul de salariati din ianuarie 2007 cu prima luna din 2008, se poate observa o crestere de 21 de procente. Asadar, rata numarului de angajati a scazut in perioada ianuarie 2008/2009 de aproape sase ori comparativ cu perioada similara a anilor 2007-2008. Per ansamblu, mai slab sau mai puternic, trendul ascendent al angajarilor continua.
De pilda, in cadrul grupului de asigurari Eureko Romania, in luna martie, s-a inregistrat o crestere semnificativa de 19% a numarului de angajati fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest lucru s-a datorat in special cresterii activitatii de administrare a fondurilor de pensii, Eureko Pensii.
Si in cadrul Adobe Romania se observa un trend pozitiv al evolutiei numarului de angajati. In 2008/2007 s-a inregistrat o crestere de 110% a angajarilor, iar in 2009/2008 cresterea a constat in 53 de procente. Conform Deliei Blajan, HR Manager in cadrul Adobe Systems Romania, "motivele sunt strans legate de strategia de business si de resurse umane". Si compania Mercedes a crescut semnificativ ca numar de angajati pe parcursul anilor 2007 si 2008. Comentand datele din 2009 fata de cele din 2008, reprezentantii Mercedes-Benz Romania sunt de parere ca acestea reprezinta un paradox in conditiile in care sunt anuntate scaderi drastice ale economiei si concedieri masive.
Cei de la Zentiva prefera sa fie precauti. "In Romania, ritmul angajarilor urmeaza tendintele economice ale perioadei de criza", spune Anca Covaciu, Director Servicii si Resurse Umane in cadrul companiei. "Chiar si cei care nu au probleme prefera sa fie prudenti si sa angajeze mai putin sau deloc". Pe parcursul lui 2009, crede directorul de HR, se va determina, in functie de evolutia pietelor, daca ritmul angajarilor urmeaza a fi accelerat sau mentinut tot la o scara redusa. In prezent, unele companii prefera solutii alternative de acoperire a responsabilitatilor suplimentare ce pot aparea. De exemplu, se apeleaza la forta de munca deja existenta, care poate efectua ore suplimentare sau se pot utiliza partenerii externi specializati in plasamentul fortei de munca temporara. In ceea ce priveste compania Zentiva, numarul de angajati este constant in aceasta perioada.
Salariul mediu
Evolutia salariului mediu pe angajat arata, conform raportului, o scadere de 8,3 la suta in ianuarie 2009, comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Nu acelasi lucru se poate spune si despre raportul ianuarie 2007 – ianuarie 2008, unde salariul mediu pe angajat a crescut cu 25 de procente.
Anca Covaciu, Director Servicii si Resurse Umane la Zentiva, considera ca cifrele mentionate mai sus nu sunt surprinzatoare si ca ritmul de crestere a salariilor urmeaza aceeasi linie prudenta aplicata si in cazul angajarilor. Angajatorii, dar chiar si angajatii, prefera un salariu mai mic sau constant, pe o perioada indelungata, decat un salariu mai mare, asociat cu riscul de a pierde locurile de munca in cateva luni.
Costul salarial total este unul dintre cele mai mari costuri intr-o companie si de aceea este monitorizat cu multa atentie, evolutia acestuia putand duce la nevoia de a face restructurari daca este prea mare in raport cu productivitatea.
In timp ce managerii de la Zentiva aleg prudenta cand vine vorba de nivelul cresterilor salariale, Mercedes-Benz Romania se concentreaza pe retinerea talentelor, iar diminuarea salariului nu este considerata o optiune pentru organizatie. Eureko Romania nu se incadreaza in trendul negativ surprins de cifrele din studiu pentru ca salariile au crescut cu sase procente inca de la inceputul anului. "Din pacate", spune Mihaela Manatu, Director Resurse Umane, Eureko Asigurari "actiunile guvernului submineaza intr-o oarecare masura eforturile companiilor de a contracara pentru angajatii lor efectele crizei. Cresterea CAS-ului platit atat de angajat, cat si de angajator, duce banii in conturile statului, de la care nu vine un raspuns eficient de combatare a situatiei dificile pe care o traversam".
Orele suplimentare
Studiul Paylogic se ocupa in continuare de numarul de ore suplimentare pe angajat. Acesta a scazut in ianuarie 2009 cu 80% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, in timp ce procentul de ore suplimentare a crescut cu 42 in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2007.
In unele companii, numarul orelor suplimentare s-a redus datorita specificului activitatii. Cum este cazul, de exemplu, in compania Mercedes-Benz, unde orele suplimentare apar doar in situatii exceptionale, accentul fiind pus pe indeplinirea sarcinilor de serviciu in timpul programului normal de lucru.
Si in compania Eureko numarul orelor suplimentare este nesemnificativ. Poate de aceea nu s-au inregistrat diferente majore intre perioadele mentionate in raport.
In general, activitatea de productie presupune lucru suplimentar. Asa ca, pentru angajatii Zentiva din zona direct productiva, nivelul acestuia este foarte important, intrucat influenteaza venitul lunar al angajatului. In general insa, in organizatie, nivelul orelor suplimentare s-a mentinut constant in aceasta perioada.
Zone de reducere a bugetului
Tot mai multe companii sunt nevoite sa-si regandeasca o parte din strategii. Calatoriile de business, campaniile de employer branding, hardware-ul si software-ul sunt zonele in care cei de la Adobe Romania vor face reduceri de buget.
In mod normal, reprezentantii Mercedes-Benz pun accent pe dezvoltarea angajatilor, cu programe destinate angajatilor-cheie. In conditii de criza insa, proiectele noi au cel mai mult de suferit, deoarece analizele premergatoare lansarii unui program devin mult mai minutioase si mai elaborate. "Reducerea costurilor nu este insa un scop in sine", precizeaza reprezentantii companiei, "ea apare doar daca nu afecteaza negativ indeplinirea obiectivelor".
Si cei de la Zentiva sunt atenti la cheltuielile din zona de training, unde urmaresc sa deruleze doar programele care deriva in mod direct din nevoi de instruire legate de postul de munca. Cum zona "soft skills" este monitorizata atent in cadrul companiei, se prefera ca aici sa se investeasca mai tarziu, in timpul anului, daca va fi chiar necesar. O alta zona care inregistreaza scaderi de costuri este cea de recrutare, dar aceasta urmeaza o tendinta naturala de scadere, intrucat angajatii sunt mai stabili la locul de munca, iar nevoia companiilor de a gasi angajati pentru posturile ramase vacante este mult mai mica.
Si cheltuielile administrative si de tip investitional sunt mult mai atent monitorizate in aceasta perioada. Asta pentru ca, potrivit specialistului de la Zentiva, salariile, beneficiile si alte drepturi castigate de angajati nu vor fi afectate de criza.
In actualele conditii economice, reprezentantii Eureko nu considera eficienta reducerea bugetelor destinate angajatilor companiei, deoarece, in opinia lor, un pas gresit acum ii poate costa in viitor. "Nu ne modificam abordarea fata de angajati si nu vrem sa dam vina pe situatie. Optimizam costurile cu scopul de a obtine mai mult, dar incadrandu-ne in aceleasi bugete", subliniaza Mihaela Manatu, Director Resurse Umane al Eureko Asigurari.
Rate scazute
In ceea ce priveste evolutia primelor pe angajat, in ianuarie 2009, studiul arata o scadere cu 31,5% fata de inceputul anului 2008, in timp ce in ianuarie anul trecut, rata primelor pe angajat a crescut cu 25 de procente comparativ cu inceputul lui 2007.
Conform raportului, prima luna a anului in curs a adus scaderi a concediilor medicale cu 23% fata de inceputul anului 2008. In schimb, in ianuarie 2008 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, concediile medicale pe angajat au crescut cu 105%.
Analize comparative
Potrivit analizei comparative din studiu, in ianuarie 2009, salariul mediu brut pe angajat s-a situat la 1.645 de lei, in scadere cu aproximativ 170 de lei fata de luna iunie 2008, cand au fost semnalate primele semne ale crizei.
Raportul mai arata ca la jumatatea anului trecut s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al salariului mediu brut pe angajat, mai mare cu 20 de lei fata de luna ianuarie 2008 si cu aproximativ 380 de lei fata de ianuarie 2007. Asadar, in prima luna din 2009, salariul mediu brut pe angajat a scazut cu 9,3% fata de luna iunie a anului trecut, si cu 8,3 procente comparativ cu ianuarie 2008.
La inceputul anului in curs, nivelul primelor medii brute pe angajat s-a situat la 217 lei, in scadere cu 100 de lei fata de aceeasi luna din 2008. Potrivit raportului, nivelul de prime din 2009 se indreapta catre cel din ianuarie 2008, cand s-a situat la 254 de lei.
Daca ar fi sa comparam salariul mediu pe angajat din ianuarie 2008 cu aceeasi perioada din 2007, se poate observa o majorare a acestuia cu 25%. Aceeasi crestere s-a inregistrat si in cazul nivelului de prime brute pe angajat.
Concluziile care se desprind in urma studiului anunta o maturizare a pietei fortei de munca, care a crescut cu 3,4%, si o mai mare focalizare pe eficienta.
Redistribuirea presiunii asupra productivitatii angajatilor, revizuirea ratelor anuale de crestere ale companiilor, precum si "inghetarea" fondului total de salarii sunt alte cateva concluzii severe ale studiului salarial prezentat.