Prudenta la cresteri salariale in 2011
Avand in vedere situatia economica precara in care se afla tara, companiile au dat dovada de „o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii din acest an, tinand cont de faptul ca salariile au crescut in medie cu 2,9% in retail si 5,9% in industria IT”, e de parere Peter de Ruiter, Partener, liderul departamentului de Consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers. Acesta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal.
In ciuda faptului ca anul acesta cateva sectoare economice au iesit din recesiune si au raportat ritmuri modeste de crestere, de exemplu companiile care au o puternica activitate de export, firmele dau dovada in continuare de pesimism in ceea ce priveste perspectivele de redresare ale pietei interne. Directorul General al companiei farmaceutice, Farmexim, Ovidiu Buluc, recunoaste ca desi au existat multe domenii de activitate in care anul 2010 a fost unul sumbru, au existat si sectoare cum este cel farmaceutic in care au fost inregistrate cresteri la nivelul cifrei de afaceri si in care au putut fi adoptate o serie de masuri salariale favorabile angajatilor.
Asadar, in ciuda crizei, compania a acordat angajatilor sai o crestere medie salariala de 5%, ceea ce plaseaza organizatia oarecum peste cresterea medie raportata la nivelul intregului sector privat din Romania. Si Florin Talpes, CEO-ul grupului Softwin, e de parere ca 2010 este „anul in care economia Romaniei atinge fundul gropii”.
Acesta crede ca „putina experienta de «criza economica» pe care managerii romani o au, conduce la un decalaj intre dinamica salariilor si evolutia economiei, adica salariile si-au incetinit cresterea mai tarziu decat a facut-o economia. Si pentru ca reciproca sa fie valabila, salariile vor creste usor mai tarziu decat o va face economia, data fiind si rezerva pe care managerii o vor avea vizavi de durabilitatea iesirii din criza.
Nivelul salarial din București este mai mare decat in tara In Bucuresti, nivelul salarial este cu 20%-30% mai mare decat aceleasi pozitii din alte orase din Romania. Asadar, in Capitala, nivelul salarial brut lunar este de aproximativ 40 de milioane de lei, in timp ce in afara Bucurestiului, salariul ajunge la putin peste 24 de milioane de lei. Sursa: Paywell Romania 2010
2009 – Inceputul reducerilor salariale
Evolutia salariilor a cunoscut un trend ascendent intre 2006-2008. Potrivit studiului salarial si de beneficii Paywell 2010 al PwC, in acei ani, organizatiile au planificat o crestere salariala de la 10% pana la 14%, iar surpriza a fost ca salariile sa creasca cu aproape 3% peste cresterile propuse. Acest trend a inceput sa scada din 2009, cu aproape doua procente sub cresterea salariala planificata. Pentru prima data in patru ani, anul 2010 aduce o inflatie mai mare cu trei procente fata de cresterea salariala realizata de companii. Diferenta este cu atat mai mare cu cat in 2008, an de boom economic, rata inflatiei a fost cu aproape 6% mai mica decat cresterea salariala realizata de companiile private.
Acelasi studiu arata ca evolutia cresterilor salariale raportata la evolutia produsului intern brut (PIB) demonstreaza un trend ascendent intre 2006 si 2008, in timp ce in 2009 si in primele sase luni ale lui 2010, PIB-ul Romaniei a fost de -7,1%, respectiv de 2%. Asadar, in acest an, PIB-ul a cunoscut o crestere de 5%, insa salariile au scazut cu circa 3% fata de anul precedent. Avand in vedere scaderea nivelului salarial, in 2010, rata somajului a crescut de doua ori fata de 2008.
Daca vorbim despre evolutia nivelurilor salariale pe categorii de angajati, raportul arata ca managementul a avut o crestere salariala in 2007-2008 de 14%, care a urcat cu 8 procente la inceputul crizei in 2008-2009. In 2009-2010 insa, evolutia nivelului salarial a scazut cu 20 de procente. In cazul specialistilor, perioada 2009-2010 a fost favorabila cresterii nivelului salarial. Acesta a crescut cu 16% fata de aceeasi perioada din 2008-2009 cand s-a inregistrat o crestere salariala de un singur procent.
Trebuie spus ca 70% din companii efectuasera o crestere salariala in primul trimestru din acest an. Asa ca „unele companii care nu au realizat o crestere salariala in primul trimestru, s-au vazut in imposibilitatea de a efectua mariri salariale din cauza bugetului redus”, a spus Horatiu Cocheci, seful departamentului de consultanta in resurse umane al PwC.
„Nu poate fi inca vorba de exuberanta vizavi de cresterile salariale. In general, salariile au fost supraincalzite inainte de criza, data fiind disproportia dintre nevoia angajatorilor (mare) si oferta (mica). Deci trecem si printr-o perioada de echilibrare a cererilor si a ofertei. In plus, daca mediul nu va fi in totalitate optimist, ceea ce e greu de crezut astazi, managerii vor pastra o mare doza de prudenta vizavi de cresterile salariale” – Florin Talpes, CEO, Grupul Softwin
Bonusuri mai mici incepand cu 2009
In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul arata ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor, in special cu ocazia sarbatorilor si a vacantelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe si variaza intre 150 si 700 de lei. Un stimulent frecvent pentru management este bonusul de performanta, care este oferit de trei sferturi dintre respondentii raportului. Nivelul planificat al bonusului de performanta variaza intre 10% si 20% din salariul anual, nivelul cel mai ridicat fiind alocat pentru top management.
In planul de motivare al angajatilor Farmexim, de exemplu, exista prime fixe care se acorda de sarbatori sau in sezonul vacantelor. Acestea s-au mentinut si in 2010, la acelasi nivel ca in anii trecuti. Pentru ca aceste beneficii au un rol motivator, Ovidiu Buluc, Directorul general al companiei ne-a precizat ca intentioneaza sa pastreze aceeasi grila si pentru 2011.
Grupul Softwin nu acorda bonusuri fixe ci, acolo unde e cazul, exista bonusuri de performanta. In afara echipei de vanzari, a carei performanta este evaluata trimestrial, evaluarile de performanta sunt realizate anual.
Potrivit studiului salarial, comisionul mediu anual de vanzari planificat este de 40% din salariul anual pentru managerii de vanzari si de 32% din salariul anual pentru reprezentantii de vanzari. In ambele cazuri, comisioanele platite in ultimul an au fost mai mici decat nivelul planificat: 25% pentru managerii de vanzari si de 20% pentru reprezentantii de vanzari.
Beneficii
Studiul arata ca beneficiul pensiilor private este abia la inceput in Romania, asa ca el este acordat in proportie de doar 6% dintre companiile participante. Subventionarea transportului este un beneficiu oscilant, fiind acordat de 25% dintre companii, cu 9% mai mult decat anul trecut. Activitatile sportive reprezinta un beneficiu care si-a atins maturitatea, dar care din 2008 a stagnat. Acestea sunt acordate de 23% dintre organizatii. Nici racoritoarele si cafeaua nu mai sunt acordate ca in ceilalti ani. In 2010, 49% dintre companii acorda acest beneficiu, cu 7% mai putin decat in 2009. Tichetele de masa sunt singurele beneficii a caror evolutie a crescut in 2010, situandu-se la 89% fata de 70% in 2009.
2011
In primele sase luni ale acestui an, 42% dintre respondentii studiului spun ca vor avea o crestere salariala de 6,8%, restul participantilor nu au stiut ce sa raspunda referitor la evolutia salariala. Compania Farmexim se afla printre angajatorii care estimeaza pentru 2011 o crestere medie salariala cu 6% fata de anul precedent. Florin Talpes, CEO, grupul Softwin, este rezervat vizavi de evolutia salariala din 2011, „intrucat pe de o parte, economia privata incearca sa revina la crestere, iar pe de alta parte, statul, care are o forta aproape egala cu economia privata, ia masuri care afecteaza redresarea economica”.
Structura venitului anual are tendinta de a se modifica, in sensul reducerii componentei variabile, de la aproape 30% in 2008 la o medie de 10% in 2010. In acest an, 87% din pachetul salarial si de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat. Sursa: PayWell Romania 2010
Acesta mai spune ca este posibila o crestere salariala in 2011, mai mare decat in 2010, dar exista foarte multe necunoscute. Ce se poate spune cu certitudine, observand trendul descendent al salariilor si trendul ascendent al somajului, este ca in 2011, companiile nu vor putea acoperi inflatia.
„Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala”, spune Peter de Ruiter. Cu toate acestea, specialistul departamentului de Consultanta fiscala si juridica al PwC, nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta de pe piata muncii.
Studiul PayWell cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii din noua sectoare economice: industria agrochimica, industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail.