Ratingul României a fost revizuit de Fitch la „negativ”. Ce avertizează experții
Fitch Ratings a anunțat că va modifica perspectiva asupra ratingului suveran al României, care va trece de la „stabilă” la „negativă”. Decizie a fost luată în urma unor tensiunilor de pe scena politică și fiscală a țării, care au determinat agenția de rating să abordeze aceste riscuri înainte de termenul stabilit pentru următoarea revizuire, din februarie 2025.
Principala cauză a revizuirii este instabilitatea politică crescută din România. În plus, deși se preconizează formarea unei noi coaliții guvernamentale pro-europene, Fitch avertizează că durabilitatea acesteia este incertă. În plus, programarea alegerilor prezidențiale pentru 2025 continuă să sporească incertitudinea politică, iar implementarea măsurilor economice necesare ar putea fi amânată.
În plan economic, deficitul bugetar al României este estimat acum la 8,2% din PIB pentru 2024, mult peste prognoza anterioară de 7,2% și față de obiectivele guvernamentale. Aceasta se datorează, în mare parte, creșterii cheltuielilor publice, inclusiv majorării salariilor din sectorul public și creșterii pensiilor, fără a exista surse financiare adecvate pentru a susține aceste măsuri. Majorarea pensiilor din septembrie 2024 va adăuga presiuni suplimentare asupra bugetului în 2025, arată Fitch în analiza făcută asupra țării noastre.
Fitch estimează că măsurile de consolidare fiscală vor începe abia în 2025, dar chiar și așa, deficitul guvernamental va rămâne ridicat în următorii ani, cu prognoze de 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026, mult mai mari decât media altor state cu rating similar. Aceasta pune sub semnul întrebării sustenabilitatea fiscală pe termen lung și face ca România să fie mai vulnerabilă la șocuri economice externe și instabilitate politică.
CITEȘTE ȘI: Cum vrea UE să concureze cu Elon Musk: Programul spațial de peste 10 miliarde de euro
Din cauza acestor deficite bugetare mari, România va înregistra o creștere rapidă a datoriei publice. Fitch preconizează că raportul datoriei publice la PIB va ajunge la 62% în 2026 și ar putea atinge 70% până în 2028. Aceasta reprezintă o presiune semnificativă asupra economiei și asupra capacității guvernului de a se finanța ieftin pe piețele internaționale.
În ciuda acestor riscuri, România beneficiază de unele avantaje structurale. De exemplu, apartenența la Uniunea Europeană și fondurile europene care vor sprijini investițiile și creșterea economică din 2025. Aceste fonduri vor juca un rol important în stimularea economiei și în accelerarea convergenței economice către media Uniunii Europene.
Totuși, în fața acestor provocări, Fitch subliniază că România trebuie să adopte măsuri eficiente de consolidare fiscală pentru a-și stabiliza situația economică. Dacă guvernul nu va reuși să își îndeplinească obiectivele fiscale, România riscă o reducere a ratingului suveran, ceea ce ar crește costurile de împrumut și ar afecta stabilitatea financiară pe termen lung.
Foto: ID 57659676 © Eric Flamant | Dreamstime.com