Salarii sau beneficii?
Astfel, angajatii din sectorul bancar, IT&C si farmaceutic s-au bucurat, in luna septembrie, de cresteri semnificative ale salariului mediu, comparativ cu luna aprilie cand PwC a inceput studiul. Sectorul bancar a inregistrat un salariu mediu brut cu 107 procente mai mare decat salariul mediu brut national (SMBN). O crestere mare a salariului este indicata si in sectoarele farmaceutic si IT&C, cu 91%, respectiv 83%. In sectoarele FMCG (8%), retail (24%) si hotelier (25%) au fost inregistrate salarii sub media nationala.
Despre cresterea salariala inregistrata in sectorul IT&C, Mihaela Dan, Director HR in cadrul BitDefender, spune ca este una realista, mai ales ca salariile din IT au crescut cu aproape 15% in 2008. "Este o piata foarte dinamica si lupta talentelor este acerba, in conditiile in care competentele tehnice pe care le cautam conform nivelului de excelenta al businessului sunt foarte inalte, iar paleta de candidati este restransa. Peste 70% dintre candidatii pentru aceste pozitii nu reusesc sa treaca de testele tehnice", precizeaza specialistul.
In sectorul bancar, cresterea salariala reflecta nevoia de personal generata de planurile de expansiune regionala avute in perioada anterioara de majoritatea bancilor, considera Romulus Vancea, HR Manager la Credit Europe Bank.
Ileana Burada, Director HR in cadrul hotelului Hilton, recunoaste ca, desi, salariul mediu brut din sectorul hotelier nu a avut aceeasi rata de crestere cu SMNB, salariile din HORECA au mers, totusi, intr-o directie ascendenta. "Practic, nu puteai rezista pe piata daca nu ofereai cresteri salariale". Specialistul de la Hilton considera ca studiul PayWell 2008 nu este unul corect din punctul de vedere al comparatiei intre hoteluri. Anul trecut, la studiu au participat numai doua-trei hoteluri de patru si cinci stele, iar anul acesta, in studiu, se regasesc si hoteluri de trei stele sau companii precum Starbucks, ceea ce este irelevant. Practic, hotelurile cu mai putine stele sau companiile prezente in studiu influenteaza negativ cifrele studiului. "Daca la anul ar participa aceleasi tipuri de hoteluri sau companii, atunci comparatia ar fi mult mai exacta".
Entry – level
Conform studiului, salariul mediu entry-level raportat la SMNB din acest an arata o usoara scadere la angajatii cu studii medii, de la 80% in 2007 la 74 de procente in anul in curs. La fel se intampla si in cazul persoanelor cu studii superioare, salariul mediu al acestora a suferit o scadere de 16 procente.
Referitor la acest aspect, Ileana Burada mentioneaza ca salariile de intrare din cadrul hotelului Hilton au crescut. "Nu cred ca exista companii care sa scada salariile de la an la an, poate doar in cazul salariilor care sunt mai mari decat cele din piata, astfel se face o ajustare la cerintele entry-level".
Mihaela Dan, Director HR la BitDefender considera ca, in ciuda cifrelor prezentate in studiu, salariile entry- level ale celor cu studii superioare au crescut. "Nu putem vorbi de oferte mai mici in 2008 decat in 2007, in conditiile in care competitia intre companii s-a intetit, iar angajatorii sunt obligati sa ofere salarii mai mari pentru atragerea competentelor potrivite".
Si in cazul Credit Europe Bank, salariile – inclusiv cele de intrare – au crescut. "Acest lucru se intampla la nivelul tuturor bancilor, spune Romulus Vancea de la Credit Europe Bank", adaugand ca diferenta poate aparea in cazul fluctuatiei mari de personal care exista la acest nivel.
Beneficii
In ceea ce priveste structura pachetului salarial, studiul arata ca in ultimul an, beneficiile si bonusurile variabile au crescut cu un procent, respectiv trei, in timp ce salariile fixe (4%) au scazut. Companiile sunt din ce in ce mai interesate de dorintele angajatilor, iar beneficiile pot face de multe ori diferenta dintre angajatori in incercarea de atragere si retentie a celor mai buni candidati.
Strategia Credit Europe Bank este aceea de a oferi beneficiile de baza si de a se diferentia de competitie prin oferirea unor oportunitati de dezvoltare si promovare in cadrul organizatiei.
Angajatii hotelului Hilton se bucura de o serie de beneficii, de la uniforme si mese gratuite in incinta hotelului, transporturi publice si private gratuite, asigurare in caz de accidente, pana la prime de sfarsit de an insumand doua salarii, plus multe alte discounturi.
Si angajatii de la BitDefender dispun de o paleta mare de beneficii care sunt acordate in functie de nivelul ierarhic si de performante. Politica de flexibilitate a programului de lucru, abonamente medicale, asigurari de accidente, asigurari de viata, programe de formare profesionala sau sali de recreere se numara printre beneficiile pe care le primesc angajatii de la compania de software.
Potrivit studiului, fata de anul precedent, in acest an, cele mai raspandite tipuri de beneficii acordate angajatilor sunt planul de pensii private si activitatile recreative (7%), tichetele de masa (6%), beneficiile flexibile (5%), subventionarea transportului si a abonamentului pentru internet (4%) sau abonamentele la o clinica privata. Cele mai rare tipuri de beneficii intalnite in companii, care s-au pozitionat sub nivelul de anul trecut, sunt racoritoarele si cafeaua (3%), mesele subventionate si asigurarea de viata sau de accident (6%).
"Cresterea procentului de beneficii flexibile in politica organizatiilor nu este surprinzatoare", e de parere directorul HR de la BitDefender, adaugand ca tipurile de beneficii precum racoritoarele si cafeaua, care se regasesc in majoritatea companiilor au inceput sa piarda din procente deoarece nu mai sunt percepute drept beneficii de catre angajati, ci mai degraba ca o necesitate.
Preferinte
Se pare ca in ecuatia salarii – beneficii, factorul cel mai important pentru angajati este salariul. "Trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea colegilor nostri sunt tineri, au credite pentru locuinte sau sunt la inceput de drum, motiv pentru care nevoia de baza ramane un salariu care sa le poata satisface nevoile personale", spune Mihaela Dan.
In acelasi timp, compania acorda o atentie deosebita pachetelor de compensatii si beneficii. BitDefender a finalizat un proiect de imbunatatire si diversificare a beneficiilor oferite, proiect ce va fi finalizat prin pachete de beneficii adaptate pe nevoile angajatilor. In conditiile in care salariile pentru anumite pozitii si un anume nivel de experienta sunt similare, pachetele de beneficii devin principalul diferentiator in decizia de alegere a angajatorului.
Angajatii Credit Europe Bank prefera salarii mai mari. "De obicei, angajatii din banci sunt pragmatici si prefera sa primeasca banii sub forma de salariu si sa decida singuri ce beneficii doresc sa-si acorde cu o parte din acestia", explica Romulus Vancea.
Asadar, companiile sunt din ce in ce mai interesate de dorintele angajatilor, iar beneficiile pot face de multe ori diferenta dintre angajatori in incercarea de atragere si retentie a celor mai buni candidati. Nu este suficient sa ai o gama larga de beneficii pentru angajati, ci este esential ca aceste beneficii sa corespunda nevoilor lor. Nici salariile nu sunt neglijate de companii, mai ales din perspectiva tinerilor aflati la inceput de drum.