Studiu: Cât poți câștiga pe lângă salariu când cunoști o limbă exotică
Tot mai multe centre Business Process Outsourcing și Shared Service Centers se deschid în România, pe domenii precum IT, finanțe, contabilitate și resurse umane. Compatibilitatea culturală și abilitățile multi-lingvistice sunt calitățile care ne fac competitivi pe piața europeană, acoperind, printre altele, limbi străine precum engleza, franceza, maghiara, spaniola, italiana, germana, portugheza, ceha, slovaca, bulgara, rusa și nu numai. Iar companiile care au înființat Shared Services Centers (SSC) și BPO-uri în Romania le-au dezvoltat tot mai mult și au preluat și alte activități față de cele stabilite inițial.
Pe lângă abilitățile absolvenților de studii superioare vorbitori de limbi străine, România oferă și avantajul costurilor reduse. Iar dacă la început esența centrelor BPO era de externalizare a serviciilor, de îmbunătățire a proceselor și de reducere a costurilor, în prezent companiile sunt mult mai atente la calitatea serviciilor oferite, calitate bazată pe inovație, diferențiere și procese tehnologice.
Anul acesta, Consulteam a realizat a treia ediție a studiului dedicat bonusurilor acordate angajaților vorbitori de limbi străine din BPO-uri și SSC-uri. Studiul include informații salariale oferite de peste 20 de companii multinaționale. Cele peste 20 de limbi străine incluse în studiu sunt remunerate distinct, în funcție de complexitatea lor și dificultatea recrutării vorbitorilor pe piața din România. Limbi străine precum olandeza, norvegiana, suedeza, finlandeza, se pastrează în topul celor mai bine plătite limbi străine din ultimii trei ani. Surpriza vine de la limbile slave: croata, sârba și slovaca, care le urmează îndeaproape pe cele nordice ca nivel de bonusare. Lor li se alătură ebraica.
„Valoarea brută medie lunară a bonusurilor pentru cunoașterea și folosirea perfectă a unei limbi străine exotice (cum ar fi cele nordice) pornește de la 800 de lei și poate ajunge până la 1.100 de lei”, afirmă Roxana Feregan Marin, Consulting Manager la Consulteam.
Profilul angajaților din ramură este compus în proporție de 90% din absolvenți de studii superioare, iar restul din studenți. Interviurile de angajare includ și teste de cunoștințe de limbi străine care verifică abilitățile de citit, scris și vorbit.
Rezultatele studiului salarial Mercer Total Remuneration Survey 2015 vor fi disponibile la începutul lunii septembrie.