Cum utilizează jurnaliștii de la NY Times tehnologia
Prin urmare, “How do New York Times journalists use technology in their jobs and in their personal lives?”. “Și, de asemenea, “Care sunt câteva dintre instrumentele de tehnologie pe care te bazezi să rămâi în fruntea știrilor rapide și exacte?”.
“Folosesc câteva instrumente de suprafață. În principiu, ceea ce fac este să ne furnizeze un flux continuu de actualizare a tweets care au știri de ultimă oră în ele”, spune printre altele Bromwich, care subliniază și importanța Dataminr. (https://www.nytimes.com/2018/04/11/technology/personaltech/how-to-stay-on-top-of-breaking-news.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fpersonaltech).
Dataminr fiind o companie de analiză social media în timp real, cu misiunea de a extrage valoare din mediile sociale pentru clienți, din sectoarele financiar și guvernamental. “De exemplu, am putea deveni conștienți de o poveste pe care dorim să o monitorizăm (și eventual acoperim) atunci când un tweet de la un reporter local din Houston spune ceva de genul <Focuri de armă trase în Houston>. Și apoi, câteva secunde mai târziu, un altul dintr-un cont diferit spune: <Whoa, sunt în Houston și cred că tocmai am auzit focuri de artificii, sau poate focuri de armă>…Sunt multe tweet-uri pe care nu le-am fi vedea dacă Dataminr nu mi-ar atrage imediat atenția”, mai notează Bromwich. Potrivit acestuia, jurnaliștii iubesc tehnologia, pe care o folosesc tot timpul (sau mai bine zis de care se folosesc): “Twitter, Facebook, Slack…Folosim fiecare instrument pentru a asculta ce… gândesc cititorii. De asemenea, folosim Twitter și Reddit pentru povești de trend”.
Totuși, care dintre ele este cea mai importantă? “Pentru știrile de ultimă oră, probabil Dataminr. Este un instrument util. Pentru știrile de trend, ceea ce sperăm să facem este să punem laolaltă modele pe care alții ar putea să nu le aibă sau să facă o…nouă rotire pe o poveste care este deja acolo”.
Well… the tech he’s using, am putea spune. Cum rămâne cu terenul – ca să ne exprimăm jurnalistic, nu putem spune rămâne de văzut pentru că se vede: tehnologia, desi implică, să-i zicem, “jurnalismul la distanță“, implică mai puține costuri și rapiditate. Totuși rămâne de văzut cât de reale sunt știrile în timp real…
.