Google are un nou CEO. Cine este indianul în care are încredere Larry Page
Însărcinat cu sistemul de operare pentru telefoane mobile Android şi navigatorul de Internet Crome, Sundar Pichai a fost numit în octombrie 2014 vicepreşedinte pentru produse. În opinia a numeroşi observatori el a devenit numărul doi în companie.
"Sunt foarte norocos să pot conta pe o persoană atât de talentată ca el, care să conducă noul Google. Acest lucru îmi va permite să-mi eliberez din timp", a scris Page pe blogul oficial al Google.
BusinessWeek îl prezenta pe Sundar Pichai, în iunie 2014, ca pe "cel mai puternic om în domeniul mobil". El era prezentat de către Larry Page ca având "o mare expertiză tehnică, o viziune bună în ceea ce priveşte produsele şi un fler antreprenorial formidabil. Este o combinaţie rară, ceea ce face din el un mare lider".
Pichai şi-a asumat responsabilitatea unor aplicaţii-far, ca cercetarea, cartografia (Google Maps), comerţul şi anunţurile publicitare, continuând totodată să conducă echipele implicate în Android, Chrome (atât browserul, cât şi sistemul de operare) şi Google Apps. Este vorba despre tot atâtea sectoare în care noul CEO Google a lucrat deja, la diferite niveluri de responsabilitate, după ce a venit în companie în 2004.
Înainte să vină la Google, Sundar Pichai a lucrat la specialistul în semiconductori Applied Materials şi la cabinetul de consultanţă McKinsey. El este licenţiat al Institutului indian de Tehnologie Kharagpur şi totodată titularul unor masterate în ştiinţe la Universitatea Stanford şi managementul afacerilor la Wharton School de la Universitatea Pennsylvania.
Alphabet va înlocui Google per bursă, toate acţiunile fiind transformate automat în titluri cu acleaşi drepturi. Schimbarea ar trebui să fie efectivă până la sfârşitul anului.
"Alphabet este o colecţie de firme, dintre care cea mai importantă este, evident, Google", a explicat Larry Page între-un comunicat. El a mai spus că Google va fi supus unei "cure de slăbire" şi va fi consacrat, de acum înainte, doar produselor web, cum ar fi YouTube, Chrome, sistemul de exploatare mobilă Android si, desigur, cercetării. Va fi astfel separat de celalalte activităţi ale companiei, mai îndepărtate de businessul de origine, cum ar fi Nest, specialist în obiecte conectate pentru casă, cumpărat de Google în 2014. Alte proiecte ambiţioase care ies de sub tutela Google sunt Calico, proiect în domeniul sănătăţii, Fiber, consacrat fibrei optice, Google Capital şi Google Ventures, cele două ramuri de investiţii ale Google sau Google X, laboratorul secret de cercetare.
Pentru Sergey Brin şi Larry Page, reorganizarea a fost făcută pentru a clarifica diferitele activităţi ale Google. Alphabet le va permite companiilor să se dezvolte independent, dar şi să separe contabilităţile firmelor şi cifrele de afaceri, care apăsau asupra finanţelor Google. Reorganizarea le va permite investitorilor de pe WallSstreet să înţeleagă mai bine cum sunt folosiţi banii la Google şi, de acum înainte, la Alphabet.