„Hey, Mărie, pune-ți întrebări!” Cum îți construiești propriul job? Șezătoare la Roaba de Cultură
„Ce-ai găsit pe piața muncii te-a dezamăgit, plictisit sau enervat. Școala și facultatea nu te-au pregătit pentru ce ai găsit în lumea profesională. Ți-ai dezvoltat abilități care sunt irosite în joburi rigide, birocratice, corporatiste.” Așa începe un anunț care mi-a acaparat complet atenția: exact ca atunci când dai peste o carte bună, n-am abandonat subiectul până n-am aflat totul despre Șezătoarea la iarbă verde de la Roaba de Cultură – Cum îți construiești propriul job, care se întâmplă chiar duminică seară și unde participanții vorbesc despre joburile viitorului. Adică cele pe care începem să ni le construim singuri, munci flexibile, cu rost, dar și cu riscuri printre care abia învățăm să navigăm.„Venim cu povești despre freelancing din care poți să te și întreții, jobul bine plătit la care ai renunțat ca să devii antreprenor mulțumit… sau falit, ocupația care acum cinci ani nici nu exista, dar care a devenit mai mult decât un job pentru ești implicat total și construiești ceva însemnat pentru tine.” În România anului 2015, tot mai mulți se regăsesc în aceste rânduri. Experimentează alternative de angajare flexibilă și stiluri de viață mai sustenabile, calculează și se (răz)gândesc dacă să se aventureze în construirea unei ocupații cu sens, din care să poată plăti și chiria sau rata la casă. Așa a apărut ideea acestei șezători, organizată de comunitatea Hey Mărie.
„Mărie vine cu perne, pepene și limonadă. Tu vino cu experiența și întrebările tale.” Intrarea este liberă, iar șezătoarea începe la ora 19, în zona Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău din București. „Hey Mărie va fi pe acolo de la ora 15, pentru cine vrea să stea tolănit pe iarbă cu noi”, spun organizatorii Șezătorii la iarbă verde de la Roaba de Cultură – Cum îți construiești propriul job.
Povestitori la Șezătoare
Tibi este programator și activist pentru programe de calculator libere și cultură liberă. În șezătoare povestește despre cum a ajuns să fondeze Ceata, să renunțe la jobul din corporație, să pornească un online shop cu tehnologie liberă – Tehnoetic.com – și un joc social – Criptofrenia – , toate în timp ce devenea din ce în ce mai convins de drumul pe care a pornit, în ciuda greutăților. Cuvintele lui sunt etică față de utilizatori și reziliență.
Noemi este community manager & builder la Edgeryders, ocupație pe care și-a construit-o chiar ea, când a fondat împreună cu doi colegi o întreprindere socială prin care dezvoltă proiecte pentru schimbare. Lucrează în țări precum Nepal, Armenia, Egipt, Georgia sau România. La șezătoare ne va povesti de ce crede că noțiunea de job aparține secolului trecut (hint: pentru că astăzi oamenii care fac lucruri interesante „fac treabă, mai degrabă decât au un job”). Cuvintele ei sunt arhitecturi sociale și colaborare în rețea, iar aici poate fi citită povestea începutului ei profesional.
Oana este inginer aeronautic și, până acum șapte luni, cerceta în Germania acustica elicopterelor. Și-a dat demisia și s-a întors în țară pentru că și-a dat seama că ceva îi lipsea, chiar și intr-o țară atât de confortabilă. Știe că vrea să lucreze pentru ceva în care să creadă, ceva cu un rost mai mare, însă acum e în plină perioadă de explorare. Din afară, etapa asta arată a libertate. Dinăntru, e cu presiunea de a găsi rapid acel „ceva”, măcar pentru a fi scutit de dat explicații când te tot întreabă lumea „și tu cu ce te ocupi?” Cuvintele ei sunt cercetare ștințiifică și povestire, lumi care pentru ea sunt complementare, nu opuse.
Hey Mărie, o strigare de deșteptare sau dezmeticire
Hey Mărie este un proiect independent creat de Alexandra Ștef și construit cu ajutorul unei mici comunități care crește constant. „Am prieteni care mă ajută fiecare când și cum poate. E ceva foarte deschis și flexibil, pentru că toți avem joburi. Proiectul s-a dorit a fi community-driven, adică să crească cumva dintr-un efort colectiv. Dar da, este nevoie de un pic de structură, planificare și management.”
Este și motivul pentru care se caută voluntari pentru Hey Mărie – editori și creatori de conținut, dar și oameni cu abilități în organizarea de evenimente și community management. [email protected] este adresa de contact pentru oricine este interesat să contribuie.
Hey Mărie „este o strigare de deșteptare sau dezmeticire. «Mărie, pune-ți întrebări.» «Mărie» e foarte românesc, ne-elitist, accesibil. Dar vine și de la un nume universal, care se regăsește în multe culturi (revista e bilingvă, avem contribuții din multe țări, doream ceva inteligibil). Este și un tribut adus mamei mele, o Mărioară care a dispărut până să-și fi realizat potențialul pe care îl avea ca o femeie deșteaptă, curajoasă. I-ar fi plăcut proiectul, cred că s-ar fi regăsit în el, la vârsta noastră. E un proiect care încurajează Mării, Mărioare și nu numai – e adresat tuturor, nu exclusiv femeilor – să țintească departe, să îndrăznească să-și pună întrebări și să facă alegeri curajoase, pentru că nu sunt singure / singuri. Vor găsi solidaritate în comunități care îi înțeleg”, ne spune Alexandra.
Site-ul comunității, îngrijit cu atenție și conținând exclusiv texte originale, de calitate, va fi actualizat de săptămâna viitoare cu noua ediție, despre job și carieră. „O mare parte din conținut vine de la cititori, este un proiect colectiv și colaborativ în care vrem să reprezentăm vocile tinerilor care îndrăznesc să-și pună întrebări «mari».” Temele anterioare – „Trupuri și forme” și „Relații” – cuprind povești cât se poate de diferite, de la iubire cu suișuri și coborâșuri, toxicitate, bad parenting, imaginea propriei persoane în raport cu ceilalți și așa mai departe. Ele rămân deschise, iar cei care au ceva de spus, pot transmite textele pe adresa precizată.
Alexandra Ștef are un background în științe politice și lucrează la o serie de proiecte care au în comun partea de construire de comunități. Una dintre ele este EdgeRyders, o platforma globală cu proiecte în țări precum Nepal, Egipt, Armenia și România. Se implică de asemenea, ca voluntar, și în alte proiecte – cum ar fi organizarea comunitară în București, de exemplu.
Pe partea de content, la site au contribuit alături de Alexandra: Adam Mitchum, Adriana Salazar, Adriana Terana, Carmen Rodríguez, Cătălina Azamfirei, Catrinel Șloter, Cristina Maza, Dana Pascu, David Pithan, Elena Ionescu, Ioana Hasios, Irina Dimitriade, Irina Hârtia, Jason Stone, Krystel de Chiara, Laura Gheorghiță , Leticia López, Luís Roa, Luís Santiago , Manon Assenat, Marisabel Pérez, NaNa, Olivia Toancă, Paula Ortíz, Ruben Ferrer, Samarith Valerio, Sara Valero, Silvia Cristescu, Simona Gros, Valik Gladkykh și Viorela Strat.