„Un ochi râde, unul plânge” – aceasta este povestea premiilor de excelență la Gala Studenților Români din Străinătate
Adică a celor care părăsesc țara. Mulți dintre ei creiere de o valoare incontestabilă, apreciate în universități de pe toate meridianele lumii. Despre ei a fost vorba la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate, desfășurată la început de Nou An, pe 4 ianuarie.
„Nebunii” frumoși care revin acasă, dar și cei care aleg să rămână
Gala a fost ca în basmul acela al copilăriei „Un ochi râde, unul plânge”. Sebastian Burduja, președinte fondator și de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, el însuși revenit în țară după studiile făcute în străinătate, a afirmat în deschiderea galei că acești „nebuni frumoși” care revin în țară pot fi speranța de mai bine, împreună cu ceilalți „nebuni” care aleg să rămână aici, nu ca să stingă lumina, ci ca să construiască România frumoasă, pozitivă, solidară și autentică.
Gala Ligii Stundenților Români din Străinătate decernează anual premiile pentru excelență academică, recunoscând cei mai merituoși studenți ai momentului care activează în cele mai prestigioase universități ale lumii. O gală la care asiști cu mândria de a vedea la un loc atâtea tinere talente recunoscute în lume, în mai toate domeniile, dar și cu tristețea că acești studenți nu pot performa la adevărata valoare în țara lor.
Povești de valoare, povești de speranță
Medicină, fizică moleculară, inginerie genetică, chimie, bio-tehnologie, științe politice, siguranță cibernetică, creative speech sunt domenii în care tinerii studenți români înregistrează performanțe uluitoare, care le aduc admirația și considerația lumii academice mondiale. Îndrumătorii și mentorii lor sunt cuceriți de talentul lor, de puterea lor de muncă, de îndrăzneala cu care abordează probleme complicate și la care găsesc soluții la care ei nici nu s-au gândit. Am auzit atâtea povești de valoare ieri seară din gura unor tineri atât de pasionați de ceea ce fac, atât de responsabili și copleșiți de misiunea de „ambasadori” ai țării lor, dar și extrem de modești și cu dorința de a întoarce înapoi ceva din binele pe care l-au primit de la școala lor de acasă, de la profesorii lor, de la mentorii de aici, de la părinții care le-au dat aripi să crească. Mulți premianți și-au transmis discursurile de mulțumire prin Skype, de la mii de kilometri depărtare, iar părinții lor au fost cei care au urcat pe scenă, tremurând de emoție și mândrie, pentru a li se înmâna trofeul.
Fiecare nominalizat și premiat la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate spune o poveste de mare valoare, dar mai ales de mare speranță. Speranța că acești tineri vor consolida renumele României educate și că de aproape sau de departe vor crește România autentică, cea în care meritocrația va avea un cuvânt greu de spus.
„Tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi” (N. Bălcescu)
Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate şi-au desemnat câștigătorii. Aceștia au fost aleși dintre cei 39 de finalişti selectați după încheierea înscrierilor pentru Competiția
Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate în anul universitar 2016-2017. Ca în fiecare an, concursul din cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate aduce în prim planul societăţii româneşti o serie de tineri români cu rezultate academice şi extra-curiculare de excepţie. În Concurs, la cele şase categorii de anul acesta, s-au înscris peste 80 de studenți români din toate colțurile lumii. Concurenții provin de la unviersități de prestigiu internaţional, precum Harvard University, Cambridge University, University of California at Berkeley, University College London, U.M.F Carol Davila sau Universitat of Stuttgart din Germania.
Selecţia finală a fost realizată de către Marele Juriu, care anul acesta a fost alcătuit din: Acad. Prof. Dr. Ionel Valentin Vlad, Alina Pavalache, Stefan Popescu, Adina Dragomirescu,
Sanda-Maria Ardeleanu, Dr. Delia Dimitriu, Dr. Roxana Bratu, Cristinel Popa Stoica.
Evenimentul a reunit peste 800 de participanţi la Palatul
Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, studenți și tineri profesioniști, personalităţi din mediul academic și sectorul public, din mediul de afaceri şi cel neguvernamental, jurnaliști. Gala LSRS a fost organizată în regim de voluntariat și prezentată de Dragoș Preda, co-fondator și vice-președinte LSRS, membru INACO (Inițiativa pentru Competitivitate).