9 lecții de branding online

Ce-am învățat despre crearea de conținut încercând să devin microinfluencer pe Instagram
În prima zi din 2025 am realizat că am o problemă de branding personal. Îmi petrecusem Revelionul cu pixul în mână, trecând printr-un checklist menit să-mi clarifice care e brandul meu personal actual – toată lumea are unul, e suma percepțiilor celorlalți despre tine – și ce vreau de la el.
După ce-am făcut o mică cercetare de piață, adică am întrebat în Stories, printre altele, „care-s cele 3 cuvinte care-ți vin instant în cap când te gândești la mine?” și „dacă te-ar întreba cineva cu ce mă ocup, ce i-ai spune?”, mi s-a confirmat. Deși majoritatea știau cu ce mă ocup, nu înțelegeau care-i faza cu prezența mea online. Vreau să vând ceva? Vreau să fiu influencer? Și dacă da, de care? Pe food? Pe lifestyle? Pentru că nu livram consecvent pe nicio latură.
Atunci am hotărât să fiu sinceră cu mine și să accept că să fiu creator de conținut e doar versiunea din 2025 a ceea ce am fost, de fapt, mereu – un om care povestește, care împărtășește cu ceilalți, care explică lucruri complicate în cuvinte simple și care-ți pune o oglindă în față. Acum doar setam o extra intenție, din care speram să câștig, la un moment dat, și un venit suplimentar.
După această hotărâre, am crescut de la 4.500 de followers la 8.000 în mai puțin de trei luni și am acceptat primele două parteneriate plătite. Iată 9 lucruri pe care le-am învățat în acest proces care te-ar putea ajuta și pe tine în cum te povestești online, indiferent ce platformă preferi.
1. Crezi că ești confortabil în fața camerei până îți dai seama că nu ai nicio treabă cu încadrarea, lumina și tehnica, așa că ești nevoit să dai zeci de duble pentru că la fiecare îți scapă câte ceva: cârpa de bucătărie pe care nu ai observat-o în primele 4, telefonul pe care l-ai fixat oblic pe trepied sau expresia feței care și-a pierdut naturalețea după ce-a chițibușărit întruna la background. Nu o dată mi-am făcut programul zilei crezând că un intro pentru un reel îmi va lua 20 de minute și a ajuns să-mi ia, doar filmatul, de 10 ori mai mult.
2. Chiar dacă hrănești algoritmul cu tot felul de rețete pentru conținut „viral”, el se întâmplă când te aștepți mai puțin; ce clișeu, știu. Mie mi s-a viralizat (780K views, 10K saves, 12K likes, 185 comments) un reel de 17 secunde cu niște lipii din apă și linte, pe care l-am filmat încercând să-mi iau mintea de la o problemă personală. Fără trepied, fără extra lumină, fără plating instagramabil; doar cu un „cârlig” funcțional care a pus accentul pe conținutul de proteine din linte și a împărțit, evident, internetul în 2: oamenii care au aflat ceva nou și surprinzător, motiv pentru care au dat save și share, și oamenii convinși că doar proteinele animale sunt adevărul, așa că au lăsat comments încercând să-mi schimbe părerea. Algoritmul a văzut că s-au bifat 3 indicatori pentru engagement (pozitiv sau negativ, nu-i pasă) și totul a explodat. Acest reel mi-a adus 1.500 de urmăritori noi.

3. Echipamentul nu e totul, însă fără o lumină bună nu poți face prea mult conținut – cel puțin nu în februarie, când încă se întunecă la 17. Iar dacă ai emoții și mâinile se mișcă uneori fără voia ta, un mini-trepied va rezolva cel puțin jumătate din problemă. Caută unul MagSafe dacă telefonul tău e compatibil – pentru mine a fost binevenit.

4. Ca în viață, „cum ți-i crești, așa îi ai” e valabil și la urmăritori. Dacă te lansezi pe internet cu clipuri de maximum 20 de secunde și „n-o să-ți vină să crezi!” la fiecare pas, prima oară când vei încerca să comunici ceva mai profund te vei lovi de un zid. Cei pe care i-ai adus lângă tine cu snackable content n-au attention span pentru eseuri filosofice. Eu am picat în capcana asta după primul viral, dar mi-am revenit rapid. Am prea multe pălării de purtat și interese de explorat ca să mă autolimitez de trenduri care vin și pleacă.
5. Apropo de pălării. Probabil că a fost de ajuns să-mi setez intenția ca rezultatele să apară destul de ușor și pentru că știu să zic o poveste – niște ani am fost reporter de teren. Poveștile rămân instrumentul universal la care răspundem cu toții, chiar și cei mai cinici dintre noi, iar social media e doar un alt mediu în care le spunem.
6. Primul parteneriat plătit vine la pachet cu multe temeri și întrebări – ce-o să zică oamenii ăștia, că le recomand asta pentru că am fost plătită? Oare o să-mi iau unfollow? Dar de ce mă interesează asta? – Mai ales dacă te simți impostor în propria viață 80% din timp. Doar că e un cerc vicios fără niciun beneficiu, genul de viciu care ține pedala apăsată pe inacțiune din cauza a ce vor spune, generic, ceilalți. Câtă vreme ai o etică de viață, nu doar de muncă, iar parteneriatele plătite trec printr-un filtru onest, temerile sunt, de fapt, doar ruminare.
7. Consecvența contează. Nu doar pentru algoritm – deși am observat că, dacă postez 3 zile la rând sau de 3 ori în 5 zile, crește reach-ul –, ci mai ales pentru construirea unei relații de încredere cu oamenii care te urmăresc. Cu atât mai mult în lumea asta post-pandemică, în care social media e deseori noul Google, iar prieteniile se întrețin mai mult ca niciodată pe internet, acolo unde putem să vedem ce-a mai făcut X sau Y fără disconfortul lui „ce mai faci?”.
8. Când ești creator de conținut digital, relevanța se menține doar cu învățare – noi moduri de a capta atenția, noi aplicații care ți-ar putea ușura munca, un stil de editare care să te reprezinte, o tipologie de reels pentru care nu ți-ai făcut curaj până acum și tot așa. Dincolo de artificiile vizuale, e ca în scris. Trebuie să-ți găsești „vocea”.
9. Orice muncă făcută serios, consecvent și cu un scop e mai grea decât pare de pe canapea. Am fost cu toții acolo. Ne-am uitat la un om care vorbea la cameră și ni s-a părut că nu e mare lucru, că așa ceva poate face oricine. Până ne-am apucat. Și am văzut că e nevoie de un calendar pentru postări, poate niște piloni de conținut care să ușureze brainstormingul de idei, zile dedicate pentru filmări și experimente vizuale care să te scoată din zona de confort. Dacă sună a job full-time, nu greșești. Magia stă tot în limite și în cum știi să le folosești.
CITEȘTE ȘI: Gen Z a crescut pe internet și a ajuns să trăiască din asta

Foto: Nicoleta Rădăcină (editoare, project manager și creatoare de conținut la ea pe Insta).

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 297 | Mai 2025