A fi sau a nu fi hoț de oportunități?
Ni se spune „să nu ne scape nicio oportunitate”, „să profităm de fiecare oportunitate”. Dar cât de mult e prea mult?
Dacă abundența este prea mare, se ajunge la revărsare. Dacă ce avem depășește cu mult nevoile noastre, puterea noastră de consum, de înțelegere sau de gestionare, atunci se ajunge la risipă. Neconștientizată și scăpată de sub control, risipa conduce la distrugere.
Este adevărat, lumea este plină de ocazii, opțiuni și oportunități. Dar asta nu înseamnă că trebuie să profităm de toate. Înseamnă că avem de unde alege, că putem avea încredere că ceea ce ni se potrivește există și poate fi descoperit. Înseamnă că trebuie să alegem, să ne dăruim și să prețuim, nu că trebuie să înșfăcăm tot, să profităm și, astfel, să furăm.
CUM DEVII HOȚ DE OPORTUNITĂȚI
Atât generatorul, cât și căutătorul de oportunități pot ajunge să (se) fure, cel mai adesea fără să-și dea seama.
Generatorul de oportunități devine hoț atunci când, vrând să nu-i scape nicio oportunitate, caută să le creeze pe toate. Este mereu cu ochii după căutătorii de oportunități, se aruncă în foarte multe proiecte, adună în jurul său oameni talentați și doritori de șansă. Dar niciunul dintre proiectele în care se implică nu va beneficia de toate resursele pe care le merită – de timp, de îndrumare, de experiență, de expertiză, de bani, de networking, de inspirație. În astfel de cazuri, generatorul de oportunități adună crema de pe multe torturi, dar sufletul lui nu asudă în nimic.
Astfel, oportunitățile respective vor fi subdezvoltate – nu vor da măsura talentului celor implicați și nici a circumstanțelor favorabile care s-au creat. În plus, această risipă va seta false standarde de normalitate – cei implicați în proiect vor crede că mai mult de atât nu se poate, acesta este cel mai înalt prag ce poate fi atins – ceea ce este un furt de talent și de viitor, de încredere și de inspirație.
Căutătorul de oportunități devine hoț atunci când, vrând să nu-i scape nicio oportunitate, caută să profite de toate. Este mereu cu ochii după generatorii de oportunități, înșfacă foarte multe ocazii, așadar nu se implică în niciuna suficient încât să-și descopere și să-și pună în valoare resursele – de talent, de inspirație, de expertiză, de curiozitate. Astfel, se lipsește singur de șansa de a se cunoaște pe sine, de a se dezvolta, de a explora, de a se crește.
Devii hoț de oportunități atunci când privești oportunitatea ca pe o ocazie de a lua și de a profita, nu ca pe o șansă de a oferi și de a prețui.
Dacă avem prea mult, nu mai prețuim nimic. Iar dacă nu prețuim nimic, nimic nu ne va fi neprețuit.
CUM SĂ NU DEVII HOȚ DE OPORTUNITĂȚI
Oferă și prețuiește. Învață să alegi.
Fii autentic, ca să poți identifica corect situațiile care ți se potrivesc și să ai acces la toate resursele tale.
Înțelege ce înseamnă stima de sine și smerenia, ca să măsori situațiile și oportunitățile cu unitatea de măsură potrivită.
În loc să fii cu ochii după oportunități, fii cu ochii după abilitățile și competențele tale, caută să îți dezvolți talentul și caracterul, caută să te cunoști și să te dăruiești.
Ai grijă de energia ta fizică, emoțională și spirituală, pentru ca să funcționezi optim și inspirat.
Caută situațiile și oamenii care te inspiră, te susțin și te dezvoltă.
Michael Douglas spune că preferă să aibă un rol mic într-un film bun, decât un rol mare într-un film prost. Valoarea este ceea ce dă măsura lucrurilor, nu cantitatea, nu dimensiunea. Pentru a crea valoare, creează condiții pentru o dinamică bazată pe bunătate, respect, admirație, dăruire, explorare, cunoaștere (nu pe putere, victorie, luptă, vânătoare, dominare și care pe care).
Alege oportunitățile care se înscriu pe curba ta de învățare și continuă să te dezvolte, nu cele care te plafonează.
Alege strategia pe termen lung, în loc de profitul pe termen scurt.
Alege ceea ce îți aduce bucurie, în loc de ceea ce îți aduce numai sau mai ales bani.
Oportunitatea adevărată nu pică în poala ta precum o pară mălăiață, ci presupune muncă și dăruire. Dar numai pentru că munca este grea nu înseamnă că e și cu folos. Alege ceea ce te face să te simți în flux, nu lupta împotriva curentului. Atunci ești în elementul tău, ești inspirat, creativ și rezilient.
Lasă-te ghidat de bucurie. Bucuria este cea mai bună busolă, pentru că este în acord cu talentele și cu valorile tale. Prin urmare, ceea ce îți provoacă bucurie este, în mod implicit, și ceea ce te împlinește și te crește.
Așadar, prețuiește și prețuiește-te. Implică-te, ca să nu te risipești. Dăruiește-te, ca să îți dăruiești.