250 de oameni de IT sub un singur acoperiş: Bugete crescute cu 50% şi mii de locuri de muncă
Totul s-a petrecut la a treia conferință a managerilor de IT din Romania “Accelerating change. Fast Agile CIO” care s-a desfășurat marți, 12 mai la JW Marriott Hotel Bucuresti
Eugen Schwab-Cheşaru, Kostas Loukas, Valentin Tucă, Marcel Chiriac, Cătălina Dodu, Luis Reina, Marcus Frantz, Bogdan Băndilă, Teodor Cimpoeșu, Iulian Fota, Cristian Driga sunt numai câteva nume care au găzduit evenimentul organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu CIO Council România.
Investiţiile în IT vor creşte. Şi nu oricum
Eugen Schwab-Cheșaru a susținut, conform studiului Pierre Audoin Consultants (PAC), faptul că vor creste bugetele IT și vor fi strategic împărțite, pe anumite segmente:
• cybersecurity 49%
• cloud computing 45%
• mobilitate 38%
• BigDATA 36%
Cam acestea sunt procentele, deloc mici, cu care vor creşte strategic bugetele alocate zonei de IT, potrivit lui Eugen Schwab-Cheșaru şi studiul Pierre Audoin Consultants (PAC). Kostas Kampossioras, Technology Consulting Senior Manager al Accenture România a subliniat importanța depășirii limitelor impuse, într-o eră a businessului digital, afirmând 5 trenduri: Internet of Me, Economia Rezultatelor, (R)evolutia platformelor, Companii inteligente, Forța de lucru redefinită.
Atac cibernetic într-o companie? Iată cum se întâmplă
1. PATRU ORE – de atâta timp este nevoie pentru accesarea neautorizată a datelor și sistemelor sensibile
2. 90% dintre organizațiile implicate nu au detectat sau nu au răspuns atacului cibernetic.
3. TOȚI angajații și-au făcut publice parolele, în urma unui test de phishing.
Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele unei simulări conduse de PwC, care a inclus și țara noastră, alături de alte 50 de state. În acest sens, Armin Dinar, Senior Manager PwC Romania, a trasat o direcție despre cum ar trebui să reacționeze companiile în fața riscurilor:
• Nu poți securiza totul – trebuie să ai în vedere o prioritizare concretă
• Nu vorbim despre DACĂ, ci despre CÂND va avea loc un atac cibernetic asupra propriei companii
• Riscurile PARTENERILOR TĂI de afaceri cu care ești interconectat sunt și riscurile TALE – asigură-te că înțelegi pe deplin vulnerabilitățile ecosistemului de business.
• Oamenii sunt cei mai importanți – construiește și menține o cultură, în care angajații tăi sunt responsabili de deciziile care implică amenințările asupra companiei.
„Ne aflăm, din păcate, de mult într-un plin război cibernetic, în care Internetul a devenit o platformă de conflict între entităţi statale, un spațiu amenințat de crima organizată, terorism, activişti, hackeri organizaţi sau singuratici, în care fiecare are propriile ţinte, obiective şi interese (…) „Băieţii răi” vor fi întotdeauna cu un pas înainte. Sau, cel puţin, vor avea avantajul unor minţi odihnite” – Yugo Neumorni, Președinte CIO Council România.
3.000 de joburi care încă sunt ale nimănui
Nu în ultimul rând, deşi este domeniul în care salariile sunt mult peste media din România, companiile au semnalat o lipsă considerabilă a forţei de muncă: 3.000 de joburi disponibile la ora actuală care nu reuşesc a fi ocupate.
„Se ştie că în ultimul an sectorul de IT a fost cel cu zero rata de şomaj, şi asta datorită companiilor mari care se extind tot mai mult. Există, cel puţin 3.000 de posturi care nu sunt acoperite”, a declarat Maria Hostiuc, senior ITC recruitment Brainspotting.