Acțiunile Apple, Coca-Cola, Intel, Visa și Bank of America pot fi cumpărate de mâine prin BVB
Casa de brokeraj Tradeville va fi market maker pentru acțiunile celor cinci companii americane, astfel că investitorii vor avea mereu contraparte în tranzacțiile pe care vor să le realizeze.
Blocul de tranzacționare este de o acțiune, iar variația maximă de preț este de +/-25% față de prețul de referință. Pentru prima ședință de tranzacționare, prețurile de referință ale acțiunilor americane vor fi comunicate de market maker-ul acțiunilor.
Acțiunile Coca-Cola, subevaluate
Titlurile Coca-Cola par a fi subevaluate în comparație cu media segmentului de sector relevant (Pepsico și Dr. Pepper Snapple Group), având în vedere multiplii de preț calculați de către analiștii Tradeville, societatea care va activa ca market maker al celor cinci acțiuni.
“Coca-Cola se distinge prin indicatorii de profitabilitate, marja comercială netă și rentabilitatea activelor, în timp ce ROE (rentabilitatea capitalului propriu – n.r.) este cu 10% mai scăzut față de media celorlate două companii, în special din cauza gradului mai mic de îndatorare”, precizează analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.
Analiștii chestionați de Reuters estimează un profit net de 0,87 dolari/acțiune și o creștere cu 2,6% a cifrei de afaceri.
De asemenea, încrederea în evoluția favorabilă a companiei reiese și din faptul că la începutul lunii februarie, conducerea companiei a anunțat un program de îmbunatățire a productivității, prin care să se economisească anual 350-400 milioane dolari, fiind așteptate economii de 200-250 milioane dolari pe an, rezultate în urma achizițiilor din 2010, când Coca-Cola a preluat imbuteliatorul său din America de Nord, Coca-Cola Enterprises.
Visa, influențată de migrația către moneda electronică
„Visa nu este o acțiune ieftină tocmai pentru că prezintă un potențial de creștere important prin prisma migrării către moneda electonică, așa-numita monedă a viitorului”, consideră Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.
Potrivit lui Dumitrescu, lupta între marile companii ce operează sisteme de plăți se duce pe frontul noilor tehnologii, Visa lansând recent un serviciu de plăți menit să concureze cu PayPal și Google Wallet.
Marja netă de profit înregistrată de Visa este de 43%. Pentru anul fiscal 2012, analiștii citați de Reuters așteaptă, în medie, o creștere a veniturilor cu 10,6% față de 2011.
Acțiunile Bank of America au o volatilitate mare
Titlul Bank of America Corp (BAC) are o volatilitate mare a prețului, ceea ce poate stârni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat.
„Lupta cu rezultatele negative care a marcat anii 2009, 2010 și primele 9 luni din 2011 pare să se fi încheiat, lucru reflectat și de rezultatul net pe acțiune, de 0,70 dolari, estimat de analiștii Reuters pentru 2012”, consideră Magda Sîrghe, analist Tradeville.
Bank of America a înregistrat anul trecut un venit net bancar de 66,2 miliarde de dolari și o marjă netă de 0,13%.
Intel are o marjă netă a profitului de 23,97%
Cu toate că nu a intrat încă în hora smartphone-urilor, Intel a semnat în ianuarie 2012 doua contracte importante cu Motorola și Lenovo pentru livrarea de cipuri pentru telefoane inteligente, iar recent a încheiat o înțelegere cu Nissan privind furnizarea de cipuri pentru aceste automobile.
“Succcesul comercial al celor două contracte va putea fi judecat abia începand cu ultimul trimestru al lui 2012. Până atunci, rămâne de urmărit în ce măsură vânzările în creștere de PC-uri au influențat rezultatele din primul trimestru al anului” precizează analistul Tradeville.
Pentru anul 2012 analiștii citați de Reuters așteaptă, în medie, o creștere a vânzărilor de 4,8% față de anul 2011. Intel este mult mai optimistă cu privire la vânzări, anticipand creșteri de 7-9%.
Apple – interesul investitorilor este meritat
Raportarea financiară pe primul trimestru fiscal a depășit cu mult consensul pieței și lansarea noului iPad.
Creșterea de 73% a vânzărilor și de peste 100% a profiturilor (față de ultimul trimestru din 2011) și cele 3 milioane de dispositive iPad3 vândute în primele 3 zile de la lansare au propulsat Apple în poziția de cea mai valoroasă companie din lume.
Pentru al doilea trimestru fiscal analiștii se așteaptă, în medie, o creștere a vânzărilor de 28,1% față de trimestrul anterior. Deși mai temperate, estimările Apple vorbesc de un avans de 21,5% al cifrei de afaceri și de 30,2% al profitului pe acțiune.