În ce domenii vor să investească francezii în România
La Măgurele, în incinta ELI-NP a avut loc evenimentul "Întâlniri economice Franța-România", organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Într-un loc emblematic pentru cercetarea românească, au fost semnate două acorduri de cooperare în domeniile educaţiei şi cercetării. Este vorba despre un "Protocol de cooperare în domeniul învăţământului şi formării profesionale", semnat de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, şi François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, şi de un "Acord prinvind stabilirea cadrului de colaborare dintre Apollon şi ELI-NP în formarea competenţelor cercetătorilor şi inginerilor în domeniul laserelor de mare intensitate."
"Suntem în special onoraţi să sărbătorim în prezenţa dumneavostră, Domnilor Preşedinţi, reuşitele parteneriatului economic care contribuie la competitivitatea celor două ţări şi la cea a companiilor implicate şi să confirmăm perspectivele sale pozitive şi durabile", a spus, în deschiderea evenimentului, preşedintele CCIFER François Coste.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat încrezător în cooperarea economică dinre cele două ţări, mai ales că aproape toate companiile din CAC 40 sunt prezente în România. Şeful statului a spus că România este şi va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal şi a promis că vom reduce birocraţia şi vom extinde transparenţa şi calitatea instituţională perntru mediul de afaceri. Iohannis a spus şi că suntem conştienţi de importanţa pe care trebuie să o dăm unei infrastructuri adecvate.
"Cooperarea economică dintre România şi Franţa are un potenţial deosebit, nu doar în privinţa sectoarelor tradiţionale, ci şi în sectoarele de viitor, precum industriile creative, inovaţia, IT. De exemplu, industria automobilelor inteligente poate fi un veritabil accelerator pentru industria high-tech şi pentru cercetarea mondială, domeniu în care România dispune de un potenţial consistent. Ne dorim ca acest potenţial să fie cât mai bine fructificat, eventual prin platforme dedicate sinergiei dintre industria auto şi start-up-uri româneşti de inovaţie, software, tehnologie", a declarat Klaus Iohannis.
"Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume. (…) Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce. Laserul va însemna cooperare între cercetătorii noştri de-a lungul mai multor ani", a declarat preşedintele francez.
Francois Hollande a îndemnat companiile franţuzeşti din România să acceseze fondurile europene, în special pentru proiectele de infrastructură, şi a vorbit despre perspectivele de coperare viitoare.
"În energie, perspectivele de cooperare sunt numeroase. Companiile franceze din domeniul nuclear Areva, Andra, Assystem şi altele sunt gata să aducă soluţii testate deja pentru gestionarea deşeurilor, a combustibililor, a creşterii duratei de viaţă a centralelor. Pentru reţelele de încălzire a colectivităţilor locale eficacitatea energetică şi energiile alternative, companiile noastre Engie şi Veolia, instalate în România, sunt gata să vină cu soluţii. În sectorul transporturilor Thales, Alstom, SNEF participă la programe de modernizare feroviară. Alstom este responsabil de mentenanţa metroului din Bucureşti, dar ar putea face mai mult cu partenerii săi români pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor. În domeniul apărării, cooperarea noastră se poate dezvolta în ceea ce priveşte echipamentele navale, elicopterele sau vehiculele terestre. În domeniul aeronauticii, Airbus Helicopters doreşte să contribuie la dezvoltarea filierei de elicoptere în România. Situri industriale din România sunt deja furnizori pentru Airbus şi se vor dezvolta şi mai mult. Compania dumneavostră aeriană, Tarom, este şi ea un partener de încredere al Airbus, semn al angajamentului european. De fapt, este acelaşi demers ca pentru Dacia Renault. Un parteneriat industrial de viitor, pentru a crea mai multă valoare adăugată şi a genera locuri de muncă în ţările noastre", a mai spus François Hollande.
Alături de premierul Dacian Cioloş, liderul de la Elysee a inaugurat o nouă uzină de asamblare a elicopterelor Airbus H215, pe platforma IAR Ghimbav, Brașov. Dezvoltarea acestui proiect va crea 350 de noi locuri de muncă până în 2020. Este vorba despre un proiect care presupune investiții de 51,7 milioane de euro, din care 15,5 milioane de euro în infrastructură, și care beneficiază de ajutoare de stat din partea Guvernului României în valoare de peste 5 milioane de euro.
François Hollande a declarat la Măgurele şi că în România este o adevărată cultură în jurul matematicii şi fizicii, iar această tradiţie ştiinţifică este foare cunoscută în lume, dând exemplul companiei Bitdefender. El a invitat liderii French Tech, hubul online franţuzesc, să îşi îndrepte atenţia către start-up-urile din România.
Singurul om de afaceri român care a vorbit în cadrul evenimentului de la Măgurele a fost Florin Talpeş, CEO Bitdefender. Acesta a mărturisit că este un antreprenor produs parţial de şcoala franceză. Asta pentru că în 1990, când a fondat compania, a avut numai clienţi francezi şi cu ei a lucrat câţiva ani. Iar despre clienţii francezi se spune că sunt printre cei mai pretenţioşi din lume.
"Peste un milion de terminale din mari companii din Franța sunt protejate de soluții de securitate cibernetică furnizate de Bitdefender, în toate domeniile de activitate: administrație publică, educație, sănătate, industrie etc. Unul din trei produse de securitate vândute în magazinele din Franța este Bitdefender", a declarat Florin Talpeş.
Preşedintele francez a invocat şi cel mai de succes parteneriat între România şi Franţa, un exemplu de reuşită pe plan european, dar şi mondial.
„În 1999, preluarea Automobile Dacia de către Groupe Renault era totuși o provocare. În mai puțin de 20 ani, DACIA a devenit prima întreprindere din România ca cifră de afaceri, reprezentând 3% din PIB. Avem 16.000 de colaboratori care au aceeaşi pasiune pentru sectorul auto și care sunt mândri de reuşita companiei lor. Modelele Dacia, în special Logan, Duster, Sandero, s-au impus peste tot în Europa. Dacia a trecut de la o marcă locală la un constructor european recunoscut, prezent în 45 de ţări. […] Dacia a devenit un pilon al economiei românești și este cheia creșterii internaționale a Grupului Renault”, a declarat Dl. Yves Caracatzanis, Președinte Dacia și Director General, Groupe Renault România.
Societățile membre ale CCIFER s-au mobilizat pentru a-și atinge maximul de potențial în România și sunt angajate în dialogul cu autoritățile române, pe tema reformelor realizate sau solicitate pentru a optimiza mediul de afaceri. „Am realizat programul întâlnirii economice pentru a ilustra reușitele parteneriatului Franța – România, pentru a împărtăși viziunea asupra creșterii economice și a locurilor de muncă”, a declarat Dl. François Coste, Președinte CCIFER.
Camera de Comert, Industrie și Agricultură Franceză din România este în slujba membrilor săi pentru a le facilita accesul la aceste oportunități atractive și a depăși obstacolele. CCIFER reunește peste 450 de întreprinderi, cu capital francez și românesc, mari întreprinderi, precum și IMM-uri. În total, membrii CCIFER reprezintă 15% din PIB-ul României și peste 125 000 locuri de muncă.