Soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă
Variante pentru alimentaţie sănătoasă există şi trebuie să remarcăm că avem la dispoziţie multe alternative delicioase. De pildă, Ligia Pop, autoare, printre altele, a cărţilor de bucate "Reţete vegane fără foc" şi "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi", a fost convinsă întotdeauna că alimentele în stare crudă au adevărate proprietăţi curative, însă nu-şi putea imagina ce delicatese pot ieşi din doar câteva combinaţii. „În 2008 am descoperit alimentaţia raw vegană, iar pe măsură ce aprofundam conceptul, înţelegeam cât de importantă este această alimentaţie pentru buna funcţionare a corpului omenesc, spune Ligia. Am plecat la drum, ştiind că nu voi promova niciodată extremismul, adică 100% raw food, ci îi voi îndemna pe oameni să redescopere crudităţile sub o altă formă, adică a preparatelor pline de gust, cu aspect superb.”
Raw food diet este un stil de alimentaţie în care procentul de mâncare vegană nepreparată termic diferă, şi nimeni nu spune că trebuie să renunţăm la mâncarea gătită. Majoritatea raw foodiştilor consumă un procent de 75-80% crud şi restul e gătit vegetarian, precum supele de legume, preparatele făcute la slow cooker la temperatura sub 40 C pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică, aşadar, cât mai natural.
„Pentru cei care vor să se vindece de boli de toate felurile, centrele de sănătate gen Hippocrates Institute din Florida şi Institutul Gerson din Europa şi SUA, care au experienţă de peste 60 de ani în tratarea diverselor forme de boală prin tratamente cu hrană vie complexă, recomandă ca un regim 100% vegetal să fie obligatoriu, lipsit de orice fel de zahăr, chiar şi în forma sa naturală”, spune Ligia.
Adaos la dieta zilnică
Când spunem hrană vie, ne gândim imediat la salate, morcovi şi mere, însă vegan înseamnă şi o varietate de nuci (toate înmuiate în prealabil), seminţe germinate şi crescute în vlăstari, legume rădăcinoase şi frunzoase, bogate în clorofilă, uleiuri naturale presate la rece, alge marine, cacao sau carob, fructe şi legume uscate. „Cu toate aceste ingrediente se pot face variaţii şi combinaţii deosebite şi gustoase”, ne asigură Ligia.
Ideea din spatele acestui fel de alimentaţie este ca omul să adauge în dieta zilnică lângă mâncarea gătită cantităţi mari de hrană vie, de origine vegetală, căreia nimeni nu-i poate discredita calităţile nutriţionale.
„Toate sunt recomandate şi copiilor, şi cine nu şi-ar dori să ofere copilului, în loc de dulciuri bogate în zahăr şi E-uri, dulciuri sănătoase, fără zahăr, care să nu le afecteze sistemul imunitar şi dantura?”, se întreabă Ligia. Beneficiile mâncării raw vegane constau în superioritatea ei nutriţională faţă de mâncarea gătită, în conţinutul ridicat de nutrienţi regăsit în crudităţi, ca şi vitamine, minerale, proteine şi enzime, crede nutriţionista. În bucătăria raw vegană, alimentele nu sunt pregătite la peste 40 C, şi asta înseamnă că enzimele din ele sunt intacte şi gata să ne ajute în orice reacţie chimică din corp şi în protejarea şi lupta împotriva bolilor. Interesant este că femeile sunt mai preocupate de prepararea unor meniuri şi se gândesc de fiecare dată când se apucă să gătească ceva la sănătatea întregii familii. Tot ele sunt preocupate să-şi menţină silueta, pielea şi corpul într-o stare cât mai „proaspătă” şi apelează la aceste miracole oferite de natură, sub forma unor reţete arătoase şi pline de nutrienţi compacţi, spune Ligia.
Preţul unei mese sănătoase
De câte ori ne propunem să mâncăm vegetarian sau vegan, apare întrebarea „Oare nu e mai scump?”
„Cei care susţin că este scump să mănânci sănătos de cele mai multe se uită doar la preţurile unor ingrediente, fără să realizeze că acestea se folosesc în timp şi nu toate odată. Oricum, chiar dacă mulţi susţin că este scump, cei care chiar gătesc vegetarian, vegan sau raw descoperă că nu cheltuiesc mai mult ca înainte, chiar de multe ori mai puţin. Dacă stăm să analizăm la rece şi dacă am calcula cât cheltuim pe mâncarea obişnuită, o să vedeţi că este poate mai costisitor decât dacă am mânca mai sănătos. Gândiţi-vă cât costă un kilogram de carne de pui sau porc, mezelurile şi semipreparatele, lactatele, ouăle, pâinea, orezul, uleiul clasic etc.”, spune Ligia.
Mâncarea crudă este foarte săţioasă şi e mai greu să o consumăm în exces, mai ales din cauza folosirii unei cantităţi mari de seminţe încolţite, diverse feluri de nuci înmuiate şi rădăcinoase, care nu îngraşă, dar care sunt foarte hrănitoare. „Să vă dau un exemplu de economie când vine vorba despre alimentaţie raw vegană. Dimineaţa mâncăm lapte de migdale sau orez, cu cereale sub formă de fulgi sau încolţite. Laptele de migdale îl facem din 250 de grame migdale crude (10 lei) plus doi litri de apă, strecurând pulpa. Acest lapte ne ajunge pentru două zile, dacă îl ţinem la frigider. Pulpa rămasă o putem amesteca apoi cu fructe uscate sau facem un blat de tort, o pâine sau fursecuri. Din lapte, dacă rezervăm o cană şi o amestecăm cu un fruct, mai iese şi o îngheţată delicioasă”, explică Ligia.
Bio, natural sau tradiţional
Deşi nu se cunosc informaţii la nivel naţional despre numărul românilor care reuşesc să ţină dietă, putem bănui că el este totuşi în creştere. Cei de la site-ul biomania.ro au remarcat faptul că tot mai mulţi oameni devin interesaţi de o alimentaţie sănătoasă. Practic, numărul clienţilor lor a crescut, la fel şi gama produselor solicitate. „Două sunt motivele pentru care avem o gamă foarte variată de produse bio: dorinţa noastră de a oferi o paletă foarte largă de produse bio şi cerinţele tot mai sofisticate şi mai variate ale cumpărătorilor, pe care încercăm să le satisfacem”, spun reprezentanţii site-ului.
Cele mai căutate produse sunt băuturile vegetale din cereale, biscuiţii, cerealele pentru micul dejun, produsele fără gluten, produsele vegan şi pastele făinoase. Se cumpără în egală măsură produse noi şi produse recomandate. Clienţii au de ales între produsele bio (care sunt certificate de organisme specializate), produsele naturale (care nu sunt certificate) şi produsele tradiţionale.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici
Revista CARIERE poate fi găsită la punctele de presă In Medio, Relay, One Minute și în rețeaua magazinelor Auchan, Real, Kaufland și Cora.