Studiu: Se îndepărtează milenialii de capitalism?
Astfel, 44% dintre tinerii din Statele Unite ale Americii ar prefera să trăiască într-un stat cu sistem socialist, iar 7% vor un regim comunist, doar 42% preferând organizarea politică și economică de tip capitalist, relevă un studiu realizat recent.
Mai pe larg, potrivit studiului efectuat de Institutul de sondare a opiniilor YouGov și de Fundația memorială a victimelor comunismului, cu sediul in Washington, D.C., studiu citat de către Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk/news/article-5044527/Survey-shows-millennials-prefer-socialism-capitalism.html), 44% dintre tinerii americani cu vârste de până în 35 de ani ar prefera un sistem socialist, 42% unul capitalist, 7% ar vrea un sistem comunist, iar alti 7% unul fascist.
Comparativ, la nivelul populației totale din SUA, 59% dintre cetățeni preferă un sistem capitalist, 34% ar vrea unul socialist, 4% ar vrea un sistem fascist, iar 3% unul comunist, conform sondajului realizat in intervalul 28 septembrie – 5 octombrie pe un eșantion reprezentativ de 2.300 de persoane, cu vârste de peste 16 ani.
Posibile explicații
"O posibilă explicație a rezultatului este că 53% dintre tinerii americani cred că economia Statelor Unite funcționează în detrimentul lor", explică autorii studiului, precizând că, în acest context, aproape jumătate dintre tinerii americani consideră că un sistem socialist le-ar conferi cel mai mare grad de securitate socială. Tinerii de la începutul mileniului al III-lea reprezintă acum cea mai extinsă generație din SUA și observăm unele tendințe îngrijorătoare. Tinerii par să se îndepărteze din ce în ce mai mult de capitalism, orientându-se spre socialism și chiar spre comunism, pe care le consideră variante alternative viabile", a declarat, pentru postul Fox News, Marion Smith, directorul executiv al Fundației memoriale a victimelor comunismului.
Mihai Dumitrescu, consultant și trainer, consider că tinerii au nevoie să fie “<ajutați> să se integreze în societate și în organizații”, altfel ne vom trezi că tineretul acesta blamat își construiește o lume în care vom fi din ce în ce mai străini. Despre mileniali se spune că vor să schimbe lumea, luptând pentru diverse cauze sociale sau de mediu, iar studiul “Millenials: Atitudini, așteptări, aspirații și decizii“, efectuat de Lowe Group și compania de cercetare iSense Solutions, indică implicarea tinerilor și la nivel organizational.
Membrii Generaţiei Millennials sunt tinerii născuţi între anii 1990 şi 2000, într-un context favorabil şi un mediu mai abundent faţă de generaţiile anterioare. Ei au avut acces la toate experienţele şi lucrurile pe care părinţii lor şi le-au dorit: călătorii, gadget-uri, informaţii fără limite. De aceea, sunt, în general, mult mai dezinvolţi, mai conectaţi la visele lor şi cu o dorinţa mai mare de libertate. Potrivit experților, Millennials sfidează limitele – le e mai puţin teamă de consecinţe, pentru că trăiesc cu percepţia că lumea este un ocean infinit de posibilităţi.