Un altfel de leadership: Tânărul care conduce Corul Național Madrigal la doar 27 de ani
În CV-ul oricărui manager cultural, colaborarea cu o instituție precum Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”este genul de experiență care va atârna greu și îți va schimba pentru totdeauna consistența cărții de vizită, dar poate fi și acea colaborare suficient de riscantă care să-ți încheie pentru totdeauna cariera în domeniu.
Corul Național Madrigal, simbol muzical și cultural al României, ansamblul care în vremuri de restriște aducea în sufletele românilor bucurie și valoare și reprezenta țara asta peste hotare în altă lumină decât cea intens roșiatică pe care o dorea sistemul comunist, ajunsese la momentul trecerii în neființă a fondatorului său, regretatul dirijor Marin Constantin, într-un moment delicat. Cum să reinventezi un cor? Corurile ne aduc aminte de Cântarea României, parcă au devenit desuete. Cum poți face proiecte de management care să readucă un ansamblu coral, fie el și simbol național, în atenția publicului. Cum să concurezi pe o piață culturală din ce în ce mai diversă și competitivă? Și, cea mai importantă întrebare, cum să faci toate aceste lucruri la doar 25 de ani și să și reușești?
Personajul care a rezolvat această ecuație dificilă se numește Emil Pantelimon și este managerul Corului Național de Cameră Madrigal “Marin Constantin” din august 2015, din același an conduce Direcția “Cantus Mundi”, cel mai ambițios program al Madrigalului. În paralel este director de comunicare la Opera Comică pentru Copii, unde are rezultate la fel de spectaculoase. A ajuns în aceste funcții după ce timp de aproape patru ani a fost asistent manager în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.
Istoria personală a unui pasionat de istorie
De evenimente culturale și responsabilitate socială Emil Pantelimon s-a ocupat începând cu clasa a IV-a. Revista pe care a creat-o atunci, împreună cu un prieten, și pe care a vândut-o inițial colegilor de clasă, a ajuns la un tiraj de 8000 de exemplare doar 6 ani mai târziu. În paralel cu această revistă, devenită o adevărată mișcare a jurnaliștilor elevi din Covasna, organiza un festival de colinde la Sfântu Gheorghe, festival la care participau personalități precum Felicia Filip, Gheorghe Zamfir și Radu Beligan. Așadar, un manager cultural care până la 25 de ani avea deja un deceniu de experiență în domeniu.
Marea lui pasiune este istoria, așa că a optat pentru cursurile Facultății de Științe Politice și a continuat cu Institutul Diplomatic Român. A lucrat apoi în echipele a doi miniștri ai culturii, pe probleme de comunicare și artele spectacolului, coordonând activitatea Biroului de Presă din cadrul instituției.
Ocuparea postului de coordonator de comunicare al Corului Madrigal l-a adus și mai aproape de muzică și cultură. Rezultatele sale excepționale și o întâlnire cu maestrul Ion Marin, celebrul dirijor de talie internațională și fiul lui Marin Constantin, au schimbat cursul carierei sale, primind propunerea de a conduce Direcția “Cantus Mundi”. De aici și până la numirea sa ca manager al Corul Național Madrigal nu a mai fost decât un pas, pe care l-a făcut fără să stea prea mult pe gânduri.
Cele mai importante proiecte ale Corului Madrigal
Sub coordonarea lui Emil Pantelimon, Corul Național Madrigal a intrat într-o nouă etapă de creștere. Pentru prima oară corul are proiectele sale proprii, atât muzicale cât și de educație.
De pildă, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018, Corul Madrigal va realiza un o istorie sonoră a celor mai importante compoziții corale din ultima sută de ani.
Corul Madrigal, prin proiectul “Cantus Mundi”, a inițiat, încă din 2011, o amplă mișcare de educație prin muzică, la nivel național. Până în 2018 vor instrui peste 4000 de dirijori din toată țara și peste 250.000 de coriști la nivel național. Doar luna aceasta au fost înființate 100 de coruri noi în București. Prin intermediul acestui program, copii din toate colțurile țării vor fi instruiți după o metodă unică, urmând manualul elaborat de specialiștii Corului Madrigal. Este un proiect care topește barierile geografice, de vârstă, etnie sau apartenență socială. “Cantus Mundi” vrea să ridice barierele de comunicare și să facă o punte prin care generațiile care vin din urmă să înțeleagă magia muzicii și faptul că prin cultură se pot dezvolta altfel.
“Cantus Mundi” este unic în România, dar ideea de a crea în țară un astfel de motor cultural, care să aducă copiii și tinerii mai aproape de muzică, s-a inspirat dinEl Sistema,un proiect dezvoltat în Venezuela anilor ’70, condus de către José AntonioAbreu, care a avut ca rezultat concret peste 400 de orchestre de tineret. Proiectul a avut un dublu efect: a format personalități muzicale de talie internațională, ca Gustavo Dudamel, și a redus semnificativ rata criminalității stradale la nivel național.
În România, prin platforma cantusmundi.com/ro, oamenii sunt aduși alături prin muzică, atât din punct de vedere artstic, cât și din punct de vedere social. Această platformă este un instrument integrat de lucrări, dar și cu o bibliotecă digitală de partituri scrise și înregistrări. O demonstrație a eficienței acestei metode de educație muzicală este a treia ediție a Galei Cantus Mundi, care va avea loc la Opera Comica penru Copii în 12 decembrie, la care participă peste 300 de copii din București și 5 județe.
.
Cu această ocazie va fi lansat și un manual al dirijorului de cor, un material inovator prin care un profesor de muzică, un preot sau un educator poate să-și facă propriul cor. Manualul este coordonat de Emil Pantelimon și Anna Ungureanu și cuprinde informații diverse, de la alegerea repertoriului muzical la structurarea unui concert, modalități de promovare sau strategii de implicare a comunității.
”Madrigalul pregătește iarna aceasta cel mai interesant concert de Crăciun, în 17 și 18 decembrie, la Ateneul Român. Va fi un alt concept, o nebunie de sunet și imagine și vor fi foarte multe surprize pentru publicul spectator. Toate aceste idei, toată această forță, toată această energie vine cu o echipă foarte puternică în spate, vine cu dorința ca mișcarea corală din România să crească exponențial.”, spune Emil Pantelimon.
La finalul lunii noiembrie, membrii Madrigalului au susținut un concert extraordinar la Palatul Națiunilor din Geneva, cu ocazia Summitului Global de Religie, Pace și Securitate 2016, unde vor cânta în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ai ONU. Corul Madrigal promovează, și în felul acesta, multiculturalismul și deschiderea către toate religiile.
În luna decembrie Corul Madrigal pregătește un concert de Crăciun cu un concept nou, plin de surprize pentru publicul spectator, în premieră la Ateneul Român. Pe 17 și 18 decembrie, publicul va avea ocazia să vadă un spectacol plin de energie și forță creatoare.