Animatii marca PIXAR
In 1979, casa de productie LucasFilm angaja aproape 44 de persoane din cadrul Institutului Tehnic din New York, pentru a lucra la montaj digital, nu la grafice. Dupa sapte ani, Steve Jobs achizitioneaza studiourile pentru zece milioane de dolari cu intentia de a vinde computere cu tehnologia companiei catre laboratoare medicale si universitati.
Curand, abandoneaza ideea si fondeaza o noua companie, independenta, cu Edwin Catmull, care ramane membru al echipei executive. John Lasseter, dublu castigator al Premiului Oscar, regizor si animator, supravegheaza toate proiectele studioului, ca vicepresedinte executiv al Departamentului de creatie. Alti membri notabili ai echipei executive sunt Sarah McArthur (vicepresedinte executiv de productie), Simon Bax (vicepresedinte executiv si trezorier) si Lois Scali (vicepresedinte executiv si consilier general).
Achizitie
Toate lungmetrajele Pixar au fost realizate in colaborare cu Walt Disney Pictures. Cele doua companii au semnat un acord pentru zece ani si cinci filme, prin care se obligau sa imparta costurile de productie si profitul, Disney primind 12,5% din incasari si drepturile filmului. Acordul s-a dovedit fructuos pentru ambele companii, insa lungmetrajele Pixar s-au bucurat de mai mult succes decat filmele de animatie proprii Disney.
In noua alianta, Pixar, imputernicita de pozitia superioara castigata in timp, urma sa plateasca companiei Disney doar pentru distributie, fara sa imparta profitul si fara sa-i ofere drepturile comerciale. Cum era de asteptat, oferta nu a fost acceptata de Disney, iar Pixar nu si-a exprimat disponibilitatea de a face o alta concesie. Negocierile au esuat la mijlocul lui 2004, cand Jobs declara public ca Pixar e in cautarea unor noi parteneri, altii decat Disney. Acesta urma sa pastreze drepturile primelor filme, rezervandu-si dreptul de a crea continuari. In plus, in 2005 a inceput sa produca filme proprii cu ajutorul tehnologiei 3D, iar primul dintre acestea a fost "Puiu' mic".
Totusi, Pixar nu a reusit sa dezvolte negocieri cu alti distribuitori, care au considerat termenii impusi de studiourile de animatie ca fiind inacceptabili. Dupa o lunga pauza, tratativele dintre cele doua companii au fost reluate in urma plecarii lui Michael Eisner, de la conducerea Disney in septembrie 2005.
Primele cinci lungmetraje produse de Pixar au incasat peste 2,5 miliarde de dolari, transformand-o, astfel, in casa de productie cu cele mai mari succese din toate timpurile. In ciuda acestui fapt, Michael Eisner si Steve Jobs nu s-au inteles niciodata. Din cauza unor divergente de natura personala si financiara, contractul nu a fost reinnoit si a expirat in 2006, odata cu filmul "Cars" – ultima colaborare a celor doua companii.
Un lucru oarecum neasteptat s-a petrecut la inceputul anului 2006, cand dupa numeroasele succese ale lungmetrajelor "Toy Story" (1995), "Monsters Inc." (2001) sau "The Incredibles" (2004), Steve Jobs s-a hotarat sa vanda pachetul majoritar de actiuni tocmai companiei rivale: Walt Disney Company, in urma unei tranzactii de 7,4 miliarde de dolari, astfel luand nastere cel mai mare studio de animatie din lume. In urma tranzactiei, Steve Jobs a intrat in consiliul de administratie al Disney, fiind in prezent cel mai mare actionar individual.
"Omul redarii"
Specialistii in tehnologii grafice inovative care lucreaza pentru Pixar sunt creatorii software-ului RenderMan ("omul redarii"), folosit pentru redarea imaginilor hiperrealiste, de inalta calitate, din filmele de animatie.
In anul 1986, Pixar realiza primul scurtmetraj de animatie "Luxo Jr.", care este nominalizat, in urmatorul an, la premiile Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie. In 1987, Pixar castiga primul Oscar pentru cea mai buna animatie cu "Tin Toy" si tot in acelasi an, cu ajutorul programului RenderMan, studiourile lansau prima lor reclama, la Tropicana. In anul 1993, echipa Pixar finaliza cunoscutul logo al companiei International Business Machines (IBM) si alte cateva reclame.
Premii
Animatiile Pixar au castigat numeroase premii Oscar, Globuri de aur si alte premii acordate la diferite festivaluri de profil. "Toy Story", "Monsters, Inc.", "Finding Nemo", "The Incredibles", "Ratatouille", "Cars" sau cel mai recent lungmetraj, "WALL-E", sunt doar cateva dintre lungmetrajele apreciate si premiate de critici.