Gatitul, managerii si motivarea
Cariere: In ce consta teambuilding by Delice Cook & Fun si de ce credeti ca functioneaza?
Horia Virlan: La Delice Cook & Fun s-a creat mixul perfect de distractie, relaxare si arta culinara. Echipele vin pentru un team building interactiv, in care fiecare participant e implicat 100%. HR managerii aleg sa-si trimita echipele aici pentru a avea parte de un program in care gatesc si se distreaza alaturi de bucatari celebri, totul culminand cu o masa copioasa si un vin atent selectionat. In cadrul grupului se dezvolta colaborarea, se construiesc echipe de succes, unite si eficiente; se dezvolta astfel spiritul de echipa, buna colaborare si comunicare. Eu si Cezar Munteanu, bucatarii sefi implicati, suntem gazde si entertaineri deopotriva si stimulam colaborarea intre si in cadrul echipelor.
Le place managerilor sa gateasca? Cum se descurca?
Veti fi surprisi sa vedeti ca managerilor chiar le place sa gateasca. Chiar daca ritmul de viata nu le permite sa petreaca prea mult timp in bucatarie, cu totii descopera o noua dimensiune a gatitului si anume aceea prin care se relaxeaza, prin care se desprind de rutina cotidiana, de problemele de la birou. Timp de aproximativ o ora, cat dureaza sa gateasca doua preparate, toata atentia lor este indreptata spre bucatari si implicit spre gatit. Unul din rolurile mele este si acela de a-i coordona foarte indeapropape, impreuna cu asistenta mea. Toti gatesc in acelasi timp, nu ramane nimeni in urma, ii ajut, gatesc impreuna cu ei, le impartasesc din trucurile si sfaturile mele. La sfarsit toata lumea e absolut incantata de ceea ce au gatit cu mana lor, toate preparatele ies delicioase si fiecare are satisfactia de a duce la bun sfarsit o activitate de care nu erau prea increzatori la inceput.
La finalul unui astfel de curs, cu ce raman participantii?
La finalul fiecarui curs participantii primesc o mapa cu diplomele de participare, personalizate cu numele fiecaruia si cu autograful bucatarului chef. Se creeaza inca un moment interactiv, ca un fel de premiere, in care fiecare este strigat si i se inmaneaza diplome, in aplauzele colegilor. Mai mult decat atat, participantii raman cu experienta unica de a se implica intr-o activitate placuta si extrem de relaxanta, alaturi de colegii lor, dar care ii si implica pe fiecare in parte. Descopera in acelasi timp noi informatii despre colegii lor (gusturi, abilitati, obiceiuri, mod de viata etc.) pe care in mod normal nu le-ar fi descoperit, intarind in acest fel comunicarea si buna relationare.
Ce retete sunt gatite in timpul unor astfel de cursuri si in functie de ce le alegeti? Care au cel mai mare succes?
Participantii isi aleg dintr-o diversitate de tematici culinare, cum ar fi: mediteraneana, mexicana, libaneza, spaniola, italiana, greceasca, French cuisine, traditional romanesc, mancaruri de sezon, British pub food etc. In functie de tema culinara aleasa, eu propun preparatele specifice. Retetele sunt simple si rapide, toate ingredientele sunt proaspete, gatim sanatos. Si propun de fiecare data preparate cat mai interesante, pe care participantii nu le-ar gati de obicei acasa. Cel mai mare succes l-a avut pana acum tematica mediteraneana pentru ca inglobeaza o arie mai larga de specificuri culinare.
Exista si un "debriefing" care are loc la finalul acestor cursuri? Care sunt concluziile intalnite cel mai frevent?
Sigur, se face o evaluare a preparatelor, a modului sanatos in care au fost gatite ingredientele principale. Fiecare echipa primeste sfaturi din partea mea, care le sunt utile si mai departe, in propria bucatarie. Nu exista invinsi sau invingatori. Ca si concluzie generala, participantii sunt incantati de ceea ce gatesc singuri, dar sub coordonarea mea, si repeta cu drag experienta si acasa, cu prietenii. Vor sa revina la petrecerile Delice Cook & Fun pentru a incerca si alt specific culinar.
Ce tip de companii prefera acest tip de cursuri?
Nu exista un anumit tipar al companiilor. Important e sa-si doreasca un team building interactiv, dar in cadrul caruia sa si manance foarte bine calitativ. Participa companii din diverse domenii, cele mai multe care nu au legatura cu domeniul culinar.
Exista mai multe formule pe care le-ati testat in organizarea cursurilor? Care sunt beneficiile si posibilele dezavantaje ale fiecareia?
Petrecerile culinare sunt mobile, ceea ce inseamna ca pe langa locatia proprie, ne putem adapta si altor locuri cum ar fi: sali de conferinte, sedii de companii, terase in aer liber etc. Plus ca fiecare petrecere culinara poate fi animata, in functie de obiectivul team building-ului prin prezentare de vinuri, demonstratii de aranjare a mesei pentru cina sau putem aduce echipe de dansatori profesionisti in functie de tema culinara aleasa etc.
Ce rol poate avea mancarea in construirea spiritului de echipa?
Mancarea a fost intotdeauna o modalitate perfecta de a aduce oamenii impreuna. Gatitul, in special, este modul prin care iti cunosti mai bine prietenii si te apropii de colegi/colaboratori. Orice bariera de comunicare este data la o parte atunci cand persoane de pe diferite niveluri profesionale gatesc impreuna.