Maria Dinulescu: Nu mi-ar placea ca Nora sa-mi fie prietena
Nora din serialul “In Deriva” (HBO Romania) este senzuala si inteligenta, capricioasa si foarte caustica. La cei 30 de ani ai sai ea are o personalitate nevrotica si narcisista ce-i permite auto-analize necrutatoare, dar care nu o pot impiedica sa se indragosteasca de propriul sau terapeut.
Care au fost etapele selectiei in castingul serialului In Deriva?
Mai intai am fost invitata sa filmam 10 minute de prezentare din pilot pentru doua posibile companii de productie. Tino Furtuna a fost cel care a riscat investind o suma remarcabila in decor si pregatire. Desigur ca astfel a prezentat cea mai mare incredere si cu siguranta acesta a fost unul dintre motivele pentru care a castigat realizarea proiectului. Dupa o perioada am fost chemata sa ma intalnesc si cu domnul Iures. A urmat o discutie in care Senior Vicepresident Original Programming HBO Central Europe, Marc Lorber, mi-a spus ca vrea sa faca o alegere care sa functioneze foarte bine si cu celelalte personaje, dar ca din punctul lui de vedere eram ce isi dorea. La randul meu, apreciindu-i profesionalismul, l-am rugat sa ma aleaga numai daca eram cea care putea sa realizeze acest personaj foarte bine. Nu mi-am dorit sa intru in proiect daca nu eram cea mai buna.
Orfana de mama de la o varsta foarte frageda, Nora a fost intotdeauna colacul de salvare de care neconsolatul sau tata s-a agatat cu disperare, lipsind-o, astfel, de o veritabila figura paterna. Marcata de aceasta lipsa si tanjind dupa afectiune, adolescenta Nora a sedus un barbat mult mai in varsta decat ea. Acum, ajunsa la maturitate, aceeasi instabilitate emotionala o face sa se teama de casnicie, sa-l respinga pe cel care o iubeste si sa se indragosteasca iremediabil de psihoterapeutul ei.
Descrie-ne o zi de platou
Incepe cu o noapte inainte in care nu ma pot odihni. O trezire la 06:30, improspatare cu parfumul masculin special luat pentru caracterizarea personajului, echipa tehnica pe care nu o simti pe platou, lucrul la milimetru al gesturilor, zambetelor, scuturilor impreuna cu regizorii, somn in timpul pauzei de masa, solutii de a pastra personajul agresiv si puternic, dar si blandete provenita din intelegere pentru partener. Feedbackuri de la directorul de imagine Adrian Silisteanu – omul cel mai obiectiv de pe platou.
Ce ai simtit cand s-au incheiat filmarile?
Bucurie. Mi-am dorit sa nu ma mai intalnesc cu Nora. Bucurie pentru ca printr-un personaj agresiv am invatat ce valoare are blandetea si speranta ca ma voi intalni cu aceeasi echipa ca sa realizam o comedie tot la HBO.
Cat de mult te-ai regasit in personaj?
Poate placerea de a vorbi despre mancare ne este comuna si asta pentru ca i-am imprumutat-o. Altfel, ea este o fata al carui destin nu l-am cunoscut si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Este victima manipularii sexuale a unui barbat cu 30 de ani mai mare, efectului mortii mamei, asumarea responsabilitatii fata de un tata ca o leguma si a proiectiilor facute asupra psihologului. Imposibilitatea de a vedea realitatea o distruge. Am incercat sa o ajut si sa o umanizez, dar daca as cunoaste-o in viata reala nu mi-ar placea sa imi fie prietena. Este foarte dura, rece, nu stie sa isi exprime sentimentele si nu ii pasa de ale celorlalti.
Crezi in psihoterapie?
Sunt multe domeniile din care poti alege sa privesti si sa analizezi viata. Fiecare unghi in care te plasezi iti dezvaluie o noua nuanta. Unora le place matematica, altora astrologia, sunt unii care aleg psihologia si multi religia.
Cum ti s-au parut filmarile? Cat au durat filmarile pentru personajul tau? Care era programul tau?
A fost colaborarea ideala. Jucand personajul unui pacient veneam la filmari doua zile, o data la doua saptamani.
Ce proiecte ai in vedere acum?
Ca de obicei sunt deschisa la tot ce se intampla nou si fac alegerile care mi se potrivesc. Am primit o bursa de 5.000 de Euro din partea UNESCO si a Ambasadei Japoniei pentru a participa la un curs postuniversitar "Teatrul si cultura Japoniei" care a fost sustinut in limba engleza de profesori japonezi. In acelasi timp dezvolt un proiect de fotografie pe partea de online, pun bazele unei fundatii care va reprezenta inceputul maturizarii mele, am fost invitata la fabricademedia.net din Cluj Napoca si la intalnirile din Bucuresti la ftmc.ro
Transmite-le ceva celor care te vor vedea in "In Deriva"
Sper sa o iubiti voi mai mult pe Nora decat am reusit eu!
Ce reprezinta HBO pentru tine?
HBO pentru mine este televiziunea care a finantat documentarele "Australia", "Victoria", "Lumea vazuta de Ion B". HBO este sansa oamenilor talentati din Romania de a se exprima si de a crea in conditii cel putin optime de lucru. Si in forma de gluma, HBO poate sa fie prescurtarea de la hotarare boemica organizata.
HBO Romania va difuza incepand din 6 februarie, in fiecare duminica, un maraton “In deriva” dedicat fiecarui caz de terapie, din cele 5 prezentate in serial. Primul maraton va fi alcatuit din episoadele care urmaresc cazul Norei. Ea a fost pacienta doctorului psihoterapeut Andrei Poenaru in sedintele care au avut loc in fiecare seara de luni, timp de 9 saptamani.
Maria Dinulescu a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale – Bucuresti (sectia Actorie Teatru si Film – clasa prof. dr. univ. Sanda Manu – Ion Cojar). Pana in acest moment a avut roluri in 20 de scurtmetraje, 12 lungmetraje (printre care California Dreaming si Pescuit Sportiv) si cateva seriale TV.
"In deriva" este primul serial original produs de HBO Central Europe in Romania, ce isi concentreaza actiunea pe una dintre caracteristicile societatii moderne, sedinta de terapie, vazuta prin ochii unui psihoterapeut de elita.
Marcel Iures, unul dintre cei mai faimosi actori romani, interpreteaza rolul principal – cel al psihoterapeutului al carui univers profesional si personal pare sa se destrame, saptamana de saptamana.
In alte roluri ii puteti remarca pe: Vlad Zamfirescu, Maria Mitu, Bogdan Dumitrache, Andreea Bibiri, Gabriela Butuc și Tamara Cretulescu.
Regia serialului In deriva este semnata de Adrian Sitaru si Titus Muntean, iar producția a fost asigurata de compania Film Factor. Producator general din partea HBO Central Europe este Marc Lorber, iar producatori executivi sunt Aurelian Nica și Andrei Cretulescu. Scenaristi au fost Andy Lupu, Anca Gradinariu si Augustin Cupsa.
Cazul Norei va fi redifuzat integral duminica, 6 februarie, pentru aproximativ 4 ore, incepand cu ora 15:30.