St. Patrick’s Day – o petrecere universală
Iniţial o sărbătoare catolică, această zi a devenit o ocazie de celebrare a culturii irlandeze în toate colţurile lumii. Paradoxal, sărbătoarea specific irlandeză îşi are originile în Statele Unite ale Americii debutând, pe 17 martie 1762, la New York, cu parada soldaţilor irlandezi din armata britanică. Ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului XVII. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut şi Festivalul Sfântului Patrick. De atunci, această serbare populară a ajuns să fie celebrată peste tot în lume, asociindu-se cu un puternic sentiment al distracţiei, sociabilităţii şi prieteniei.
Sfântul Patrick s-a născut în anul 387, la sud de Zidul lui Hadrian din Marea Britanie, pe atunci parte a Imperiului Roman. La o vârstă încă fragedă, a fost capturat de păgânii irlandezi şi ţinut în robie timp de şase ani, fiind crescut în spiritul locului. Câţiva ani mai târziu, după ce a studiat religia la mănăstirile de pe continent, Papa Celestine I îl trimite, în calitate de episcop, să facă muncă de apostolat pe tărâmul păgânilor şi al druizilor, reuşind ca în 30 de ani să creştineze întreg teritoriul Republici Irlanda de astăzi. Coform folclorului irlandez, el se folosea de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi. Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei.
Spiritul irlandez se sărbătoreşte peste tot în lume, cele mai importante activităţi având loc în Statele Unite ale Americii. De 40 de ani, irlandezii din Chicago îşi manifestă spiritul de sărbătoare prin transformarea râului Chicago în verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale). Parada de ziua Sfântului Patrick din New York datează încădin anul 1762, fiind cel mai mare eveniment de acest fel din SUA. Peste125.000 de oameni se opresc la Catedrala Sfantului Patrick de pe Fitfth Avenue, pentru a primi binecuvantarea arhiepiscopului de New York.
Sărbătoarea irlandeză prinde viaţă şi în Japonia, Noua Zeelandă sau Coreea de Sud, prin festivităţi pe străzi şi petreceri tematice. Anul acesta, în România, tonul petrecerii va fi dat de petrecerile autentice, în stilul „Paint the Town Black”, în jurul unei pinte pline de Guinness.
În perioada 7 – 17 martie, Guinness a pregătit o serie de activări în 85 de puburi partenere din toată țara. Acţiunile Guinness vor avea loc în 25 de oraşe, printre care Braşov, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Oradea, Craiova şi Bucureşti.
Conceptul „Paint the Town Black” este promovat în România prin decalogul „postului negru Guinness” – 10 reguli stricte pentru adevăratul consumator de Guinness. Astfel, cei care respectă decalogul şi beau minimum 3 pinturi de bere în perioada campaniei pot câştiga mii de premii instant sau, prin tragere la sorţi, un weekend pentru două persoane la Dublin, cu ocazia Arthur Guinness’ Day (septembrie 2013). Premiile pregătite de Guinness constau în pinturi de bere, CD-uri cu muzică irlandeză sau celebrele pălării Guinness.
Bucureştenii vor putea participa pe 17 martie, de St. Patrick’s Day, la un spectacol în aer liber organizat în Centrul Istoric al Bucureştiului, în parteneriat cu Ambasada Irlandei. După concert, bucureştenii sunt aşteptaţi cu multe surprize şi oferte în puburi, pentru a continua petrecerea alături de Guinness.
Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele şi activările care vor avea loc în locaţiile partenere, cei interesaţi sunt invitaţi să urmărească pagina de Facebook Guinness România.