Stradivarius, Guarneri, Gagliano, Testore în Festivalul „Viori de Colecţie”, la Sala Radio
"Confecţionarea viorii a stârnit de-a lungul secolelor imaginaţia şi măiestria câtorva mari lutieri ca Stradivari, Guarneri, Testore, Gagliano, care au realizat ceva mai mult decât un instrument: o
bijuterie acustică.(…) A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamna un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. " – a declarat Oltea Şerban-Parău – director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.
Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie. Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi George Cosmin Bănică – concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu – concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.
Festivalul se va desfăşura după cum urmează:
Luni, 8 aprilie, ora 19.00 – Violonistul Bogdan Zvorişteanu şi vioara sa Gagliano. Alături de artistul român îl veţi asculta şi pe chitaristul italian Alessio Nebiolo, programul serii reunind lucrări semnate de Bach, Paganini, Bartók, Sarasate şi Piazzolla.
Marţi, 9 aprilie – Violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala. Acesta va performa alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti – pianistul Valentin Gheorghiu. Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate ale marelui Beethoven.
Miercuri, 10 aprilie – Violonistul Liviu Prunaru şi Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Jozsef Horvath.
Joi,11 aprilie, George Cosmin Bănică, în prezent concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, alături de pianistul Răzvan Dragnea.
Vineri, 12 aprilie, sărbătoarea muzicală se va încheia cu Gabriel Croitoru şi vioara sa Guarneri del Gesù, care va reveni alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal Tiberiu Soare.