Sfatul psihologului: Deconectați-vă cel puțin o dată pe an de la tehnologie
Pentru a putea face față unui program de lucru intens, avem nevoie de o stare psihică bună, pe care o putem obține dacă ne decuplăm parțial de tehnologie, este de părere psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.
„Măcar o dată pe an, timp de câteva zile, să ne deconectăm total de tehnologie, să petrecem timp de calitate în natură, alături de cei dragi, cu care să comunicăm verbal și emoțional. Mai apoi putem să cântărim starea noastră psihică și mentală post-cură”, recomandă acesta.
Tehnologia este tot mai prezentă în viața de zi cu zi: în prezent, peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, dețin un telefon mobil, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, cu peste 1 miliard mai multe persoane decât în anul 2016.
„De departe, copiii sunt mai afectați decât adulții atunci când folosesc excesiv telefoanele mobile. Sistemul lor nervos, ce se află în plină dezvoltare, este influențat în mod negativ de radiațiile emise de telefoanele mobile, iar țesutul lor celular sau osos nu se dezvoltă în parametri normali de creștere. Acest lucru se observă, din păcate, cu ochiul liber: vedem tot mai mulți copii care nu reușesc să adoarmă nici după miezul nopții, mereu obosiți, care nu reușesc să se concentreze și care preferă să își petreacă foarte mult timp cu telefonul în mână”, spune Alexandru Pleșea. Totodată, potrivit unui studiu efectuat în 2011 de Agenția Internațională de Depistare a Cancerului, radiațiile emise de telefon au potențial cancerigen.
Prin urmare, oamenii ar trebui să apeleze cât mai puțin la telefoanele mobile. „Noi alegem frecvența și durata folosirii acestora, iar efectele au puterea să schimbe la nivel celular, psihologic și evolutiv, mai multe aspecte pe care nu le cunoaștem încă”, susține acesta.