Ca o flacără. File de istorie: 12 decembrie
Grupul s-a format cu ocazia unui festival de muzică, unde Baniciu și Vintilă, doi dintre cei mai respectați cantautori folk din România, cântau împreună. Prezentatorul Pittiș a rămas pe scenă după ce i-a introdus pe cei doi, în culise cooptându-l și pe claviaturistul Vlady Cnejevici, care se afla acolo cu trupa Compact.După retragerea lui Florian Pittiș, director al radio3net.ro, au mai trecut prin grup Marius Bațu și Radu Gheorghe.Numele, după cum povesteşte chiar Mircea Baniciu, a venit mai mult din glumă, mai puţin din serios. In 1992, in preajma Sărbătorilor de iarnă, Florian Pittiş, Mircea Vintilă şi Mircea Baniciu au susţinut un spectacol, eveniment ce le-a schimbat, pentru un deceniu aproape, atăt viaţa lor, dar şi pe cea a folkului romănesc. "Eram într-un spectacol. Începuserăm să mergem împreună în spectacole, dar formula nu era certă, cântam mai mulţi pe scenă. La un moment dat, eram pe scenă, fiind foarte frig în sală. Erau şi Mircea Vintilă şi Moţu Pittiş. După ce s-a terminat spectacolul, cu un succes neaşteptat, Moţu s-a dus la microfon şi a spus: Aceasta a fost Pasărea Colibri. Atunci au început să vină scrisori la radio, să întrebe lumea. Au început să ne întrebe fanii unde şi când va mai cânta Pasărea Colibri.El spunea întotdeauna că «Aşa a dat Domnul» de s-a înfiinţat Pasărea Colibri, dar mai era ceva. Eu(Mircea Baniciu)eram atunci în Phoenix, dar nu eram în cea mai bună relaţie cu Nicu Covaci. El concerta atunci la Sala Palatului cu un alt solist vocal şi atunci Moţu a zis: «Domne, l-am degradat pe Baniciu de la pasărea cea mai mare, la cea mai mică»."
La 12 decembrie s-a născut și Edward G. Robinson (pseudonimul lui Emanuel Goldenberg, n. 12 decembrie 1893, București – d. 25 ianuarie 1973, Hollywood, California) -un actor american de origine român evreu. După o carieră cinematografică întinsă pe mai mult de cinci decenii (1916–1972), Institutul American de Film l-a clasat pe Robinson printre cei mai mari actori ai secolului al XX-lea.
Tudor Octavian, publicist și jurnalist român,s-a născut la data de 12 decembrie 1939. A urmat un Liceu Militar și o Școală tehnică pentru ofițeri de aviație. A fost exmatriculat din Școala de ofițeri, practicând apoi diferite meserii (lăcătuș, tâmplar). Ulterior a urmat studii de arhitectură și de filologie.Din anul 1967, fiind student în anul al II-lea la Facultatea de Filologie de la Universitatea București, este angajat, cu dispensă de frecvență, la revistele Viața Studențească și Amfiteatru.Tudor Octavian a debutat ca publicist în anul 1968 cu volumul "Povestiri diferite", prefațat de către Adrian Marino. A publicat ca jurnalist la revista Flacăra și la cotidianele "România liberă" și "Național". În prezent, semnează rubrica "Scriitorul de la pagina 3" la cotidianul "Jurnalul Național".Timp de câteva decenii, Tudor Octavian a susținut, în revistele de cultură și cotidiene, rubrici de critică de artă.
Un alt nume răsunător este și Dan C. Mihăilescu (n. 12 decembrie 1953, București). Acestaeste critic literar, istoric literar și eseist român contemporan.Este cunoscut publicului larg în special prin emisiunea Omul care aduce cartea, care era difuzată de Pro TV.A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română (secția română-franceză), Universitatea București (1972-1976). Din 1980 până în 2003 a fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, secretar de redacție la Revista de istorie și teorie literară (1983-1986), editorul suplimentului Litere, arte, idei (LAI) al ziarului Cotidianul între (1991-1996) și (2001-2004). În 1999 a devenit consilier pe probleme de comunicare al Președintelui Societății Române de Televiziune. Realizează emisiunea Omul care aduce cartea pe Pro TV, din 2000. Este autor a numeroase cronici literare, în revistele Transilvania (1984-1989), 22 (1994-2000), Ziarul de duminică, supliment al Ziarului financiar (2000-2006), Idei în dialog. A debutat publicistic, după mai multe prezențe în reviste liceale și studențești, în 1974, în România literară.
Monica Elena Bîrlădeanu cunoscută și sub numele americanizat Monica Dean este o actriță de succes din Romania.Născută în 12 decembrie, 1978 în Iași Romania, Monica Bîrlădeanu este populară în România și în străinătate, în primul rând ca prezentatoare de televiziune. În SUA a acceptat un rol în serialul Lost, în anul 2006, după rolul din Moartea domnului Lăzărescu(regizor Cristi Puiu).