Cei mai fericiti angajati din lume
Ore rezonabile de munca
In primul rand, intervalul orar de munca in Danemarca este strict cuprins intre orele 9 si 17. In plus danezii primesc intre cinci si sase saptamani de vacanta pe an. Astfel, in timp ce in medie, americanii lucreaza 1790 de ore pe an, danezii isi petrec doar 1540 de ore la locul de munca, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). De partea cealalta, in SUA, companiile aprecieaza munca in afara orelor de serviciu. Acest proces eronat conform caruia cu cat muncesti mai mult, cu atat vei obtine un randament mai mare poarta numele de „Cultul supramuncii”. Angajatorii danezi respecta viata din afara orelor de lucru si considera ca un program de munca de 60 sau 70 de ore este daunator atat pentru angajat, cat si pentru companie.
Distanta mica fata de putere
In SUA si in multe alte tari, atunci cand un superior iti da un ordin, acesta se respecta cu strictete. In Danemarca se dau foarte putine ordine directe angajatilor iar acestia le iau mai mult ca pe niste sfaturi. Sociologul olandez Geert Hofstede a clasificat peste 100 de state in functie de anumiti parametri ai culturii de business, printre acestea numarandu-se si distanta fata de putere. Din acest punct de vedere, danezii au cel mai scazut índice al distantei fata de putere. Astfel, angajatii danezi au o autonomie mai mare la locul de munca. Un exemplu este dat prin legea care spune ca orice companie din Danemarca ce are peste 35 de angajati trebuie sa aiba acces la locurile din consiliul de administratie. Acestia sunt alesi de catre conducere si au aceleasi drepturi de vot ca si ceilalti membri ai consiliului.
Indemnizatii pentru somaj consistente
In Danemarca pierderea locului de munca nu reprezinta o catastrofa. Indemnizatiile pentru somaj acopera 90% din fostul salariu pe o perioada de pana la doi ani. In SUA, pierderea locului de munca poate crea o adevarata tragedie in viata oricarui om. Aceasta duce la fenomenul denumit „job lock” sau stagnarea pe un post care iti displace pentru ca nu iti poti permite sa cauti altul. Pana de curand, pierderea locului de munca in SUA atragea dupa sine si pierderea asigurarii de sanatate. Dar, daca esti danez si nu iti place locul de munca, poti oricand sa iti dai demisia fara sa risti sa ai pagube financiare serioase. In felul acesta, companiile sunt obligate sa isi trateze angajatii cum se cuvine pentru ca altfel risca sa ii piarda.
Traininguri constante
Inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, danezii au continuat sa organizeze traininguri pe toata durata de viata a angajatilor. Acest mod de a trata angajatii continua pana in ziua de azi prin mecanisme ce tin de gurvern si de corporatii care le permit angajatilor danezi sa participe la traininguri platite pentru a-si imbunatati abilitatile. Pocedeul poarta numele de politica activa a pietei muncii, iar danezii investesc in acest sector mai mult decat oricare alta tara din OCDE. Astfel, angajatii danezi continua sa se dezvolte profesional, ramanand la curent cu toate noutatile care apar in domeniul in care lucreaza.
Concentrarea pe fericire
In limba daneza exista cuvantul „arbejdsglæde” care se traduce prin fericire la locul de munca. Chiar daca acest cuvant exista si in celelalte limbi scandinavice (norvegiana, suedeza, islandeza si finlandeza), nu este folosit la fel de mult. Cuvantul nu este o coincidenta, ci o atestare a faptului ca angajatii danezi chiar sunt mai fericiti la locul de munca si nu vad serviciul doar ca pe o modalitate de a face bani. In contrast, in limba japoneza exista cuvantul „karoshi” care inseamna moarte de la supramunca.
In SUA multi angajati isi urasc locul de munca si sunt obisnuiti sa creada asta. De asemenea, nici companiile nu incearca sa ii incurajeze, mergand pe principiul ca daca te simti bine la locul de munca inseamna ca nu muncesti suficient de mult.