Loc de munca sau loc de joaca?
In advertising
Pentru ca advertisingul este un domeniu stresant si cere multa creativitate, agentia de publicitate Leo Burnett a amenajat spatii de recreere pentru confortul angajatilor. Exista o cafeteria in care se serveste cafeaua dimineata, momentul fiind potrivit pentru a sta de vorba unii cu altii. Apoi, sunt spatiile special amenajate pentru joc si relaxare la fiecare etaj. De la mese de fussball si pana la darts sau poker, de la jocuri de ultima generatie pe calculator si pana la camere de relaxare sau mese de ping-pong si chiar Playstation, orice angajat din grup poate alege modalitatea care i se potriveste pentru a se relaxa. Potrivit Ancai Catarambol, Director HR la Leo Burnett, uneori, meetingurile de departament se tin in cafeteria, pentru ca e un cadru mai relaxat, mai informal. Desi volumul de munca este mare, atmosfera este nonconformista, degajata, dominata de buna dispozitie si mult umor, ceea ce-i motiveaza pe angajati.
Jocuri, carti si relaxare
IT-stii de la Adobe Romania au parte de o sala de jocuri si mese de ping-pong la locul de munca. Sediul Adobe se situeaza la etajul noua al unei cladiri din Capitala si este impartit in trei: doua aripi simetrice unde se afla birourile si o parte comuna, unde e receptia, sala de mese si de jocuri. In spatiul comun sunt mesele de ping-pong, de biliard si Wii-ul (consola de jocuri); o parte din sala este amenajata pentru a putea lua masa impreuna.
In curand, la Adobe va fi amenajata o mini biblioteca unde fiecare angajat isi va putea petrece timpul in fotolii rasfoind carti interesante. Pe langa acestea,
intr-una dintre aripi se afla o sala denumita "Chill Room" – destinata relaxarii, mobilata cu fotolii, canapele si masute. In curand, ea va fi dotata si cu un scaun de masaj.
Recreere cu Playstation
Angajatii P&G discuta, beau cafeaua, profita de un masaj relaxant pe fotoliul special destinat sau se joaca la Playstation in spatiile de recreere din cele doua cladiri ale sediului din Romania. In aceste spatii, inconjurate cu multe plante verzi sau cu flori sunt amplasate automate cu bauturi calde, sandvisuri, ciocolate si bauturi. Tot in cadrul P&G exista si un restaurant, unde angajatii pot socializa si asculta muzica intr-o ambianta relaxanta. Alte modalitati de recreere pentru cei care lucreaza la P&G sunt campionatele interne de karting si paintball si petrecerile anuale. Pe langa cultura organizationala si renumele companiei, angajatii P&G apreciaza mediul de lucru, oamenii cu care lucreaza si posibilitatile de dezvoltare personala.
Social Area
Prioritatea celor de la Deloitte a fost sa asigure angajatilor un spatiu informal de destindere si socializare. Silviu Badescu, HR Coordinator la Deloitte, spune ca intotdeauna a existat un spatiu de servire a mesei (kitchenette), dotat cu cele necesare. Dar cum multi dintre angajatii care au vizitat alte birouri Deloitte din Europa s-au intors impresionati de conceptul "Social Area", a fost creat unul si aici. Este un spatiu larg, prietenos, invaluit in culori calde, unde poti purta o discutie informala, unde te poti refugia pentru a citi un articol de business, unde poti manca de pranz avand la dispozitie toate utilitatile. "Este locul in care vom urmari la vara victoriile Romaniei la Campionatul European, pe ecranul cu plasma de pe perete", mai spune specialistul de la Deloitte.
Sfatul psihologului
Psihologul Lena Rusti considera ca indiferent daca este vorba despre o munca creativa sau nu, un spatiu de recreere poate fi pentru angajat o sursa de confort, relaxare si inspiratie. Oamenii au nevoie de incurajare. Nu pot da ce e mai bun din ei doar pentru bani. Daca acest lucru se intampla, e foarte rar si pentru perioade scurte de timp, iar marirea salariului nu poate merge foarte departe si nu mai functioneaza oricum, dupa un timp, ca factor motivator. "Ulterior, asteptarile se schimba, si daca omul nu primeste consideratia de care are nevoie, va incerca sa echilibreze sentimentul de inadecvare scazandu-si performanta si implicarea. Cel care pierde este tot angajatorul", mai spune psihologul.
La altii…
Prezenta spatiilor de recreere depinde foarte mult de cultura locului si de misiunea companiilor. Astfel, Google a fost desemnat de revista Fortune drept cel mai bun angajator din Statele Unite pentru ca angajatii au parte de centre de recreere, ingrijiri medicale la locul de munca, dar si mese gratuite. In sediul Google exista 11 restaurante, dar si spatii speciale cu dulciuri si fructe. Fondatorii companiei considera ca nici un angajat nu trebuie sa stea la o distanta mai mare de 14 metri fata de sursa de mancare. Sunt companii in SUA unde angajatorii ofera o mai mare libertate de spatiu angajatilor. De exemplu, in New York, o companie de asigurari asezata pe doua etaje, are primul etaj mult mai spatios, cu o perspectiva mai frumoasa si mai multe plante. Conducerea a ales ca angajatii de pana la nivel de middle management sa ocupe etajul mai bun, pentru ca ei primesc mai multe vizite ale clientilor. Top manangementul foloseste etajul "cenusiu", in avantajul cifrei lor de afaceri.