Măsuri în sprijinul șomerilor. Reformă pe piața muncii: Află tot ce se va întâmpla de la 1 decembrie
Începând cu 1 decembrie vor fi implementate o serie de măsuri în sprijinul șomerilor, care doresc să se angajeze, constând în prime de activare, de instalare și de încadrare, a anunțat ministrul muncii Dragoș Pîslaru.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsurile pot duce la stimularea mobilității geografice a forței de muncă. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea depopularii zonelor cu grad înalt de sărăcie prevăzute în Planul Național de Mobilitate, investitorii din zonele respective fiind incurajați să-și atragă personal calificat și din alte zone. Practic, măsurile încurajează real atât persoanele neocupate, cât și angajatorii prin diferite forme de stimulare a creării de noi locuri de muncă.
Măsurile cuprinse în acest act normativ se finanțează din fonduri externe nerambursabile și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj.De asemenea măsurile vizează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora.
Primă de instalare
Astfel, guvernul a aprobat prime de 12.500 lei pentru cei care își schimbă domiciliul ca să se angajeze și de 500 de lei pentru șomerii care se angajează.
O persoană care dorește să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 km pentru a se angaja va putea beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. O persoană care nu are loc de muncă și nu primește indemnizație de șomaj, dar dorește să se angajeze, va putea beneficia de o primă de activare de 500 lei. Cei care fac naveta la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul, vor beneficia de o primă de încadrare de 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi. Vor fi acordate subvenții și pentru angajatori.
Ordonanța de Urgență care completează și modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă majorează și cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor.
Principalele propuneri de modificare
1.Introducerea, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, a procedurii de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piața muncii: ușor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil și foarte greu ocupabil. Potrivit legislației actuale, informarea și consilierea profesională se realizează de centre specializate, organizate în cadrul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, precum și de alte centre și furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditați, care încheie cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă contracte, în condițiile legii. Din analiza datelor statistice prezentate în Raportul privind implementarea Programului național de ocupare a forței de muncă pe anul 2015, se constată ca prin acordarea serviciilor de informare și consiliere profesională, în cursul anului trecut, au fost încadrate în muncă 61.479 de persoane.
2. Acordarea de servicii de îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, persoanelor carora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate "greu" și "foarte greu" ca urmare a profilării, pe o perioada de maxim 3 luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditați, în condițiile legii.
3. Acordarea unei prime de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare și prima de instalare, prevăzute de art.731 alin.(1), respectiv la art. 75.
4. Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de încadrare- cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul stabil sau resedința.
5. Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de instalare ¬aceasta se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
Cum se acorda prima de instalare
12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul; 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul; în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei; în situația în care persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autoritățile publice locale sau centrale, locuința de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de: 3.500 lei pentru situatiile prevăzute la punctele a) si c); 6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b).
Prima de instalare, în cuantumurile de la punctele a), b) si c) se acordă în două tranșe: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării și o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare; prima de instalare stabilită în cuantumul prevăzut la punctul d) se acordă într-o singură tranșă. Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul UE și SEE pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Definirea grupului țintă eligibil pentru primele de mobilitate (prima de încadrare și prima de instalare), astfel încât de aceste măsuri să poată beneficia toate persoanele șomere înregistrate la agențiile pentru ocuparea foței de muncă care au domiciliul /reședința sau își stabilesc noul domiciliu/reședință în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre de Guvern, la propunerea MMFPSPV.
Mai multe amănunte (respectiv cu privire la subvențiile pentru angajatori și multe altele) în ceea ce privește reforma pe piața muncii din România, pe http://www.gov.ro/.