Șomajul rămâne una dintre cele mai de temut frici ale românilor
La întrebarea „Care considerați că este principalul risc pe termen scurt la care este expusă România?”, 19% dintre cei chestionați au răspuns că războiul, 7% – criza economică, iar 5% – creșterea șomajului/lipsa locurilor de muncă.
Citește Rata şomajului a scăzut în trimestrul al treilea. Vezi la cât a ajuns
În ceea ce privește principalul risc pe termen mediu la care este expusă România, creșterea șomajului sau lipsa locurilor de muncă se află tot pe locul al treilea (5%). Pe locul întâi se află criza economică (8%), urmată de război (6%).
Cât despre principalul risc pe termen lung la care este expusă România, 8% dintre români cred că este revenirea crizei economice, un procent simliar se simt ameințați de iminența unui război, iar 4% cred că principalul pericol este creșterea șomajului sau lipsa locurilor de muncă.
„România este văzută de români ca o țară nesigură, cu cetățeni speriați, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen lung și mediu cu riscul unei crize economice cronicizate”, se arată în studiul citat.
Citește O nouă Apocalipsă pe piaţa muncii? De la şomaj la prea multe joburi
Legat de principalul risc la care românii cred că vor fi expuși în următorul an, 13% dintre cei chestionați au spus că îmbolnăvirea, 9% – lipsa unui loc de muncă, iar 8% – incapacitatea de plată, lipsa banilor sau sărăcia.
Totodată, corupția, sărăcia, starea economiei și șomajul sunt principalele probleme ale României, mai arată sondajul IRES. 30% dintre respondenți consideră că cea mai mare problemă este corupția, 28% cred că sărăcia, 8% spun că starea economiei, iar 7% cred că șomajul.
Citește Ce-i face fericiţi pe angajaţi (Nu, nu sunt banii)
Într-un prezent în care românii se simt amenințați de diferite pericole, nici viitorul nu pare să sune mai bine. 46% dintre români cred că viitorul va fi la fel ca prezentul, 27% cred că va fi mai bun decât prezentul, în timp ce 22% cred că va fi plin de dezastre și pericole.
„În România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de aceasta, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin (…) Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă”, potrivit studiului.
Studiul „Percepții privind securitatea națională și incidența unor riscuri” a fost realizat în perioada 17-22 aprilie pe un eșantion de 1.519 indivizi cu vârsta de 18 ani și peste. Marja de eroare a studiului este de ± 2,5%.