Strategii pentru emigranti
Ideea burselor de munca in strainatate a pornit de la o problema care se acutizeaza din ce in ce mai mult in Romania, si anume lipsa fortei de munca in constructii. Ministerul Muncii a facut de curand un sondaj in randul firmelor de constructii din tara, descoperind din solicitarile acestora un deficit al fortei de munca de aproximativ 12.000 de locuri. Estimari mai precise arata ca, de fapt, deficitul este de circa 25.000 de locuri si are tendinta sa creasca.
Ministerul a luat in considerare faptul ca, desi dintre emigranti sunt destui carora le merge bine, si poate au chiar propriile afaceri, exista un numar important de persoane fara locuri de munca sau care lucreaza la negru si care nu stiu daca sa ramana sau sa se intoarca in tara. Acest segment nehotarat reprezinta principala tinta a strategiei ministerului, care considera ca deficitul fortei de munca este o problema cu care se confrunta o mare parte a Europei, iar aceasta situatie va continua pentru cel putin inca sapte ani de acum inainte.
Pe lista motivelor pentru care muncitorii pleaca din tara, primul loc este ocupat de salarizarea destul de proasta, iar al doilea de conditiile de viata si de munca, spune Akos Derzsi, secretar de stat in Ministerul Muncii. Acesta tine sa mentioneze ca, atunci cand pleci in alta tara exista si multe lucruri de care te lovesti, precum preturile mai mari, o societate noua, departarea de familie si de casa.
Pe de alta parte, in mediul rural exista un numar foarte mare de oameni care traiesc din agricultura de subzistenta, nu au serviciu, nu au salariu si constituie o potentiala forta de munca. O alta problema cu care se confrunta o parte a populatiei din Romania este faptul ca multe meserii nu mai exista sau nu mai sunt cautate. Deoarece piata muncii este foarte dinamica, au aparut meserii noi care nu sunt acoperite si pentru care nu exista specialisti. De asemenea, exista si o problema de mentalitate privind recalificarea profesionala, romanii fiind prea putini dispusi sa-si schimbe ocupatia, mai ales daca trec de o anumita varsta. In plus, exista si problema despartirii de familie, de gospodarie.
Bursa de la Roma
La bursa de la Roma din februarie au participat peste 700 de emigranti romani plecati la munca in Italia. ANOFM a prezentat la targ o oferta de circa 6.000 de locuri de munca, la care s-au adaugat inca 1.500 de locuri din partea a sapte firme de constructii, care au fost prezente cu standuri separate. Cele mai multe posturi puse la bataie pentru muncitorii calificati au fost cele pentru meserii de instalator instalatii tehnico-sanitare, sudor, faiantar, electrician, zugrav, lacatus, dulgher si fierar- betonist. Pentru muncitorii necalificati, cele mai multe oferte au fost de a lucra in demolari, intretinere drumuri, sosele si poduri, zidarie etc.
"Organizarea a fost foarte buna si am fost placut surprinsi sa vedem ca un numar mare de muncitori romani au fost interesati de aceasta bursa a locurilor de munca", este de parere Catalin Chira, Marketing & Communication Manager la firma de constructii Grup Taurus, din judetul Bistrita. Compania s-a prezentat la targ cu o oferta de 150 de locuri de munca si, in cele patru ore cat a durat bursa, a reusit sa adune contactele a 60 de muncitori. Printre acestia, au fost si cateva echipe intregi dispuse sa se intoarca in tara si sa lucreze cu firma bistriteana. Managerul de la Grup Taurus spune ca firma de constructii va participa si la viitoarele burse ale locurilor de munca organizate peste granite.
In schimb, Simona Carstoiu, HR Manager la compania de constructii Bog’art, care nu a fost prezenta la targ, spune ca firma la care lucreaza se confrunta mai degraba cu o problema legata de calitatea fortei de munca si nu cu un deficit al ei. "Cred ca Ministerul ar trebui sa reinventeze scolile de meserii si sa faca o strategie de intrare pe piata a muncitorilor. Cei de la minister pot face o treaba foarte buna, dar numai cu o strategie bine pusa la punct". Ea crede ca aducerea in tara a romanilor plecati la munca in afara poate fi o solutie, cu conditia ca firmele sa se mobilizeze la randul lor si sa le creeze angajatilor conditii mai bune.
Si la nivel privat
Lipsa fortei de munca din tara se inregistreaza la mai multe niveluri, nu numai in constructii, lucru care a determinat si alte firme sa adopte strategii de recrutare a angajatilor romani de pe pietele din alte tari. Un exemplu este compania de recrutare Lugera & Makler, care in ultimii doi ani a recrutat cateva zeci de romani plecati la munca in alte state. "A fost nevoie de mai multe ori sa cautam candidati potriviti in afara tarii pentru clientii carora le oferim servicii de recrutare. Lucrul acesta s-a intamplat in special pentru posturi din domeniul IT&C", spune Cristina Savuica, Country Manager la Lugera & Makler.
Compania a recrutat, de asemenea, personal din strainatate si pentru pozitii din domeniul productiei, precum specialisti in roboti industriali, specialisti in Six Sigma sau Lean Management. Lipsa de personal specializat in Romania a determinat companiile sa isi modifice grila salariala pentru posturi-cheie si sa ofere salarii atractive. Astfel, romanii sunt dispusi sa se intoarca in tara, deoarece oferta salariala a crescut in Romania in ultimii doi ani, iar posturile interne au devenit mai atractive pentru o parte dintre specialistii plecati.