UE a alocat aproximativ 3 miliarde de euro pentru Erasmus în perioada 2007-2013
Erasmus, cel mai de succes program de mobilitate a studenților din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea acestui program, în 1987.
Mobilitatea în cadrul Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne în cadrul Consiliului European informal.
„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student în parte, ci și pentru economia europeană în ansamblu. Prin sprijinul său pentru competențe și pentru un sistem de învățământ superior modern, cu legături mai strânse între lumea academică și angajatori, Erasmus ne ajută să combatem neconcordanța de competențe. De asemenea, programul le oferă tinerilor încrederea și capacitatea de a lucra în alte țări, unde s-ar putea găsi locurile de muncă potrivite pentru ei, în loc să fie prinși în capcana unei neconformități geografice,” a declarat președintele Barroso.
Comisarul Vassiliou a adăugat: „ Programul oferă ocazia profesorilor și altor categorii de personal de a vedea în ce fel funcționează învățământul superior în alte țări și de a se întoarce acasă cu cele mai bune idei. Cererea de locuri în cadrul programului depășește cu mult resursele disponibile în multe țări – unul din motivele pentru care intenționăm să extindem posibilitățile de studiu și formare în străinătate în noul nostru program pentru educație, formare și tineret denumit Erasmus pentru toți.”
Erasmus pentru toți va regrupa toate programele UE și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, înlocuind cele șapte programe existente[1] cu unul singur. Acest lucru va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea. În cadrul noului program, obiectivul este ca până la 5 milioane de oameni, aproape dublu față de prezent, să aibă șansa de a studia, de a se forma sau de a preda în străinătate. Propunerea Comisiei este dezbătută în prezent de către statele membre și Parlamentul European, care au pitere de decizie asupra viitorului buget.