Contrastul – cale către armonia ta
CONTRÁST s.n. 1. Opoziție, deosebire izbitoare între două sau mai multe lucruri, situații, calități etc.(…) 2. (Lit.) Gen de poezie lirică în care este folosit efectul artistic al opozițiilor de ritm, de idei. ♦ Efect artistic obținut prin opoziția ritmului, a ideilor, a culorilor etc.
Iar Viața este, nu-i așa, un artist desăvârșit!
Avem un vis, o țintă, un scop a căror împlinire știm că ne-ar aduce liniștea, răspunsurile sau soluțiile. Și atunci muncim, facem strategii, ne străduim să le împlinim.
Sau avem, pur și simplu,” noroc” și ne trezim la linia de sosire, fără să fi alergat până acolo, ca un făcut. Și simțim o mare bucurie și suspinăm de ușurare că l-am apucat pe Dumnezeu de un picior.
Însă, când ne este lumea mai dragă, primim brusc o a doua alternativă, la fel de tentantă, care ne ademenește la fel de mult, însă din motive extrem de diferite, uneori chiar opuse. Cele două opțiuni se exclud reciproc. Altfel spus, îl apucăm pe Dumnezeu de amândouă picioarele.
Iată cum obține Viața un efect artistic al opozițiilor de situații, trăiri și idei.
Ce ne facem? Mai întâi ne dăm ochii peste cap și ne aruncăm mâinile în aer. Apoi ne suflecăm, cuminți, mânecile și examinăm atent dilema care ne-a fost rânduită. Începem să percepem sensul lucrurilor, mult mai bine dezvăluit prin contrast.
Înțelegem toate aspectele fiecărei alternative, pentru că acum le studiem cu răspundere, chiar dacă un pic înciudați de această „sincronizare”.
- Aflăm detalii pe care inițial le-am neglijat poate, entuziasmați fiind, dar pe care acum le descoperim și le chibzuim.
- Înțelegem ceea ce fiecare dintre alternative ne oferă la pachet cu beneficiile care ne-au încântat inițial, identificăm eventualele compromisuri pe care le-am avea de făcut, cântărim compromisurile înțelepte, dacă acestea există, și înțelegem ce alegem. Vom fi, astfel, mai bine pregătiți pentru a ne asuma noua situație de viață.
- Facem o alegere în cunoștință de cauză, ceea ce ar trebui să ne ferească, mai tarziu, dacă suntem înțelepți, de capcana lui “cum ar fi fost dacă” am fi ales celălalt drum. În cel mai bun caz, înțelegem că o situație este desăvârșită nu prin lipsa de imperfecțiuni și obstacole, ci prin bucuria pe care ne-o prilejuiește, prin învățăturile sale, prin cât de aproape ne aduce de noi înșine și de ceea ce ne este rânduit.
La fel de posibil, însă, este ca, prin această examinare atentă, să constatăm că niciuna dintre alternative nu este în concordanță cu motivațiile, dorințele și nevoile noastre. Menirea acestui contrast de opțiuni ar putea fi aceea de a ne dezvălui un adevăr interesant și neașteptat despre noi înșine. Ne poate fi prilejuită o introspecție, care să provoace o revelație și să ne pună în armonie cu noi înșine, indicându-ne un cu totul alt drum de urmat. Al treilea. Pe care nu l-am fi vazut altfel. Un drum care, cine știe, ne-ar putea conduce direct la menirea noastră sau cel puțin ne-ar putea aduce mai aproape de destinație.
Contrastul este un efect artistic menit să provoace tresărire, trezire, trăire intensă, dezvăluire, revelație, sens, clarificare.
Pentru că arta este o binecuvântare și este cale către frumos, către sens și către înțelepciune.
Viața este, nu-i așa, artistul desăvârșit!
Iar contrastul este o binecuvântare deghizată într-un pic de agitație, însă rânduită cu bunăvoință, pentru funcționalitate și cu iubire de oameni.
Foto: Pixabay